Лена Бориславова: Прокуратурата забравя, че власт власт възпира Снимка: © bTV

„Прокуратурата пренебрегва едно базово правило за управление на една държава още от Римско време – от една страна има разделение на властите, но от друга – власт власт възпира“. Това заяви началникът на политическия кабинет на Кирил Петков – Лена Бориславова, относно твърденията на главния прокурор Иван Гешев, че изпълнителната власт се намесва в работата на съдебната, като иска оставката му.

Преди седмица от трибуната на Народното събрание беше прочетена декларация от управляващата коалиция, с която тя призова за оттегляне на Гешев заради редица негови нарушения. Правосъдният министър Надежда Йорданова подготвя няколко сигнала, които ще внесе във Висшия съдебен съвет за оставката на главния прокурор.

Иван Демерджиев: Сигналите срещу Гешев са над 10, включително за служебно влияние

Според Лена Бориславова „тезата на прокуратурата, че има намеса в съдебната власт, е много интересна“. „Не можем да оставим цяла система, която може да преследва и наказва, да действа самостоятелно. Позицията на прокуратурата пренебрегва този съществен втори елемент на разделение на властите“.

„ПРБ дължи отчетност пред Народното събрание и комисиите му. Той е органът, представляващ нацията, който трябва да иска тази отчетност, а прокуратурата, която пази тази нация, да я дава“, заяви Бориславова пред bTV.

Тя заяви, че управляващите вече работят по разделяне на антикорупционната комисия КПКОНПИ на две – комисия за противодействие на корупцията и комисия за незаконно придобитото имущество. Не са си поставили срок, защото „един законопроект не трябва да е писан на коляно, а е нужно качествено законодателство“.

Бориславова коментира оставката на Сотир Цацаров като председател на КПКОНПИ, която той вече подаде в парламента, но тя ще важи от 1 март. Според нея той така или иначе не може да изпълнява правомощията си, защото ДАНС му отне достъпа до класифицирана информация.

Цацаров поиска Гешев да го провери

След като Цацаров сезира прокуратурата да го провери заради думи на Петков, че действията му водели към извършване на престъпления, Бориславова каза: „Няма никаква пречка той да се позове на институциите и те да извършат каквото е по силите и правомощията им, за да се види дали има нарушение“.

Според нея КПКОНПИ няма да е "алтернативна прокуратура" след реформата, а ще е „независимо звено, което да не позволява на ПРБ да погледне встрани и да каже, че няма данни за престъпление“. „Надявам се да се стига до истински, ефективни осъдителни присъди“, каза тя.

Засега не са обсъждани имена, които да влязат в комисиите след разделянето на КПКОНПИ.

„Няма да клоним към еднолични органи, на които лесно да може да им се въздейства, а към колективни – където повече хора да носят отговорност“, заяви началникът на кабинета на Петков.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Делян Добрев се пита защо "един Тагарев да ни прати на избори"

Депутатът от ГЕРБ "не е голям оптимист" за бъдещето на управлението

09:31 - 19.03.2024
Важно днес

Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов по 12-годишно дело за подкуп

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок.

08:35 - 19.03.2024
Важно днес

Отново пренареждат жълтите павета

Вадят се метални лайсни, от които шофьори се оплакват, че пукат гумите на колите им.

08:07 - 19.03.2024
Важно днес

Крайният срок, в който преговорите за правителство "трябва" да бъдат финализирани, изтича

В понеделник Мария Габриел прие мандата от президента Румен Радев.

07:40 - 19.03.2024
Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база с размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024