Кристин Лагард: Банките в еврозоната са устойчиви Снимка: © Getty Images

Банковият сектор в еврозоната е устойчив, със силни капиталови и ликвидни позиции, увери президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард в официално изявление часове след новината за придобиването на Credit Suisse от UBS.

„Приветствам бързите действия и решенията, взети от швейцарските власти. Те са от съществено значение за възстановяването на нормалните пазарни условия и осигуряването на финансова стабилност“, коментира Лагард.

Тя увери, че „при всички положения нашият политически инструментариум е напълно подготвен да предостави ликвидна подкрепа на финансовата система на еврозоната, ако е необходимо, и да запази гладкото осъществяване на паричната политика“.

В неделя UBS Group се съгласи да купи Credit Suisse Group в историческата сделка за 3,0 млрд. франка (3,23 млрд. щатски долара). Най-голямото поглъщане в сектора в Европа след финансова криза стана факт, след като продължаващите проблеми на финансовата институция ескалираха миналата седмици и принудиха централната банка да се намеси с решителна спасителна помощ. Идва обаче и на фона на няколко срива в САЩ, които внесоха паника на пазарите.

През последната година акциите на Credit Suisse потънаха с над 74%, оставяйки пазарната капитализация в петък на едва 8 милиарда долара. Изтичането на депозити от банката в края на миналата седмица надхвърли 10 млрд. швейцарски франка на ден.

Швейцарският министър на финансите Карин Келер-Сутер заяви, че решението на правителството да предостави ликвидна помощ на UBS Group AG и Credit Suisse е взето с цел поддържане на финансова стабилност, а не желание просто да се спаси проблемна институция.

Тя подчерта високата цена при евентуален фалит на Credit Suisse за швейцарската икономика и отбеляза, че потенциалният фалит би представлявал риск от зараза за други банки както в страната, така и в чужбина.

Коментарите на министъра дойдоха, след като Швейцарската национална банка обяви, че предоставя „значителна ликвидна помощ“, за да подкрепи придобиването на Credit Suisse от UBS Group AG.

UBS купува Credit Swiss от втория път и за два пъти по-голяма цена


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Politico: ЕС иска преговорите за членство с Украйна да започнат през юни въпреки унгарската съпротива

Дипломатите на ЕС целят преговорите да започнат още на 25 юни

13:10 - 21.05.2024
Политика

Байдън отхвърли случващото се в Газа да е геноцид и защити Нетаняху

Президентът на САЩ защити израелския премиер заради "неравнопоставеното" искане за арест на МНС

11:40 - 21.05.2024
Важно днес

Борисов обвини бившите си партньори в "купуване и продаване на гласове"

Лидерът на ГЕРБ заговори и за "обединие" след изборите, за да няма нови

11:03 - 21.05.2024
Важно днес

Започва процесът срещу "принца" на крайнодесните "Граждани на Райха" в Германия

В съда влизат и съмишлениците му, с които според прокуратурата е основал групата

10:57 - 21.05.2024
Важно днес

ПИБ опроверга "пазарните слухове", че се продава

Реакцията на банката дойде след статия на "Капитал", че се очаква сделка

10:30 - 21.05.2024