КЗК разследва Billa България за нелоялни търговски практики Снимка: © Getty Images

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) проверява Billa България за наличието на клаузи, които противоречат на антимонополното законодателство.

Това става ясно от решение публикувано на страницата на регулатора.

В него КЗК твърди, че е събрала доказателства, че в договори на Billa с доставчици на яйца е открила клаузи, който ги ограничават да предлагат продуктите си на трети страни.

От документа става ясно, че след поскъпването на храните в магазинната мрежа, КЗК е разгледала сключените договори на всички търговските вериги в страната за периода ноември 2021 г. до началото на 2023 година.

Според антимонополната комисия, наред с ограничаващите клаузи, е било регламентирано и плащане на неустойки, ако те бъдат нарушени и още - поемане за сметка на доставчика на всички разходи за всякакви обезщетения, които купувачът заплаща при рекламация от клиенти и др.

Резултатите от проверката трябва да докажат или отхвърлят въпросните твърдения, решението на КЗК не подлежи на обжалване.

"Булевард България" потърси за коментар Billa България. Оттам съобщиха, че не разполагат си информация за решението за образуване на производство за проучване от КЗК срещу дружеството, тъй като към момента компанията не е уведомена за него.

От компанията уверяват, че "всички договори, общи условия и каквито и да е други документи, уреждащи отношенията на компанията с нейните доставчици и партньори, напълно съответстват на българското законодателство".

"През последните близо 25 години от навлизането на Billa на българския пазар ние сме установили ползотворни взаимоотношения със стотици български доставчици, което се доказва от факта, че с огромен процент от тях работим от самото начало на присъствието ни в България", казват още от Billa България.

Това не е първата проверка в Billa. В края на миналата година изпълнителният директор на "Билла България" Вигинтас Шапокас се оплака от "институционален произвол от страна на комисията за защита на потребителите". По думите му, веригата на Billa в България е била глобена с по 30 хиляди лева на обект, или общо 3 млн. лева, защото е разпространявала протеинови барчета с различно съдържание на протеин от описаното на етикета.

В началото на 2024 година стана ясно, че в Billa са влезли както служители на НАП, така и на Българската агенция за безопасност на храните. Основната проверка е по линия на Наредбата за контрол на стоки с висок фискален риск - тя засяга всички големи вносители на хранителни стоки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

Григор Димитров достигна третия кръг на "Уимбълдън" след неочакван обрат

Българският тенисист постигна победа след обрат от два сета изоставане

18:12 - 04.07.2024
Важно днес

Шофьорът, убил млада двойка на бул. "Сливница", е осъден на 6 г. затвор

Адриан Антонов е осъден на 6 години затвор. По закон той може да получи между 3 и 15 г. наказание

17:56 - 04.07.2024
Живот

Внимание, търсят се най-добрите ловци на залези

Код оранжево - най-добрият коктейл с дъх на залез и балончета

17:53 - 04.07.2024
Спорт

"Сивият вълк" на голмайстора на Турция предизвика дипломатически спор с домакините на Евро 2024

Скандалите на Европейското по футбол не спират

17:32 - 04.07.2024
Млада България

Защо нищо не е наред с образованието в България?

Доклад на Сметната палата показва, че качеството на образованието се влошава

14:31 - 04.07.2024
Живот

Женският цикъл - по-добре да не го споменаваме

Защото е важно да говорим: dm поставя на фокус женското здраве с нова осведомителна кампания

14:17 - 04.07.2024