Лена Бориславова: Прокуратурата забравя, че власт власт възпира Снимка: © bTV

„Прокуратурата пренебрегва едно базово правило за управление на една държава още от Римско време – от една страна има разделение на властите, но от друга – власт власт възпира“. Това заяви началникът на политическия кабинет на Кирил Петков – Лена Бориславова, относно твърденията на главния прокурор Иван Гешев, че изпълнителната власт се намесва в работата на съдебната, като иска оставката му.

Преди седмица от трибуната на Народното събрание беше прочетена декларация от управляващата коалиция, с която тя призова за оттегляне на Гешев заради редица негови нарушения. Правосъдният министър Надежда Йорданова подготвя няколко сигнала, които ще внесе във Висшия съдебен съвет за оставката на главния прокурор.

Иван Демерджиев: Сигналите срещу Гешев са над 10, включително за служебно влияние

Според Лена Бориславова „тезата на прокуратурата, че има намеса в съдебната власт, е много интересна“. „Не можем да оставим цяла система, която може да преследва и наказва, да действа самостоятелно. Позицията на прокуратурата пренебрегва този съществен втори елемент на разделение на властите“.

„ПРБ дължи отчетност пред Народното събрание и комисиите му. Той е органът, представляващ нацията, който трябва да иска тази отчетност, а прокуратурата, която пази тази нация, да я дава“, заяви Бориславова пред bTV.

Тя заяви, че управляващите вече работят по разделяне на антикорупционната комисия КПКОНПИ на две – комисия за противодействие на корупцията и комисия за незаконно придобитото имущество. Не са си поставили срок, защото „един законопроект не трябва да е писан на коляно, а е нужно качествено законодателство“.

Бориславова коментира оставката на Сотир Цацаров като председател на КПКОНПИ, която той вече подаде в парламента, но тя ще важи от 1 март. Според нея той така или иначе не може да изпълнява правомощията си, защото ДАНС му отне достъпа до класифицирана информация.

Цацаров поиска Гешев да го провери

След като Цацаров сезира прокуратурата да го провери заради думи на Петков, че действията му водели към извършване на престъпления, Бориславова каза: „Няма никаква пречка той да се позове на институциите и те да извършат каквото е по силите и правомощията им, за да се види дали има нарушение“.

Според нея КПКОНПИ няма да е "алтернативна прокуратура" след реформата, а ще е „независимо звено, което да не позволява на ПРБ да погледне встрани и да каже, че няма данни за престъпление“. „Надявам се да се стига до истински, ефективни осъдителни присъди“, каза тя.

Засега не са обсъждани имена, които да влязат в комисиите след разделянето на КПКОНПИ.

„Няма да клоним към еднолични органи, на които лесно да може да им се въздейства, а към колективни – където повече хора да носят отговорност“, заяви началникът на кабинета на Петков.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Apple трупа критики заради проблем с новия iPhone 15 Pro

Потребители се оплакват, че новите им iPhone 15 Pro и Pro Max прегряват

17:30 - 30.09.2023

Енергийният министър отиде при протестиращите миньори. Те му поискаха оставката

Енергийният министър тепърва ще "влиза в логиката" на това предложение

16:40 - 30.09.2023

Електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет се отлагат

Мярката се налага само ден преди тези електронни рецепти да трябваше да влязат в сила

16:12 - 30.09.2023

Оръжейни компании се обединиха в нов съюз в подкрепа на Украйна

38 компании се включват в новия Алианс на отбранителната индустрия

15:16 - 30.09.2023

Изборите в Словакия изправят проруски бивш премиер срещу прозападните либерали

Оспорва борба между проруска партия и прозападните либерали в Словакия

15:06 - 30.09.2023

Бакалавърска програма "Инфлуенсър": Университет ще обучава студенти как да станат влиятелни личности

Университет предлага първата в света диплома за професионален инфлуенсър

13:39 - 30.09.2023