„Лицето на промяната“ Аджай Банга: Кой е новият президент на Световната банка Снимка: © Getty Images

Американският корпоративен лидер от индийски произход и бивш директор на Mastercard Аджай Банга официално бе одобрен за следващия президент на Световната банка, превръщайки се в първия южноазиатец начело на водещата кредитна институция. Определян в родината си като „лицето на промяната“, той ще наследи поста от оттеглящия се предсрочно Дейвид Малпас и то в ключов момент.

Световната банка се стреми да промени ролята си в борбата с изменението на климата – ключов преход, който Банга смята за тясно свързан с преодоляването на неравенството. Поемането на руля от него се очаква да смени много по-категорично посоката на развитие на кредитора, воден досега от президент, чието преждевременно напускане бе помрачено именно от въпроси относно позицията му по отношение на околната среда.

В изявление от сряда Световната банка заяви, че има за цел да работи с Банга по „всички амбиции и усилия на Групата на Световната банка, насочени към справяне с най-трудните предизвикателства пред развитието на развиващите се страни“. Ролята на частния сектор в тази задача се очаква да е съществена.

Аджай Банга бе единственият кандидат, номиниран от Съединените щати за висшия пост. Той трябва да поеме новата си роля на 2 юни за петгодишен мандат.

Кой е Аджай Банга?

Американецът от индийски произход Аджайпал Сингх Банга е известен с висшите си мениджърски позиции във водещи фирми като Nestle, PepsiCo, Mastercard и Citigroup. Понастоящем той е заместник-председател на американската компания за дялово участие General Atlantic.

Банга е роден в сикхско семейство в индийския град Пуна, в щата Махаращра, и от 2007 г. е натурализиран гражданин на САЩ. Благодарение на произхода си той вероятно ще спечели лесно симпатиите на развиващите се страни. „Едно от хобитата ми е да бъда обискиран по летищата „на случаен принцип“, шегува се той по време на реч пред NYU Stern през 2014 г., говорейки за отличителния си външен вид, включващ гъста брада и тюрбан.

63-годишният Банга израства в различни части на страната поради работата на баща му като офицер от армията. Учи в държавното училище в Хайдерабад и в училището „Свети Едуард“ в Шимла, след което получава бакалавърска степен по икономика в колежа „Свети Стефан“ в Делхи. По-късно се квалифицира допълнително в сферата на мениджмънта в Индийския институт по мениджмънт в Ахмедабад.

В началото на 80-те години на миналия век започва работа в индийския филиал на Nestle и това е едва първата крачка от шеметната му бизнес кариера в Индия и по-късно в Съединените щати.

Стъпките до върха на Световната банка

  • След Nestlé SA, Банга се присъединява към PepsiCo Inc. и помага на компанията да стартира франчайза си за бързо хранене в Индия.
  • През 1996 г. прави скок във финансите, когато се присъединява към Citigroup. В продължение на четири години оглавява CitiFinancial и отдела за потребителски активи в САЩ. През 2005 г. е назначен за ръководител на всички международни потребителски операции на банката, а през 2008 г. става ръководител на Азиатско-тихоокеанския регион на Citigroup.
  • Година по-късно се присъединява към Mastercard като президент и главен оперативен директор. След по-малко от година е повишен в главен изпълнителен директор на Mastercard. С тази си позиция, на която прекарва около десетилетие до 2020 г., остава известен и до днес.
  • През 2021 г. се присъединява към General Atlantic, където в момента изпълнява длъжността заместник-председател.

Експертният опит на Банга в областта на финансите и развитието ще играе ключова роля за Световната банката, която се пренастройва, за да посрещне предизвикателството на глобалното затопляне. Новият президент на институцията заяви, че иска да увеличи финансирането от страна на частния сектор, за да подпомогне справянето с финансирането на глобалните проблеми.

„Няма достатъчно пари без частния сектор“, каза той пред репортери през март. Що се отнася до изменението на климата, Банга добави, че проблемът далеч надхвърля парниковите газове.

„Моето убеждение е, че намаляването на бедността или споделеният просперитет, или всички тези думи, които по същество предполагат идеята за справяне с неравенството, не могат да бъдат отделени от предизвикателствата, свързани с управлението на природата“, каза той в предишно интервю.

По силата на неписано споразумение постът президент на базираната във Вашингтон Световна банка винаги се заема от американски гражданин – практика, която доведе до нарастващо безпокойство от страна на развиващите се и нововъзникващите икономики относно хватката на САЩ върху кредитора. През последните години все повече държави оспорват това правило, но единствената номинация на Банга предполага, че Щатите все още имат власт – поне засега. Заради произхода си обаче индиецът се очаква да балансира негативите.

Наблюдателите обръщат внимание, че нито една жена не бе номинирана за поста, въпреки че Световната банка „силно“ насърчаваше дамските кандидатури. Всички президенти, одобрени от организацията от нейното създаване през 40-те години на миналия век, са били мъже.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024