Крум Зарков: Изваждането на НСлС от прокуратурата е в полза на Сарафов

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков разкритикува ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" за промените в Закона за съдебната власт, с които изненадващо разделиха следствието от прокуратурата.

В интервю за "Панорама" Зарков директно обвърза конфликта между Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов (директор на НСлС) с този обрат и заяви, че той е "очевидно направен в полза на следствието и неговия началник".

"Така закон не се прави. Така направен закон, макар че има заченъци на добри идеи, е абсолютно недовършен. Простият прочит показва, че остават редица въпроси, които остават неуредени - няма да проработи и да изпълни целите си", прогнозира той.

Зарков допусна, че е възможно превръщането на НСлС в самостоятелен център на власт в съдебната система да доведе до обезсмисляне на реформата с механизма за контрол над главния прокурор.

"Такива дълбоки реформи имат два пътя пред себе си - единият вариант е да останат само на хартия. Другият - само 2 часа след като направихме така, че след 15-20 години труд прокуратурата има механизъм за контрол, ние създаваме нещо друго, паралелно, неясно, което да се превърне в онова, срещу което се борихме", каза Зарков.

Той коментира, че е напълно възможно още следващата седмица Иван Гешев да бъде сменен като главен прокурор, но предупреди, че има опасност скандалът да се окаже шум напразно.

"Най-страшното, което може да се случи сега, е нищо да не се случи: да видим още няколко записа, още няколко престрелки, един да се окопае в следствието, друг в прокуратурата и след 3-4 седмици да усетим, че продължаваме по старому", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024