КС допусна жалбата на Иван Гешев. ВСС може да спре избора на нов главен прокурор Снимка: © Getty Images

Конституционният съд допусна за разглеждане искането на Иван Гешев за отмяна на приетите промени в НПК и Закона за съдебната власт, които въведоха механизъм за разследване на главния прокурор.

Така КС ще трябва да разгледа всеки от аргументите на Гешев и да се произнесе дали законовите промени отговарят на конституцията.

Какво оспорва Гешев?

Гешев се противопоставя на особения ред, по който главните прокурори и заместниците му ще се разследват, като твърди, че това ограничавало правата им спрямо останалите граждани.

Втората линия на атака от страна на Гешев е срещу намаляването на мнозинството, с което Висшият съдебен съвет има право да назначава и отстранява главния прокурор - от 17 на 13, за разлика от двамата председатели на върховните съдилища. Това беше начинът, по който ВСС уволни самия него на 15 юни заради уронване на престижа на съдебната власт, с мнозинство от 16 гласа "за".

В жалбата си до КС той твърди, че "такава неравнопоставеност е недопустима за всяка правова държава".

Гешев иска да бъдат обявени за противозаконни и разпоредбите, с които Народното събрание анулира изборите за членове на ВСС от гилдиите на съдиите и прокурорите и ги инструктира да ги проведат отново.

Какво се случва с избора на нов главен прокурор?

Решението на КС от днес поставя под въпрос току-що започналата процедура по избор на нов главен прокурор може да спре до произнасянето по същество от страна на конституционните съдии.

Това е позицията, която защити и правосъдният министър Атанас Славов - той заяви, че в четвъртък ще постави проблема за обсъждане пред ВСС и се надява тя да бъде спряна.

Според част от членовете на ВСС, процедурата не може да продължи, докато КС не определи какво е мнозинството, нужно за избора. Други твърдят, че това не е повод за спиране, защото датата на вота е насрочена чак за 26 октомври - дотогава би трябвало вече да има официално решение по казуса.

Иван Гешев също реагира на междинното решение на КС, като едва ли не си приписа победа, преди съдът да се е произнесъл по същество.

Според него - допускането на жалбата потвърдило, че "рекордно бързото ми отстраняване трябваше да изпревари произнасянето на КС и, че крадливи политици подчиниха ВСС на своите собствени страхове и го принудиха да спазва техния задкулисен график".

"Всички вече знаят, че този несправедлив “закон”, освен противоречащ на основни правни принципи, е създаден за и насочен персонално към мен. Явно сериозно притесних дълбоката държава и крадливото задкулисие, след като от страх бяха принудени да правят цял закон за един човек", пише той във Facebook.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024