Смъртността и заболеваемостта на европейците може да бъде намалена ако се вземат адекватни мерки само в три области – нездравословно хранене, тютюнопушене и злоупотреба с алкохол.

Това стана ясно по време на международната медийна среща, част от осмата научна конференция „Факти, противоречия и дебати в диагностиката и лечението на сърдечни и съдови заболявания“, организирана от „Арбилис".

„В днешната реалност има редица фактори като тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол, нездравословно хранене, които не могат да бъдат напълно предотвратени, но нивото на риска може да се промени така, че да се редуцира негативният ефект върху човешкото здраве. Ние никога няма да сме перфектни по отношение на рисковото си поведение. Но можем да контролираме риска, стига да сме добре информирани как да намалим вредата за обществото като цяло“, каза проф. Борислав Георгиев, началник на Клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница.

„В Словакия могат да бъдат избегнати почти 14 хиляди смъртни случая годишно, ако изпълняваме мерки за превенция и предоставяме подходящо лечение“, заяви един от чуждестранните гости на събитието - експертът по обществено здраве Мартин Сматана.

„Най-добре в тази област се справят Испания, Италия и Исландия и виждаме, че те правят много за превенцията на заболяванията. Общото между тези три държави е и по-добрият начин на хранене – употребява се по-малко сол и захар, храната е тип Средиземноморска диета - предимно с риба и зеленчуци. Това не е така нито за Словакия, нито за България.

Според статистиката най-нездравословно се хранят в Унгария и Словакия. Болестите, свързани с нездравословното хранене, са причината за 17% от смъртните случаи в Европа, показват данните от специален доклад на GLOBSEC, разработен за Словакия. Страната е сред европейските страни-членки с най-висока смъртност поради нездравословно хранене – 26% от словаците умират заради болести, свързани с лоша диета.

При премахване на транс-мазнините, чрез 30% данък върху безалкохолните напитки със съдържание на захар и 10% субсидиране на плодовете и зеленчуците биха могли да се стимулират по-добри хранителни навици. Така могат да се предотвратят около 4000 смъртни случая в Словакия всяка година, а наред със спасените животи това може да спести 40 млн. евро годишно в бюджета за здравеопазване.

Алкохолът се определя като втората по важност причина за предотвратима смърт в света.

Успешните политики за намаляване на вредата от алкохола в Словакия биха включвали стимулирането на по-малко вредните алкохолни напитки, заместващи по-вредните чрез увеличаване на данъчните ставки пропорционално на съдържанието на чистия алкохол, ограничаването на количеството, което се употребява и рестрикции за продажбата на алкохол след определен час вечер.

В Германия по-рисково поведение спрямо алкохола проявяват младите жени. 80% от общата консумация на алкохол е на бира и на вино, а нивото остава на същите нива през годините.

И докато при алкохола намаляването на вредата е най-вече постижима с намаляване на приема до умерено пиене, то при цигарите се препоръчва пълното им спиране.

На практика това се оказва трудно – трябва да се предприеме намаляване на вредата от тютюнопушенето чрез алтернативи, казва икономическият експерт Александър Хинц и посочва немската практика - най-високорисковият продукт цигари е с най-висок данък, а алтернативните електронни цигари са с най-нисък данък.

Ако само половината пушачи заменят цигарите с алтернативи с намалена вреда, случаите на инфаркт, инсулт, рак на белия дроб и ХОББ биха спаднали с близо ¼ при германците в средна възраст.

Това сочи анализът на експертите от PIVOT Германия, представен от Хинц. Преминаването на продукти с намален риск увеличава годините живот в добро здраве. Дори само половината пушачи да минат на бездимна алтернатива, качеството на живот се повишава значително и в двете изследвани възрастови групи. Заболеваемостта от четирите болести би спаднала с цели 22% в групата на 33-44 годишните. При 45-64- годишните качеството на живот, измерено като намаляване на годините живот с увреждане, нараства с цели 25%.

С 8 млн. жертви годишно, тютюнопушенето е една от често срещаните причини за предотвратима смърт по света. Увеличава се рискът от коронарна болест на сърцето и инсулт с 2 до 4 пъти, а за рак на белия дроб – с 25 пъти. Освен щети върху здравето, цигарите причиняват сериозни разходи от публичните фондове за лечение.

Пропуснатите ползи за икономиката на България, свързани с тютюнопушене, възлизат на 4.4 млрд. лв. или 3.7% от БВП за 2019 г., изчисляват икономистите от ЕКИП в свой доклад по темата за нагреваемите тютюневи продукти и техния ефект върху обществените фондове.

В проучването се посочва колко от публичните разходи за здравеопазване (хоспитализации при свързани с пушенето 4 болести – инфаркт, инсулт, рак, ХОББ, лекарства, болнични, пропуснати ползи, неработоспособност) могат да бъдат спестени в различни сценарии.

Ако 50% от пушачите заменят цигарите с негорими тютюневи изделия икономистите изчисляват, че ще бъдат взети 166 000 болнични дни по-малко, а годините живот с увреждане вследствие на заболявянията, свързани с тютюнопушене ще намалеят със 107 000.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Явор Божанков: Правителство на ГЕРБ и ДПС ще взриви обществото

Божанков каза, че "по-скоро би му изсъхнала ръката", отколкото да подкрепи кабинет на ГЕРБ и ДПС

Apple е принудена да смени зарядните си в Европа след приета промяна от ЕС

Реформата, приета с огромно мнозинство в Европейския парламент, е първата по рода си в света

Служители в МВнР се готвят за стачка заради ниски заплати

Те посочват, че проблемът е "следствие на погрешно водената години наред държавна политика спрямо ведомството".

Русия е поставила експлозиви по "Северен поток 2" още при строежа му, твърди бивш шеф на "Нафтогаз"

Според експерта зад експлозиите може да стои единствено Москва

ЦИК обяви под 40% избирателна активност на 2 октомври

Активните избиратели продължават да намаляват и през 2022

Ким Кардашиян плаща 1,2 млн. долара след обвинения за реклама на криптовалути

Регулациите върху криптовалутите засегнаха и една от най-популярните инфлуенсърки

Прокуратурата на Гешев предупреди Нинова "да се въздържа от политическо говорене"

Млад прокурор обвини Нинова в "манипулативни твърдения" заради жалбата на Кирил Добрев

Алибегов застана "на амбразурата" за Фандъкова срещу "Спаси София"

Протестът срещу безобразния ремонт на жълтите павета "съсипвал туризма"

Украинските сили са пробили руската отбрана на юг, Зеленски забрани преговорите с Путин

Украинските части си върнаха няколко села при настъпление по стратегическата река Днепър