Кривой рог - родният град на Зеленски е новата цел на Русия Снимка: © Getty Images

Кривой рог - най-дългият град в Украйна, разполагащ с находища на желязна руда, които движат икономиката му, е родното място на президента Володимир Зеленски. Украинският град обаче изглежда ще се окаже следващата военна цел на руските сили, съобщава "Ройтерс".

Русия е започнала да създава военна ударна група, насочена срещу града, като част от нови настъпителни операции в Южна Украйна. Стоманодобивният град, където е израснал Зеленски, се намира на около 50 км от южната фронтова линия.

Междувременно на бойното поле руските сили продължават да водят значителна военна активност, като се сражават с танкове, барутна и ракетна артилерия в няколко части на Украйна, съобщи Генералният щаб на украинските въоръжени сили.

Губернаторите на Николаевска, Харковска и Днепропетровска област казаха, че регионите им са били обстрелвани през нощта и са нанесени щети на гражданската инфраструктура.

"Идеята е през следващите няколко седмици да се окаже военен натиск върху нас в Харков, Донецк и Луганск. Това, което се случва на изток, не е това, което ще определи изхода на войната", заяви съветникът на украинския президент Олексий Арестович в интервю.

Целият смисъл на руската офанзива на изток е да принуди Украйна да отклони войски от района Запорожие, който наистина представлява опасност, добави Арестович.

През март Русия беше обвинена, че е изстреляла снаряди в опасна близост до атомната електроцентрала в Запорожие, когато нейните сили я превзеха през първите седмици на инвазията.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обвини Москва, че използва най-голямата атомна електроцентрала в Украйна като "ядрен щит" при атаките срещу украинските сили.

В същото време НАТО се доближава до най-значимото си разширяване от десетилетия, предизвикано именно от руската инвазия. Президентът Зеленски обаче заяви в свое видеообръщение, че световната система за сигурност не работи и посочи засилващото се напрежение в Тайван, както и сблъсъците между Армения и Азербайджан заради Нагорни Карабах.

"Нашият народ обедини свободния свят не само около неговия стремеж за свобода, но и около разбирането колко е крехка нашата свобода. Свободата на всяка нация в Европа и в други части на света. Тази крехкост може да бъде защитена само чрез съвместни действия. За да сработи това в дългосрочен план, трябва да има ефективна глобална архитектура за сигурност, която да гарантира, че никоя държава никога повече няма да може отново да прибегне до терор спрямо друга страна", заяви Зеленски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024