Лиз Тръс жертва финансовия си министър след невъобразимо фиаско Снимка: © Getty Images

38 дни - това беше целият мандат на Куази Куартенг като министър на финансите на Великобритания.

Единственият му предшественик, който го изпреварва в класацията за най-кратка служба на "Даунинг стрийт" 11, е Иън Маклауд - починал внезапно само месец след назначението си през 1970.

Случилото се с Куартенг може да се сравни с отчаяно жертвоприношение след провала на данъчната политика на новото правителство на Лиз Тръс - "хорър шоу", както го описват финансови анализатори пред Reuters.

Намеренията им да се борят с инфлацията, като съкратят данъците на най-богатите и теглят заеми като компенсация (за около 45 млрд. паунда), бяха отхвърлени не просто от опозицията и част от собствената ѝ партия, но от Международния валутен фонд.

На 28 септември МВФ публикува унищожителен анализ на предложения "минибюджет" на кабинета на Тръс, като призова за пълно преразглеждане в частта с данъците заради очакваните негативни ефекти. Паундът се обезцени до рекордно ниско ниво спрямо долара за последните 37 години.

Financial Times цитира хора като основателя на хедж фонда Bridgewater Рей Далио и бившия финансов министър на САЩ Лари Съмърс, които оценяваха мерките на Тръс и Куартенг като "дълбоко безотговорни" и "напомнящи на действията на правителство в развиваща се държава".

Бившият консервативен министър на финансите Филип Хамънд обвини кабинета, че е съсипал репутацията на Консервативната партия, която традиционно се ползва с по-високо доверие като компетентност по въпросите на икономическата политика и като придържане към принципите на фискалната дисциплина.

Най-големият шок дойде, след като Bank of England трябваше спешно да обяви извънредна програма за изкупуване на държавни ценни книжа на обща стойност до 40 млрд. паунда, след като бюджетните експерименти на новия кабинет провокираха паника с разпродажба на облигации - или "съществен риск за финансовата стабилност на Великобритания" в края на септември.

"Не удължавайте мъката. Направете така, че действията ви да са съгласувани и последователни", обяви директорът на МВФ Кристалина Георгиева преди ден, докато Куази Куартенг беше на визита във Вашингтон.

47-годишният министър на финансите беше принуден да съкрати рязко посещението си в САЩ, за да се върне в Лондон и да подаде оставка на 14 октомври. В същия ден Лиз Тръс обяви, че ще увеличи корпоративния данък от 19% на 25% от април следващата година (в отстъпление от заложените намерения в бюджета).

Куартенг и Тръс са много близки приятели и политически съмишленици, но отстраняването на "дясната ръка" на премиера е животоспасяващ ход. Само преди месец тя беше избрана за лидер на Консервативната партия на мястото на Борис Джонсън (като лоялен член на неговото крило), но според източници на Reuters част от парламентарната група вече планира нов "вътрешнопартиен преврат" до края на годината.

Eurasia Group на Иън Бремер прогнозира с 55% вероятност, че Тръс няма да остане начело на правителството до следващите парламентарни избори (в края на 2024 или началото на 2025 г.).

Джеръми Хънт, който беше посочен за нов министър на финансите, ще е четвъртият човек на тази позиция от началото на годината - след Риши Сунак, Надим Захауи и Куази Куартенг.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нидерландия блокира България за влизане в Шенген: "Все още е твърде рано"

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022

Байдън е готов да се срещне с Путин, за да сложи край на войната в Украйна

Кремъл отговори, че Путин е отворен към разговори, но само в негов интерес

13:42 - 02.12.2022

България ще дари на Украйна леко оръжие и боеприпаси, но не е ясно кога (Обновена)

Министерството на отбраната предлага и включване на военни в Мисията на ЕС за подпомагане на Украйна

12:27 - 02.12.2022