Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция Снимка: © Getty Images, снимката е илюстративна

Циклонът "Федра" доведе до екстремни метеорологични условия, като провокира лавини, бури, силни ветрове и свлачища в Италия.

16-годишно момче загина, след като е било затрупано от лавина, докато кара ски извън пистите в италианския регион Южен Тирол, близо до австрийската граница.

Рискът от лавини в района е от трето ниво, или "значителен", съгласно европейската скала за лавинна опасност, пише "The Guardian".

Над 6 000 души в района на Гресони в долината на Аоста са изолирани от неделя насам в резултат на лавина, блокирала тунел.

Гръмотевични бури и ветрове със скорост над 100 км/ч предизвикаха свлачища на северозападното крайбрежие на Италия. Торнадо удари в близост до пристанищния град Савона, а в Капо Меле бяха регистрирани вълни с височина над четири метра.

Няколко италиански региона остават в средна или висока степен на тревога, тъй като през следващите дни се очакват екстремните метеорологични условия да продължат.

По време на един от най-натоварените периоди в годината за френските ски курорти, синоптиците във Франция също издадоха предупреждения, че след обилните снеговалежи в неделя, в Алпите съществува висок риск от лавини.

Френската метеорологична служба съобщи, че планинският район по границата с Италия, където се очаква да натрупа до метър сняг на височина 2500 метра, е особено застрашен.

В другата част на страната, в Бретан, ветрове със скорост до 80 км/ч и проливни дъждове доведоха до наводнения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024