Лекари от Пловдив отказаха да ваксинират 12-годишно дете - въпреки желанието на родителите му Снимка: © Getty Images

Лекари от МБАЛ „Св. Пантелеймон“ в Пловдив отказаха да ваксинират 12-годишно момче въпреки желанието на родителите му. Борислав и съпругата му са решили синът им да бъде ваксиниран с един от двата разрешени препарата за групата 12 + - Pfizer/BioNTech или Moderna – но са получили отговор, че толкова малки деца не могат да бъдат имунизирани.

„Казаха ни – категорично не, намерете някой друг да го ваксинира“, казва бащата на момчето. Родителите правят втори опит в диагностично-консултативен център, но там също им отказват, показа репортаж на bTV.

От „Св. Пантелеймон“ казват, че причината за отказа била, че не разполагали с информация за здравословното състояние на детето. От РЗИ обаче заявяват, че ваксините на Pfizer и Moderna са разрешени за приложение на възраст 12+ години. По думите им, лекарите е трябвало само да попитат дали в последния месец момчето е имало поставени други ваксини и дали има оплаквания.

„При две от ваксините има разрешение за поставяне във възрастовата група 12+“, каза пред bTV директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. „След консултация от медицински специалист, ако се прецени, може да бъде поставена ваксината. Около 7500 са лицата в групата 12-17 г. с поставена ваксина. Около 2500 са лицата на 18-годишна възраст, които са имунизирани. Имаме опит, лекарите вече правят такива ваксини“.

Попитан трябва ли да има консултация с личен лекар, преди да се постави доза на дете на 12 г., Кирилов заяви, че „за всяка ваксинация в България е необходима консултация с медицински специалист, но не е нужно да е общопрактикуващия лекар“. „От регулаторна гледна точка - има възможност тези ваксини да се поставят, ако няма противопоказания“.

Засега в Агенцията по лекарствата са постъпили само две съобщения за странични реакции след имунизация при възрастовата група 12-17 г. И двете са свързани с повишена температура – около 38 градуса. „Подобни са данните и от останалите държави, които колегите представят“, каза Кирилов.

Той бе попитан какъв брой от хоспитализираните пациенти с Covid са били ваксинирани и каза, че информацията е налична в МЗ, но според неговите данни процентът е много нисък – около 3 на сто.

По думите му – еднодозовият препарат на Janssen става все по-предпочитан в последните дни, като само за вчера са поставени над 3000 ваксини от него. Общо до момента са извършени 138 хиляди имунизации с тази ваксина. „Има достатъчно, 246 хиляди са доставените, в следващите седмици чакаме още доставки“, каза Кирилов.

Що се отнася до третата „бустерна доза“, в момента Европейската агенция по лекарствата и Европейският център за контрол и превенция на заболяванията водят дискусии с експерти от Израел и САЩ и скоро се очаква становището им дали подобен тип имунизация да се одобри в Европа.

„Въпросът е кога ще има промяна в кратката характеристика. Компаниите трябва да предоставят данни от нови проучвания, за да стане това. Здравните институции обаче първо могат да представят препоръка. Чакаме препоръка на ЕМА и ECDC. Експертните съвети ще имат ключова роля, за да преценят при кои групи пациенти трябва да стартира „бустерната доза“. Към момента опитът показва, че това са имунокомпрометираните, такива, при които е направена трансплантация, след това идва възрастното население и всичко ще става поетапно. До дни се надяваме да има становище на ЕМА“, каза Кирилов.

Според него трета доза може да се поставя в България още тази година, стига ЕМА да я одобри. „Има достатъчно количества от 4-те ваксини. Когато има препоръка, това може много бързо да се случи“.

Според данните от различни държави, които той представи, втората доза от ваксината предпазва „поне 8 месеца“. „Реакцията на имунната система е строго индивидуална“, отбеляза Кирилов.

По негови данни – под 3000 българи са предпочели да смесят различни типове ваксина срещу коронавирус. МЗ даде възможност на поставилите си първа доза от AstraZeneca да изберат иРНК препарат за втората, ако преценят. „Голяма част от хората решиха и втората доза да е от AZ. Има данни от изпитвания от Великобритания, Испания и Германия – по отношение на безопасност и имунен отговор, резултатите при смесването на ваксини са изключително положителни“, каза директорът на Агенцията по лекарствата и добави, че има единични съобщения за странични реакции.

Относно двата смъртни случая в Япония след ваксинация с Moderna, Кирилов каза, че становището на ЕМА гласи, че няма връзка между двете събития. От тези партиди, които са спрени в азиатската страна, няма налични дози в ЕС.


Covid-ваксините: Възрастните българи отново останаха на дъното в ЕС

Представете си: два автобуса катастрофират и 109 български граждани умират


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Митрофанова отрече "руска следа" в заплахите срещу училищата в България

Руският посланик смята за "необосновани" обвиненията за хибридната атака

18:59 - 28.03.2023

„Приятелски“ държави (почти) спасяват Русия от удара на петролното ембарго

Все още се наблюдава спад в добива нефт и газ, а очакванията са за по-трудна 2023 г.

18:31 - 28.03.2023

Кой се страхува от "Ти броиш"? Масивна атака срещу платформата за честност на изборите

Кампанията търси още 800 души, за да проверяват протоколите от 2 април

17:48 - 28.03.2023

Бягството на Алексей Москальов: Бащата, осъден на затвор заради детска рисунка срещу войната

13-годишната му дъщеря беше отнета и отведена в социален дом, докато властта съди бащата

17:21 - 28.03.2023

Всички са равни, но не и в Twitter. Профили на известни личности получават специални преференции

Таен списък с VIP потребители в Twitter показва, че публикациите на някои акаунти имат по-голям обхват в социалната мрежа

16:08 - 28.03.2023

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Френският McDonald's става еко - с опаковки за многократна употреба

Дизайнерското Elium Studio разработва съдове за веригата от две години

15:10 - 28.03.2023