Снимка: © bTV

„Прокуратурата пренебрегва едно базово правило за управление на една държава още от Римско време – от една страна има разделение на властите, но от друга – власт власт възпира“. Това заяви началникът на политическия кабинет на Кирил Петков – Лена Бориславова, относно твърденията на главния прокурор Иван Гешев, че изпълнителната власт се намесва в работата на съдебната, като иска оставката му.

Преди седмица от трибуната на Народното събрание беше прочетена декларация от управляващата коалиция, с която тя призова за оттегляне на Гешев заради редица негови нарушения. Правосъдният министър Надежда Йорданова подготвя няколко сигнала, които ще внесе във Висшия съдебен съвет за оставката на главния прокурор.

Иван Демерджиев: Сигналите срещу Гешев са над 10, включително за служебно влияние

Според Лена Бориславова „тезата на прокуратурата, че има намеса в съдебната власт, е много интересна“. „Не можем да оставим цяла система, която може да преследва и наказва, да действа самостоятелно. Позицията на прокуратурата пренебрегва този съществен втори елемент на разделение на властите“.

„ПРБ дължи отчетност пред Народното събрание и комисиите му. Той е органът, представляващ нацията, който трябва да иска тази отчетност, а прокуратурата, която пази тази нация, да я дава“, заяви Бориславова пред bTV.

Тя заяви, че управляващите вече работят по разделяне на антикорупционната комисия КПКОНПИ на две – комисия за противодействие на корупцията и комисия за незаконно придобитото имущество. Не са си поставили срок, защото „един законопроект не трябва да е писан на коляно, а е нужно качествено законодателство“.

Бориславова коментира оставката на Сотир Цацаров като председател на КПКОНПИ, която той вече подаде в парламента, но тя ще важи от 1 март. Според нея той така или иначе не може да изпълнява правомощията си, защото ДАНС му отне достъпа до класифицирана информация.

Цацаров поиска Гешев да го провери

След като Цацаров сезира прокуратурата да го провери заради думи на Петков, че действията му водели към извършване на престъпления, Бориславова каза: „Няма никаква пречка той да се позове на институциите и те да извършат каквото е по силите и правомощията им, за да се види дали има нарушение“.

Според нея КПКОНПИ няма да е "алтернативна прокуратура" след реформата, а ще е „независимо звено, което да не позволява на ПРБ да погледне встрани и да каже, че няма данни за престъпление“. „Надявам се да се стига до истински, ефективни осъдителни присъди“, каза тя.

Засега не са обсъждани имена, които да влязат в комисиите след разделянето на КПКОНПИ.

„Няма да клоним към еднолични органи, на които лесно да може да им се въздейства, а към колективни – където повече хора да носят отговорност“, заяви началникът на кабинета на Петков.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"

Джоди Фостър е звездата в новия сезон на True Detective

Сериалът най-после се завръща след пауза от 3 години