Снимка: © Булевард България

В БСП има съмнения дали партията да подкрепи евентуално правителство с мандат на „Има такъв народ“. Въпреки че лидерът Корнелия Нинова изрази подобна възможност в събота, Крум Зарков от социалистите обяви, че такава заявка е „непремерена“.

„Националният съвет трябва много внимателно да се произнесе „за“ или „против“ подкрепа на правителство, сформирано от Трифонов тази събота“, каза пред БНР членът на Изпълнителното бюро в оставка. „БСП може да е загубила избори, но не е загубила причината си да съществува. Никакво мнозинство, което се формира само на база „анти“, не бива да бъде подкрепяно от нас. Как да обясним на хората, че ще подкрепим правителство, което не е гарантирало някоя от нашите заявки към обществото? Ние трябва да запазим достойнство“.

ИТН спечели най-много гласове след ГЕРБ-СДС и ще има 51 депутати в бъдещия парламент. БСП понесе големи загуби и е трета сила с 43 депутати. Всички към момента са обявили, че биха подкрепили Трифонов - "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън" са предпочитаните политически съюзници на "Има такъв народ". Партията отказва да прави коалиции с останалите представители в парламента, макар ДПС също да изразиха подкрепа към кабинет на Трифонов, а Бойко Борисов дори му обеща "10 дежурни депутати".

ЦИК обяви състава на 45-ото Народно събрание (списък с депутатите по райони)

„Заявката на тази партия „Има такъв народ“ засега е, че няма да оползотворява този мандат, ако го получи след ГЕРБ. Ние бързо трябва да излезем от това унизително положение. Отговорността се носи пропорционално на изборния резултат – първият носи най-голяма отговорност и така нататък. Анализаторите опитват да редят ребуси, но ситуацията е политически невъзможна“, каза Зарков.

БСП загуби десетки хиляди гласове на изборите, а според Зарков причините са три - политическа, партийна и организационна.

„Основната политическа причина е в амбивалентното поведение към кандидатурата на президента Румен Радев. Трябваше да заявим еднозначно подкрепата си към него“, каза той. „Не защото е наш президент, а защото олицетворяваше исканата промяна от площадите“.

„Достатъчно беше да кажем, и лично Нинова да заяви, че ние ще подкрепим президента, когато му дойде времето. Имаше такъв разговор в Изпълнителното бюро, имаше различни мнения. Накрая надделя тезата, че трябва да заемем премерена позиция, което според мен направи голяма беля. Даде възможност на много политически партии да се възползват и внесе съмнение за нашата автентичност спрямо настоящото статукво“, заяви Зарков.

Според него - след като партията е провела „важна реформа“, чийто основен елемент е прекият избор на председател, този избор е трябвало да сложи край на вътрешнопартийните междуособици. „След прекия избор на Нинова не станахме свидетели на консолидация, а на продължаващо разделение по различни линии. Партията има необходимост от консолидация, ключовата дума трябва да е единство“, каза Зарков, който влиза в новия парламент с мандат от Русе.

След като Корнелия Нинова отказа да подава оставка заради слабия изборен резултат, а обяви, че Изпълнителното бюро напуска, Зарков каза, че тя е трябвало да остави въпроса за лидерството отворен.

„На първото бюро след изборите констатирах, че това е много тежка загуба. Ние, като членове на Изпълнителното бюро, поемаме отговорност, лидерът – също. Явно не сме изпълнили задачата си. Положихме усилия и в партиен план и в парламента, за да сме алтернатива, която да поведе страната по друг път. И се провалихме“, каза той.

„Евентуална оставка на Нинова е персонална отговорност. Трябва да признае, че лидерският пост е отворен – не защото аз го искам или някой го иска, а заради изборния резултат. Тя не може да бъде сменена сега, защото има процедури. Необходимо е да разбере ситуацията, в която се намира. В събота е Националният съвет, на който трябва да вземем важни решения“, добави Зарков.


Любен Дилов-син: Сблъсъкът между Борисов и Трифонов ще бъде титаничен

Скандалът в ГЕРБ-Каварна: Побой, унижения, заплахи и среднощен телефонен тормоз

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четене

От историята на CRISPR до новия роман от автора на "Марсианецът"

Тежка катастрофа край Враца с две жертви и дете в тежко състояние

Семейство загина след сблъсък с тир, влязъл в насрещното

Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектори "Национална сигурност" и "Спорт"

Четирите преговарящи партии продължават с дискусиите в отделните панели

House of Gucci: Този път не се роди звезда

Филмът с Лейди Гага разочарова, а обещаваше да е заглавието на годината

България отива на Евровизия 2022 с вокалиста на "Rainbow" Рони Ромеро

Групата Intelligent Music Project ще ни представлява в Торино с рок парче, песента им съвсем скоро ще бъде представена пред публиката

НСлС: Открито е тялото на 45-а жертва от катастрофата на АМ "Струма"

Отхвърлена е версията за още един спасен човек

Нов мутирал вариант на SARS-CoV-2 притесни света: Какво знаем за B.1.1.529

СЗО свика спешно заседание, Европа вече се затваря за южноафриканските страни