Лъчезар Иванов осъди журналисти от BIRD по дело-шамар

Журналистът от BIRD Димитър Стоянов е осъден да плати общо 3000 лв. заедно с колегата си Ангел Алексиев по дело, заведено от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов.

Софийският районен съд е уважил частично иска на Иванов срещу Стоянов и Алексиев, въпреки че предполагаемата клевета е в твърдения, направени от техен събеседник.

От Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ) и предупреждават, че става дума опасна съдебна практика.

Решението на съда идва три години след публикация в сайта Bird.bg, озаглавена "Помощ или подкуп? Какво се крие зад акциите на Лъчезар Иванов, разследвани от прокуратурата?".

Иванов беше проверяван от антикорупционната комисия и ДАНС, а после и от държавното обвинение заради сделка за продажба на акции на стойност 1,6 млн. долара от американската компания Enzolytics. Тя разработва лекарствени продукти, за която Иванов извършвал консултантска дейност.

През 2023 г. - 2 години след като Иванов стана обект на разследване за пране на пари, прокуратурата сама прекрати производството срещу него.

В публикацията на BIRD от август 2021 г. е цитирано интервю с бизнесмен на име Димитър Савов, който твърди, че е запознат с казуса и че продадените от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов акции от американско дружество са били "подкуп".

Въпреки че изрично е упоменато, че става дума за преразказано интервю, а думите на интервюирания са отделени като цитат, съдът приема, че "отговорността на ответниците следва да бъде ангажирана, защото е следвало да бъдат проверени относно тяхната достоверност твърденията на лицето, от което журналистите са получили сведения."

"АЕЖ-България приема, че подобно разбиране може да отвори вратата за цензура и автоцензура, в която журналисти да не смеят да взимат интервюта под угрозата, че могат да понесат отговорност за чужди думи," предупреждават от асоциацията и допълват, че това влиза в конфликт с трайната практика на Европейския съд по правата на човека.

Припомнят, че още през 1994 г. съдът в Страсбург приема, че "отразяването на събития чрез интервюта, независимо дали са редактирани или не, представлява едно от най-важните средства, чрез които пресата е в състояние да изпълнява жизненоважната си роля на "обществен страж".

И че в същото решение е записано, че "наказването на журналист за съдействие при разпространението на изявления, направени от друго лице в интервю, би възпрепятствало сериозно приноса на пресата за обсъждането на въпроси от обществен интерес и не следва да се предвижда, освен ако няма особено сериозни основания за това".

В решението на българския съд са пренебрегнати фактите, че Лъчезар Иванов заема висш държавен пост и че става въпрос за тема от обществен интерес.

"Нещо повече – налице са неоспорени данни, че по казуса е имало производства на ДАНС, Комисията за противодействие на корупцията и Специализираната прокуратура. Отговор каква е съдбата на тези преписки дължат бюджетните институции, защото журналистите не трябва и не следва да носят отговорност за антикорупционните институции и съдебната власт, когато те не функционират добре и се държат като безотчетни," казват още от АЕЖ.

Един от основните изводи от последната световната класация на "Репортери без граници" за свобода на медиите, е че в България независимите медии и разследващи журналисти често са подлагани на дела-шамари, както и че разследващите журналисти, които отразяват организираната престъпност и корупцията, редовно са заплашвани.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът отхвърли още две жалби на ДПС-Доган

Съдът казва, че не може да решава спорове между двамата представляващи ДПС, при положение, че те имат еднакви права

21:39 - 16.09.2024
Текстове от партньори

Ципурата и лаврака изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана.

17:27 - 16.09.2024
Важно днес

Кметът на София обяви 17 септември за неучебен ден

Празникът на София ще е неучебен, но присъствен ден за учениците

17:15 - 16.09.2024
Технологии

Какво ново с iOS 18? Всичко за последния ъпдейт на Apple

С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции

16:30 - 16.09.2024
Важно днес

Граждани срещу Гайтански - Вълка. Ще спре ли съдът нов завод за изгаряне на боклук

Изборът е земеделие или "мъртва зона" в Дунавската равнина, казват активисти, които се борят срещу инвестицията

16:20 - 16.09.2024
Важно днес

Зам.-кмет на Пловдив подаде оставка след обвинения в корупция

Собствената формация на зам.-кметицата свали доверието си от нея

14:26 - 16.09.2024