Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция Снимка: © Getty Images, снимката е илюстративна

Циклонът "Федра" доведе до екстремни метеорологични условия, като провокира лавини, бури, силни ветрове и свлачища в Италия.

16-годишно момче загина, след като е било затрупано от лавина, докато кара ски извън пистите в италианския регион Южен Тирол, близо до австрийската граница.

Рискът от лавини в района е от трето ниво, или "значителен", съгласно европейската скала за лавинна опасност, пише "The Guardian".

Над 6 000 души в района на Гресони в долината на Аоста са изолирани от неделя насам в резултат на лавина, блокирала тунел.

Гръмотевични бури и ветрове със скорост над 100 км/ч предизвикаха свлачища на северозападното крайбрежие на Италия. Торнадо удари в близост до пристанищния град Савона, а в Капо Меле бяха регистрирани вълни с височина над четири метра.

Няколко италиански региона остават в средна или висока степен на тревога, тъй като през следващите дни се очакват екстремните метеорологични условия да продължат.

По време на един от най-натоварените периоди в годината за френските ски курорти, синоптиците във Франция също издадоха предупреждения, че след обилните снеговалежи в неделя, в Алпите съществува висок риск от лавини.

Френската метеорологична служба съобщи, че планинският район по границата с Италия, където се очаква да натрупа до метър сняг на височина 2500 метра, е особено застрашен.

В другата част на страната, в Бретан, ветрове със скорост до 80 км/ч и проливни дъждове доведоха до наводнения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024