НАП започна проверка в BILLA и OMV. Асен Василев: Не се оказва натиск на австрийските вериги Снимка: © Getty Images

Националната агенция за приходите и други държавни служби са започнали проверки в десетки обекти на най-големите австрийски бизнеси в България - търговската верига BILLA и мрежата от бензиностанции на OMV.

Информацията беше съобщена от "24 часа", като данъчните потвърждават за акцията пред БНТ.

Финансовият министър Асен Василев твърди, че не се оказва натиск върху конкретни вериги, а се правят проверки и в "още 500-600 фирми".

"Знаете, че във всички хранителни вериги с влизането на обезпечителните мерки, които са за събираемост от 1 януари, има засилено присъствие в абсолютно всички хранителни магазини, както и други обекти, при които има стоки с висок фискален риск, както и при производителите на такива стоки", казва той.

Директорът на НАП Румен Спецов също съобщава, че "проверките са регулярни и няма нищо необичайно или тенденциозно в тях".

"Те не са насочени към конкретни компании. В рамките на своите правомощия НАП извършва контролни действия с цел да установи спазва ли се данъчното и осигурителното законодателство и въведения нов режим за предварително деклариране", казва той, цитиран в позиция на НАП.

Какво проверява НАП?

  • В BILLA са влезли както служители на НАП, така и на Българската агенция за безопасност на храните. Основната проверка е по линия на Наредбата за контрол на стоки с висок фискален риск - тя засяга всички големи вносители на хранителни стоки.
  • Още в края на 2023 г. мениджърът на BILLA в България се оплака, че "правителството иска да има пълен контрол върху веригата на доставки", и че режимът на НАП не бил съвместим с модела на снабдяване на големите вериги.
  • При разминаване на заявените и доставените количества, или при закъснение на камиони, се налага подаване на сигнал до инспектори, които могат да блокират стоката с часове.
  • В OMV са влезли и служители на Агенция "Митници", които проверяват за спазване на акцизното законодателство.
  • Според "24 часа", бензиностанциите са поставени в режим на "предварително наблюдение за нарушения", което позволява на данъчните дори да затворят обектите.

Проверките в търговските вериги стават дни след като "Митниците" започнаха да правят пълни проверки на всички камиони и автомобили, които минават през границата на България от/към Австрия.

Според информацията на НАП - проверките за стоките с висок фискален риск ще се правят поетапно в различни търговски обекти - големи хранителни вериги, бензиностанции и др. на територията на цялата страна. Фискалните инспектори следят продажбата на стоки с висок фискален риск като месо, мляко, плодове, зеленчуци, олио, захар, горива и др.

Заради Австрия: Нарочните проверки, които блокираха над 100 камиона на "Дунав мост"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024