Кристи, Наоми, Синди и Линда. Те пак ще са корица на Vogue, а животът им излиза на екран Снимка: © Vogue

Кристи, Наоми, Синди и Линда - те са суперзвездите на модния подум. Изгряха като тийнейжърки през 80 -те и 90-те и маркираха със себе си един културен момент, който продължава да хипнотизира земното кълбо повече от три десетилетия.

Товa е и темата на документалната поредица в четири части The Super Models. Премиерата ѝ е на 20 септември по Apple TV+.

Режисьори са Роджър Рос Уилямс ("Master of Light", "Аполо") и Лариса Билс, а продуцент е компанията Imagine Entertainment на Брайън Грейзър и Рон Хауърд ("Красив ум" и "Аполо 13" и много други),

Сериалът пресъздава света на висшата мода в края на 80-те до средата на 90-те, когато тя добива популярността на масово забавление, рамо до рамо с филмите, телевизията и музиката.

Модното издание VOGUE събра Кристи Търлингтън, Наоми Кембъл, Синди Крауфорд и Линда Еванджелиста - Фантастичната четворка, която застава пред обектива на изгряващата звезда във фотографията Рафаел Павароти.

Супермоделите на Vogue от 90-теТе ще са корицата на семптемврийския брой - своеобразна реплика на корицата на Питър Линдберг от януари 1990 г., на която са Наоми Кембъл, Кристи Търлингтън, Линда Еванджелиста, Татяна Патиц и Синди Крауфорд.

Липсва само Татяна Патиц, която почина по-рано тази година.

33 години по-късно версия на корицата ще се появи в изданията на модното списание във Великобритания и САЩ със заглавието: „The Greatest of All Time“.

Общото между супермоделите на 90-те е тяхната фотогеничност, вродена увереност, бърз ум, интуитивен стил, силно любопитство и изключитено висока работна етика, казва Брайън Грейзър пред модното списание.

Кристи, Наоми, Синди и Линда са жени, които нямат нужда от фамилия, независимо в кой край на света се намираме. В The Super Models те трябват да изиграят версия на собствения си живот, преминаващ под знака на това да бъдеш красив, когато си естествено, по всякакъв показател, великолепен, пише VOGUE.

Изданието припомня и за видеоклипа на хита на Джордж Майкъл Freedom от 1990 г. В него за снимани и петте модела, очевидно след като Майкъл ги вижда на корицата на VOGUE.

„Беше лудост. Ние не сме Бийтълс“, казва Еванджелиста като си спомня за реакциите към видеото и финалa на ревюто на Versace, когато те пеят с песента, докато вървят по модния подиум, хванати за ръце.

Кембъл говори открито и за това как животът ѝ се променя със славата – например за снимката ѝ от срещата на Анонимните наркомани през 2001 г. „Бях накарана да се срамувам от възстановяването си“, казва тя. „Не че се криех, но това е нещо, за което говориш, когато си готов.“

Миналата година Линда Еванджелиста говори за последиците от процедурата със замразяване на мазнини, CoolSculpting я е оставила „трайно деформирана“ .

В емоционално съобщение в Instagram Еванджелиста написа, че е развила страничен ефект, за който не е била информирана, преди да се подложи на процедурата - парадоксална мастна хиперплазия (PAH).

"PAH не само унищожи източника на доходите ми, но и ме вкара в цикъл на дълбока депресия, огромна мъка, най-високата точка на себеомраза. В хода на този процес се превърнах в отшелник", пише още Еванджелиста.

През 2021 и 2023 Наоми Кембъл роди първото и второто си дете, докато продължаваше да дефилира по модните подиуми за марки като Valentino и OFF White.

Синди Крауфорд е майка на един от най-популярните модели на сегашното поколение Кая Гербер.

И четирите жени – както и Патиц, Хелена Кристенсен и Клаудия Шифър – се смятат за първите модели, станали знаменитости и извън модната индустрия. Търсенето им скочи рязко през 90-те години, а се прочу с репликата си Еванджелиста: „Ние не се събуждаме за по-малко от 10 000 долара на ден“, припомня Guardian.

Моделите работеха с телата и лицата си в ерата преди #MeToo с фотографи, които след това в годините бяха обвинявани в сексуално насилие и злоупотреба с модели – включително Брус Уебър, покойния Патрик Демаршелие и Тери Ричардсън.

Мандела ѝ е "дядо", либерийският президент ѝ подари диамант: Тя е Наоми

"Дейли Мейл": Наоми Кембъл се оплака от расизъм на летище София


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024