Кристина Петкова: Пропуск в закона позволява проникване на руско влияние в България Снимка: © NOVA

Пропуски в закона позволяват инфилтриране на руско влияние в България, като допускат българско гражданство да бъде придобивано от руснаци въз основа на определени заслуги, обяви депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Кристина Петкова пред Nova.

Сред придобилите български паспорт е бивш посланик на Русия в София, каза Петкова.

Той е получил българско гражданство за заслуги в обществено-икономическата сфера и конкретно за това, че е съдействал за подписването на споразумение за сътрудничество между община Враца и град Серпухов, което е на практика се свеждало до екскурзии. След това на основание, че единият му родител е българин, гражданство е получил и синът му.

"Законът допуска придобиване на българско гражданство за заслуги - било то в сферата на спорта, културата, обществено-икономическата сфера. Имаме случаи, в които това са руски граждани, за които няма абсолютно никакви данни да са свързани със спорта изобщо и с конкретния вид спорт - баскетбол в случая," обясни Петкова.

По този начин за заслуги, свързани със спорта, българско гражданство са получили служители на руския "Лукойл". По-късно единият става изпълнителен директор и пълномощник на българското дружество, а другият - член на борда на дружеството "Петрол".

През 2015. дългогодишният председател на Управителния съвет на "Лукойл Нефтохим Бургас" Сергей Андронов получава от държавата гражданство за особени заслуги, припомня Mediapool. През 2018 г. и руският петролен бос Сергей Захаров е станал български гражданин, съобщи сайтът за разследвания Bird.bg.

"Най-скандалното е, че в мотивите за техните заявления е посочено именно те къде работят и от кои дружества тръгват," каза Петкова.

Тя вече е изпратила запитване за това колко са чужденците, получили гражданство на основание принос към спорта, но точен отговор няма как да има, защото в Министерството на младежта и спорта не се води подобен регистър.

По думите ѝ от 2001 г. до края на миналата година общо 10 хиляди руски граждани са получили български паспорти на различни основания.

"За мен това е пробив в националната ни сигурност през ДАНС и от не без активното съдействие или бездействие от страна на ДАНС," каза Петкова, но уточни, че не е ясно дали става дума за корупционни практики или просто за безхаберие.

Преди няколко дни съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Атанас Атанасов разказа за потенциален канал за инфилтриране на руски шпиони в Европа чрез предоставяне на българско гражданство за руснаци, които ползват фалшиви документи.

Той посочи и конкретен "митичен човек", който се е занимавал с осигуряването на този канал за български паспорти.

Атанас Атанасов Атанас Атанасов обвини ДАНС и президентството за канал за даване на паспорти на руснаци


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024