Кристин Лагард: Банките в еврозоната са устойчиви Снимка: © Getty Images

Банковият сектор в еврозоната е устойчив, със силни капиталови и ликвидни позиции, увери президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард в официално изявление часове след новината за придобиването на Credit Suisse от UBS.

„Приветствам бързите действия и решенията, взети от швейцарските власти. Те са от съществено значение за възстановяването на нормалните пазарни условия и осигуряването на финансова стабилност“, коментира Лагард.

Тя увери, че „при всички положения нашият политически инструментариум е напълно подготвен да предостави ликвидна подкрепа на финансовата система на еврозоната, ако е необходимо, и да запази гладкото осъществяване на паричната политика“.

В неделя UBS Group се съгласи да купи Credit Suisse Group в историческата сделка за 3,0 млрд. франка (3,23 млрд. щатски долара). Най-голямото поглъщане в сектора в Европа след финансова криза стана факт, след като продължаващите проблеми на финансовата институция ескалираха миналата седмици и принудиха централната банка да се намеси с решителна спасителна помощ. Идва обаче и на фона на няколко срива в САЩ, които внесоха паника на пазарите.

През последната година акциите на Credit Suisse потънаха с над 74%, оставяйки пазарната капитализация в петък на едва 8 милиарда долара. Изтичането на депозити от банката в края на миналата седмица надхвърли 10 млрд. швейцарски франка на ден.

Швейцарският министър на финансите Карин Келер-Сутер заяви, че решението на правителството да предостави ликвидна помощ на UBS Group AG и Credit Suisse е взето с цел поддържане на финансова стабилност, а не желание просто да се спаси проблемна институция.

Тя подчерта високата цена при евентуален фалит на Credit Suisse за швейцарската икономика и отбеляза, че потенциалният фалит би представлявал риск от зараза за други банки както в страната, така и в чужбина.

Коментарите на министъра дойдоха, след като Швейцарската национална банка обяви, че предоставя „значителна ликвидна помощ“, за да подкрепи придобиването на Credit Suisse от UBS Group AG.

UBS купува Credit Swiss от втория път и за два пъти по-голяма цена


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

bTV: Ангел Христов e починал в частна болница в Дупница

Самоличността му е удостоверена по лична карта с изтекла валидност

10:23 - 05.06.2023

Гешев тръгна в политическа атака с обвинения в "преврат" и "тоталитарна репресия"

"Окей, вие не ме харесвате, някои политици не ме харесват, това ли е най-важният проблем в страната"

08:20 - 05.06.2023

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023