Лидерът на AfD уволни най-доверения си съветник след скандалната среща в Потсдам Снимка: © Getty Images

Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" уволни Роланд Хартвиг, бивш депутат, смятан за "дясната ръка" на съпредседателя Алис Вайдел.

69-годишният Хартвиг беше засечен да участва в среща с дясноекстремистката група "Движение за идентичността на Австрия" във вила в Потсдам в края на 2023 г.

По време на тази среща е обсъждано евентуална масова депортация на чужденци от Германия, дори те да са получили гражданство по време на престоя си в страната. Присъстващите на срещата са били призовани да финансират плана за популяризиране на противоконституционната мярка с най-малко по 5000 евро.

Скандалът явно създава вътрешни сътресения в организацията, след като предизвика и широко възмущение в Германия.

В неделя и понеделник се проведоха протести срещу "Алтернатива за Германия" в няколко градове на страната.

Сега от партията обявиха, че са се разделили в Роланд Хартвиг "по взаимно съгласие", като прекратяването на договора му влиза в сила незабавно.

Хартвиг е член на AfD от 2013 г., а през 2019 г. става и депутат в Бундестага.

Дълги години той е работил като главен юрист на фармацевтичния и биотехнологичен гигант Bayer.

Това е втората оставка в резултат на скандала, който беше разкрит от разследващия сайт Correctiv. Силке Шрьодер, която е член на борда на директорите на Германската езикова асоциация, също беше принудена да се оттегли заради присъствието си на срещата на крайните националисти в Потсдам.

Първоначално разкритията на Correctiv за дискусиите около ремиграцията бяха отхвърлени от "Алтернатива за Германия", но партията не отрече, че Хартвиг е участвал в срещата или че тя е използвана за осигуряване на финансова подкрепа.

Обяснението на AfD беше, че Роланд Хартвиг не е бил предупреден за присъствието на лидера на "Движението за идентичност" Мартин Зелнер - въпреки че името му е било записано на поканата до гостите на сбирката.

В срещата са участвали и още двама представители на AfD - депутатът от Бундестага Герит Хуи и Улрих Зигмунд, който е съпредседател на парламентарната група на партията в местния парламент в провинция Саксония-Анхалт.

Най-спорният гост на срещата във вилата е именно австрийският политик Мартин Зелнер, който неведнъж е развивал идеите си за депортиране на имигранти, които представляват "културно, икономическо и криминологично бреме".

Въпреки скандалите AfD продължава да заема солидни позиции на политическата сцена в Германия. Особено значителна е подкрепата в източногерманските провинции като Саксония и Тюрингия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024