Лекарства от машина: Защо блокираха проекта на бивш член на партията на Марешки Снимка: © Unsplash

Становище на Министерството на здравеопазването е накарало Министерски съвет да блокира спорен проект за продажба на лекарства чрез автомати, а не в аптеки. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Акционерното дружество „Пос фарма“ е кандидатствало за сертификат за приоритетен инвестиционен проект. Искането на дружеството е постъпило към Министерството на икономиката, откъдето е било изпратено за съгласуване с останалите ведомства. В проекта пише, че инвестицията е 20 млн. лв. и той предвижда разкриване на 50 нови работни места. Иска се бърза „писта“ за реализация с държавно финансиране до 357 035 лв., а правителството и компанията са сключили меморандум за разбирателство, предаде bTV.

Това означава, че от Министерски съвет са дали картбланш за реализация на проекта с вендинг машините миналата сряда. Експерти обаче се обявиха против него, защото противоречи на закона. Според правилата – по такъв начин могат да се продават само определени лекарства без рецепта.

Точно това пишат в становището си от Министерството на здравеопазването, а в петък Министерски съвет се оттегля от проекта. Инвеститорът прави същото чрез Агенцията по инвестиции.

„През Министерството на икономиката влезе предложение, изпрати се становище за инвестиционен проект, нашите специалисти с голям опит в областта на лекарствената политика разгледаха това предложение и направиха становище, че имат притеснения“, обясни проф. Костадин Ангелов. „Притесненията им бяха, че такъв тип апарати може да има само когато се продават лекарства без рецепта“.

Здравният министър каза, че самият инвестиционен проект не противоречи на закона, защото цели да създаде работни места и да развие такъв бизнес в България. „Но продажбата на лекарства по този начин не може да се синхронизира с работата на Министерството на здравеопазването“, добави той. По думите му - промяна в закона не е правена, а за да се случи подобен проект са нужни големи промени. „Нашето становище бе разгледано допълнително, включително от фирмата, и тогава фирмата изтегли този проект. Тя не одобрява становището ни“.

Ангелов отрече, че проектът за продажба на лекарства чрез автомати е минал през Министерски съвет след становището на здравното ведомство. „Правителството го отмени в петък. Няма непрозрачност - дискусията минава през всички институции. Това не означава, че този проект, като бъде одобрен, от другия ден започва продажбата на лекарства по този начин. Такъв тип апарати съществуват в САЩ и Канада, но те са разположени в социални институции. Идеята на този инвестиционен проект тук е да се осигурят медикаменти в населените места, където няма аптеки“, каза той.

По думите му - за съдържанието може да говори Министерството на икономиката, „ние отговаряме за контрола над продажбата на лекарства“. Категорично отрече целта да е била обслужване на частен интерес. „Законодателството нямаше да го променим – то не се променя от днес за утре. Поставя се на обществено обсъждане, такова обсъждане мина. Всички тези процеси са прозрачни“, каза Ангелов.

Дружеството „Пос фарма“ е учредено през юли 2019 г. Към момента няма разрешение за търговия с лекарства – нито на едро, нито на дребно. Капиталът е разпределен между трима акционери, като най-голям е делът на Емил Папазян, съобщава bTV. През 2013 г. той е бил кандидат за депутат от партията на Веселин Марешки, която тогава се казва „Либерален алианс“.

Папазян е посочил пред телевизията в свое писмо, че дейностите по проекта отговарят на законодателството, но че в този му вид то прави проекта им неполезен за хората. Затова се надявал да има промени в закона.

Според бившия председател на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов – основната отговорност е на експертите от Министерството на икономиката, гласували проекта. По думите му – има „недомислици“ и целта е да се усвоят средства.

Дружеството „Пос фарма“ направило проучване, според което в малко над 4500 населени места у нас няма постоянен достъп до аптека. От проекта обаче не става ясно дали само там се иска поставяне на машини, или навсякъде в България. „Този проект предвижда около 120 машини, а в действителност преди няколко години се оказа, че в над 4000 населени места няма пунктове, където хората да могат да си купят лекарства“, отбеляза зам.-председателят на УС на Национална пациентска организация – Андрей Дамянов.

„Политиката на Министерството на здравеопазването е да реши проблемите на тези хора в населени места, които нямат аптеки. Лекарите да имат възможност да продават там, където няма аптеки. Медийните публикации не са повод за отменяне на решението на Министерски съвет. Поводът е широката дискусия, която ние проведохме заради закона“, сподели проф. Костадин Ангелов.

Проф. Асена Сербезова от Българския фармацевтичен съюз каза пред bTV, че подобна продажба на лекарства „не е законна“. Според закона – в машина могат да се продават лекарства без рецепта, и то само определени, а автоматът трябва да е на територията на аптека или дрогерия, която отговаря за нея.

„Ако можеше така, нека да има роботизиран Министерски съвет, защо са ни хора вътре, защо нямаме роботизиран министър-председател, роботизирани министри, роботизирана администрация? Защо ходим да гласуваме за тях, ако можем изцяло да заменим хората с машини? Не можем“, споделя пред медията магистър-фармацевтът Антон Вълев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024
Важно днес

Червеният пират и други приказки: ГДБОП обяви и Габриел за заплашена

Освен съдия Владислава Цариградска, заплахи има и към министърът на външните работи и ротационен премиер Мария Габриел, както и към други министри.

08:10 - 27.02.2024
Важно днес

Продължава издирването на 17-годишната Ивана от Дупница

От началото на акцията, те са обходили над 600 декара площ.

07:24 - 27.02.2024
Политика

Швеция вече няма пречки пред членството си в НАТО

Кандидатурата на Стокхолм беше подадена още през 2022 г. в отговор на руската инвазия в Украйна

18:04 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални търси място за публично поклонение до края на седмицата

Все още се търси зала за сбогуване с опозиционния лидер

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Израел бомбардира нови части от Ливан, за да удари "терористични цели" на "Хизбула"

Съобщава се, че най-малко двама членове на "Хизбула" са убити

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Прокуратурата няма да оспорва най-леката мярка "подписка" на Христо Шопов

Причината - няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление

16:50 - 26.02.2024
Политика

Второ разследване за взривовете на "Северен поток" е прекратено. Какво откри проверката

Имало е "умишлен саботаж" на газопроводи, но не е ясно кой стои зад него

16:26 - 26.02.2024
Важно днес

Денков към Зеленски: Подкрепата за Украйна е защита от Русия за нас самите

Това е първата визита на български премиер в Киев след април 2022 г.

15:01 - 26.02.2024