Лиз Тръс жертва финансовия си министър след невъобразимо фиаско Снимка: © Getty Images

38 дни - това беше целият мандат на Куази Куартенг като министър на финансите на Великобритания.

Единственият му предшественик, който го изпреварва в класацията за най-кратка служба на "Даунинг стрийт" 11, е Иън Маклауд - починал внезапно само месец след назначението си през 1970.

Случилото се с Куартенг може да се сравни с отчаяно жертвоприношение след провала на данъчната политика на новото правителство на Лиз Тръс - "хорър шоу", както го описват финансови анализатори пред Reuters.

Намеренията им да се борят с инфлацията, като съкратят данъците на най-богатите и теглят заеми като компенсация (за около 45 млрд. паунда), бяха отхвърлени не просто от опозицията и част от собствената ѝ партия, но от Международния валутен фонд.

На 28 септември МВФ публикува унищожителен анализ на предложения "минибюджет" на кабинета на Тръс, като призова за пълно преразглеждане в частта с данъците заради очакваните негативни ефекти. Паундът се обезцени до рекордно ниско ниво спрямо долара за последните 37 години.

Financial Times цитира хора като основателя на хедж фонда Bridgewater Рей Далио и бившия финансов министър на САЩ Лари Съмърс, които оценяваха мерките на Тръс и Куартенг като "дълбоко безотговорни" и "напомнящи на действията на правителство в развиваща се държава".

Бившият консервативен министър на финансите Филип Хамънд обвини кабинета, че е съсипал репутацията на Консервативната партия, която традиционно се ползва с по-високо доверие като компетентност по въпросите на икономическата политика и като придържане към принципите на фискалната дисциплина.

Най-големият шок дойде, след като Bank of England трябваше спешно да обяви извънредна програма за изкупуване на държавни ценни книжа на обща стойност до 40 млрд. паунда, след като бюджетните експерименти на новия кабинет провокираха паника с разпродажба на облигации - или "съществен риск за финансовата стабилност на Великобритания" в края на септември.

"Не удължавайте мъката. Направете така, че действията ви да са съгласувани и последователни", обяви директорът на МВФ Кристалина Георгиева преди ден, докато Куази Куартенг беше на визита във Вашингтон.

47-годишният министър на финансите беше принуден да съкрати рязко посещението си в САЩ, за да се върне в Лондон и да подаде оставка на 14 октомври. В същия ден Лиз Тръс обяви, че ще увеличи корпоративния данък от 19% на 25% от април следващата година (в отстъпление от заложените намерения в бюджета).

Куартенг и Тръс са много близки приятели и политически съмишленици, но отстраняването на "дясната ръка" на премиера е животоспасяващ ход. Само преди месец тя беше избрана за лидер на Консервативната партия на мястото на Борис Джонсън (като лоялен член на неговото крило), но според източници на Reuters част от парламентарната група вече планира нов "вътрешнопартиен преврат" до края на годината.

Eurasia Group на Иън Бремер прогнозира с 55% вероятност, че Тръс няма да остане начело на правителството до следващите парламентарни избори (в края на 2024 или началото на 2025 г.).

Джеръми Хънт, който беше посочен за нов министър на финансите, ще е четвъртият човек на тази позиция от началото на годината - след Риши Сунак, Надим Захауи и Куази Куартенг.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Освободената "по лични причини" от финансовия надзор Мария Филипова оглави КЗП

Със свое решение служебният кабинет е сменил цялото ръководство на комисията

18:00 - 22.05.2024
Европейски дневници

Какво се променя с първия в света закон за изкуствения интелект, който ЕС окончателно прие

Първият в света закон за изкуствения интелект получи финална "зелена светлина" от ЕС

17:30 - 22.05.2024
Култура

Måneskin тръгват на турне в Европа, ще обиколят 11 държави

За феновете в България най-близкият концерт ще е в Гърция

16:59 - 22.05.2024
Живот

Бил Гейтс препоръчва 4 книги и един сериал за лято 2024

Кои са петте истории "за хора, които помагат на другите", припознати от милиардера

15:59 - 22.05.2024
Живот

Като епизод на Black Mirror: Скарлет Йохансон твърди, че OpenAI може да е копирал гласа ѝ без нейно съгласие

Историята около "новия глас" на ChatGPT се заплита, след като Йохансон отправи обвинения към компанията

15:02 - 22.05.2024
Бизнес

Revolut: Платформите на Meta са “огнище” за измами

Банката чака отговор и от българското Министерство на финансите за мерки срещу схемите

14:34 - 22.05.2024
Европейски дневници

Водачът на крайнодясната "Алтернатива за Германия" се оттегля от евровота

Новината идва, след като партията на Марин льо Мен обяви, че няма да работи с германците в бъдещия европарламент

13:29 - 22.05.2024