Кремъл няма планове да прекратява сраженията в Украйна за Великден Снимка: © Getty Images

Кремъл няма планове да иска временно примирие в Украйна по време на Великден. Това стана ясно от думите на говорителя на руската институция Дмитрий Песков.

"Досега не е имало никакви инициативи по този въпрос, но нашата Страстна седмица току-що започна. Досега не е имало такива инициативи", каза той, цитиран от руската държавна медия ТАСС.

По-рано в понеделник базираният в САЩ Институт за изследване на войната (ISW) публикува анализ, според който Русия може да поиска временно прекратяване на огъня, за да забави очакваната украинска контраофанзива, използвайки като претекст християнския празник.

През уикенда украинци и руснаци отбелязаха Цветница, докато руските сили обстрелваха множество градове в Украйна. Местните власти твърдят, че при обстрела са загинали няколко цивилни граждани.

Русия продължава да отрича, че извършва атаки срещу цивилни граждани, въпреки че вече повече от година има документирани нападения срещу цивилни жилищни райони и критична инфраструктура.

В момента тя продължава да е фокусирана върху военните си действия в Източна Украйна, но в неделя други две украински области - Харков и Запорожие - бяха обстрелвани с ракети. Поразени са жилищни райони, включително редица къщи. Сред жертвите има и дете.

Във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски спомена за удара по Запорожие, като заяви, че Русия "се поставя в още по-голяма изолация от света и от човечеството", нанасяйки удари по домове навръх Цветница.

Огромното мнозинство от украинците са православни християни и в неделя предстои честването на Великден. Папа Франциск използва по-рано традиционното си послание по случай Възкресение Христово, за да обърне внимание на войната в Украйна и да призове за мир.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024
Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024