ВСС започна процедура за избор на нов главен прокурор - без да знае дали може да я довърши Снимка: © Булевард България

Висшият съдебен съвет започна процедура по избор на нов главен прокурор - с уговорката, че може да се наложи нейното спиране заради делото в Конституционния съд по законността на самия ВСС, който действа в условия на изтекъл мандат.

Паузата може да се наложи още следващата седмица, когато се очаква КС да се произнесе по допустимостта на искане на Иван Гешев, който оспорва правото на ВСС да го уволни.

Не е ясно и дали същият състав на съвета ще довърши процедурата, на която се даде ход. Това зависи от ключовия въпрос дали в 49 Народно събрание най-после ще се намери мнозинство от 2/3 за избор на новите членове, или не.

Само 4 души гласуваха против откриването на процедурата за избор на нов главен прокурор от този ВСС - съдиите Галина Захарова (ВКС), Цветинка Пашкунова, Атанаска Дишева и Олга Керелска.

  • По план - предложенията ще се правят между 6 и 27 юли, точно преди лятната ваканция на магистратите. Финалният избор би трябвало да се проведе на 26 октомври 2023 ("на гърба" на местните избори).

Малко преди това се проведе безплоден дебат по питането на правосъдния министър Атанас Славов за легитимността на избора на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор. След почти 3-часово заседание отказа да вземе решение по казуса.

Славов поиска обсъждането да се проведе седмица след като Прокурорската колегия на ВСС избърза да гласува кандидатурата на Сарафов - на фона на спорове около това дали посочването на временен главен прокурор не би трябвало да се направи от целия ВСС, а не една от колегиите му.

В подкрепа на вота се обяви председателят на ВАС Георги Чолаков, който обвърза конституционните промени от 2015 г. и създаването на отделни съдийска и прокурорска колегии с това, че на тях е възложено да решават кадровите въпроси на двете гилдии.

На съвсем различно мнение се оказаха председателят на ВКС Галина Захарова и Атанаска Дишева (съдия от ВАС, преди да бъде избрана за член на съвета), които смятат, че след като Пленумът избира и освобождава титуляря на поста главен прокурор, то също Пленумът трябва да определи и кой да го замества.

Дишева посочи, че в съдийската колегия има случаи на административни ръководители, които са избрани уж временно, но остават на поста до 3-4 години. Това се случва по различни причини - ако процедурата не може да приключи успешно с избор на титуляр, посочи тя.

Дискусията приключи без крайно решение - а оттук наттък топката е в полето на Славов, който даде заявка, че може да оспори избора пред Върховния административен съд.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024
Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024