Руският нобелов лауреат: В Русия не е гарантирана личната безопасност на никого Снимка: © BBC

Ян Рачински, руснакът, който спечели Нобеловата награда за мир за тази година, редом до активисти от Украйна и Беларус, съобщи, че от Кремъл са го предупредили да не приема отличието, тъй като другите двама лауреати са "неподходящи".

Рачински оглавява една от най-старите групи за защита на гражданските права в страната, Memorial, която бе закрита от правителството на Русия през миналата година.

Организацията му е била инструктирана да откаже наградата, но "естествено не обърнахме внимание на този съвет," посочи той пред BBC.

Заплахите, които получава, носят допълнителен стимул да се яви на церемонията в Осло:

"В днешна Русия не е гарантирана личната безопасност на никого. Да, мнозина бяха убити. Но знаем до какво води безнаказаността на държавата. Трябва някак да се измъкнем от тази яма," продължи лауреатът.

"Това е може би основното нещо, което разграничава Русия от цивилизованите страни. В тях хората могат спокойно да говорят за възгледите си, без да са изложени пред риск от арест, ако позицията им се отличава от тази на президента."

А често подобен тип заплахи не са напразни. Memorial вече си е патил от репресия от страна на местните управляващи. Първият ръководител на групата, Арсени Рогински, е изпратен в съветски трудов лагер за "антикомунстически" поглед над историята.

Рачински нарече решението на нобеловия комитет да връчи наградата на представители на три различни държави "забележително": "Това е доказателство, че гражданското общество не е разделено от национални граници, че то е единен орган, който работи за решаването на общи проблеми."

И въпреки това, фактът, че една от тези представени страни е именно Русия, не бе приет изцяло позитивно. Олександра Матвичук, ръководителката на украинския Център за граждански свободи, отказа да даде интервю заедно с Рачински:

"Сигурна съм, че предаваме едни и същи послания," добави все пак тя пред BBC, като определи Memorial като "партньор" на тяхната организация.

Третият носител на наградата, Алес Бяляцки, бе арестуван без дело в страната си през юли и нямаше възможност да присъства на връчването на приза.

Нобеловите лауреати от Украйна, Русия и Беларус Активисти от Украйна, Русия и Беларус получиха Нобеловата награда за мир


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024