Фалшив Twitter профил обяви безплатен инсулин, а псевдо акаунт на Lockheed Martin, че спира оръжията за САЩ Снимка: © Getty

В петък Twitter спря възстановената непосредствено преди това премиум услуга за сини верификационни баджове срещу 8 долара на месец. Причината – вълна от имитиращи акаунти, одобрени по грешка от Twitter.

Новата услуга бързо стана жертва на измамници и шегаджии, пародиращи всички - от папа Франциск до Джордж Буш. Фармацевтичният гигант Eli Lilly & Co беше принуден да се извини, след като имитиращ акаунт туитна, че инсулинът е безплатен.

Въпреки че туитът е бил видим само за няколко часа, той е харесан хиляди пъти и ретуитнат стотици пъти. По-късно фармацевтичната компания се извини, но явно вече е било късно - цената на акциите им падна с близо 5 процента в петък. Курсовете на конкурентите Novo Nordisk и Sanofi също се сринаха.

Eli Lilly се сблъскат с повече от един проблем, когато втори фалшив акаунт в Twitter, използващ името LillyPadCo, преструвайки се също, че е истинският акаунт на компанията, първо се извини за първото фалшиво съобщение, аз след това написа, че Humalog, лекарство за диабет, продавано от Eli Lilly, „сега е 400 долара, можем да правим каквото поискаме и вие не можете да промените това. Да го духате."

Nintendo, Lockheed Martin, дори Tesla на Мъск и SpaceX също са станали жертва на имитиране. Сигнали са подали и различни професионални спортисти, включително звездата от NBA ЛеБрон Джеймс.

По подобен начин акциите на Lockheed Martin паднаха, след като фалшив акаунт - отново използващ Twitter Blue, както се казва услугата за верфикация, каза, че компанията спира продажбите на оръжия в някои страни, сред които и САЩ.

Преди Мъск „синята чавка“ беше предоставяна от страна на платформата на известни личности и журналисти, проверени по вътрешна процедура, именно за да се предотврати представянето под чужда самоличност. Сега всеки може да получи такъв бадж, стига да има телефон, кредитна карта и 8 долара на месец.

Драмите в компанията не спират с това. Реално почти цялата вътрешна комуникация на Мъск със служителите му става публично достояние. Като например това, че в имейл до хората си новият собственик е предупредил , че Twitter няма да може да "оцелее в предстоящия икономически спад", ако не успее да увеличи приходите от абонамент, за да компенсира спадащите реклами.

Информацията разкриват трима служители, които са запознати със съобщението, пред "Ройтерс".

Медиите веднага изтълкуваха това като намек от страна на Мъск за възможността медийната платформа да фалира.

В друга вътрешна кореспонденция, новият шеф на Twitter обявява връщането към предишната система на работа, а именно, че очаква служителите си да прекарват поне 40 часа седмично в офиса.

Това беше една от първите теми на разговор между Мъск и хората от Twitter в конферентен разговор, още след като милиардерът обяви, че купува компанията.

Мъск е отявлен противник на хоумофиса и не го толерира и в другите си компании - SpaceX и Tesla. Лятото той беше предупредил служителите си от електромобилния бизнес, че ако не се появят физически на работа, приема, че сa подали оставка.

Същевременно вътре сред персонала на социалната мрежа растат притесненията а това как съкратената работна сила на Twitter влияе на справянето със задълженията компанията да поддържа стандарти за поверителност и сигурност на данните.

Още един ключов ръководен пост напусна компанията тази седмица. Йоел Рот, който отговаряш за борбата с речта на омразата, дезинформацията и спама в платформата, подаде оставка в четвъртък. Рот смени описанието в профила си с "бивш ръководител на отдела за доверие и безопасност" в компанията.

По-рано същия ден главният служител по сигурността на информацията Леа Киснер също обяви, че е напуснала.

Федералната търговска комисия на САЩ (ФТК) заяви, че наблюдава Twitter с "дълбока загриженост" , защото последните оставки потенциално излагат фирмата на риск от нарушаване на регулаторни заповеди.

Адвокатът на Мъск Алекс Спиро съобщи, че тече конструктивен и непрекъснат диалог с ФТК.

Джак Дорси - съосновател на Twitter Основателят на Twitter и бивш шеф на социалната мрежа Джак Дорси проговори

Масовите съкращения в Big Tech: Какво се случва в Meta, Twitter, Amazon и Apple?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024