Снимка: © bTV Новините

Кандидатът за президент Лозан Панов за втори път атакува ръководството на "Демократична България" броени дни преди изборите, като този път директно обърна критиките си към Христо Иванов.

"Не чух нито едно политическа сила да постави като условие за бъдещо управление, контролът над главния прокурор. Поведението на г-н Гешев показва достатъчно ясно, че по никакъв начин не се чувства застрашен както от новите, така и от старите герои на политическата ни сцена. И как да се чувства, след като лидерът на политическата сила, която най-много „дъвче“ тази тема години наред, при възможността да се сблъска с него в българския парламент - там, където има най-голям смисъл това да се случи - той просто избяга", казва Лозан Панов в нова публикация в профила си във Facebook.

Панов вероятно има предвид изслушванията на главния прокурор в Комисията по правни въпроси на 46 Народно събрание през лятото на 2021 г., когато Христо Иванов беше упрекнат, че не е участвал в задаването на въпроси към Гешев.

Иванов не членуваше в нито една комисия в миналия парламент, но и не се възползва от свободната възможност да присъства на тези срещи - факт, заради който тогава беше критикуван и от ИТН.

"Виждам, че цялата ни „демократична общност“ къса ризи, ведно с другите дето ни грабиха безнаказано толкова години, че Лозан Панов е длъжен да замълчи. Мълчаливата кампания, в която участвах, ми напомня отново за онези времена, в които на сцената нямаше други желаещи и само аз говорех, а след всяка дума, режимът се впрягаше да ме смачка, за да служа за назидание на всички", казва председателят на ВКС, препращайки към гневните коментари след вчерашните му обвинения към ДБ за "предателство" към избирателите.

"На „демократите“, които предстои да ме нападнат, броейки думите ми в изборни гласове, ще се наложи да кажа, че „царят е гол“. На избирателите пък ще кажа, че мълчанието и задкулисните договорки, с които години наред ни мамеха, доведоха до това отвращение от политиката", казва още той в позицията, публикувана във Facebook-профила му.

Панов поставя и серия от въпроси към Румен Радев за липсата на подкрепа за съдебната реформа в първите години от мандата му, неосъщественото намерение да предизвика конституционна промяна и "аршина", който е прилагал като президент по време на опитите за свалянето на председателя на ВКС.

"Ако имаш дързостта да се месиш в изпълнителната власт, къде е смелостта ти да кажеш на глас какво мислиш за прикриването на кражбите на това управление, което е дело на съдебната власт. Нито една думичка и до днес, а за съжаление г-н Борисов няма възможност да се „самонакаже“. Спомням си как обикалях Европа, за да търся подкрепа, докато у нас всичко глухо мълчи. Стигнах от безпомощност до трибуната на едно от най-авторитетните издания в Германия - списание Шпигел, с надеждата, че ще дойде помощ поне отвън", казва още Панов.

Лозан Панов: Радев и Борисов са рожби на "угоените паяци", ДБ е на път да предаде избирателите си

В сряда Панов обяви Румен Радев и Бойко Борисов за "рожби на угоените паяци" от бившите служби за сигурност на тоталитарната власт, като предупреди, че евентуална коалиция на ДБ и БСП ще е "истинско предателство".

"Ако сме искали да се прегърнем с БСП, имахме два парламента, в които да го направим. "Демократична България" има много ясно обявени приоритети и без съдебна реформа няма да влезем в никаква конфигурация", отговори Христо Иванов ден по-късно.

В същото време Лозан Панов посочи и че натискът срещу семейството му чрез проверки на НАП не е прекратен и по време на служебния кабинет, като обвини Румен Спецов в опит да "ме обработи и да стана по-сговорчив с "промяната". Реакция от страна на НАП все още няма.


"Алфа Рисърч": "Продължаваме промяната" може да изпревари БСП за второ мястоАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти

Искрен Митев: Тъжно е да гледаш колко "несвободни" хора има в парламента

От идеята за емиграция до политиката - пътят на кандидат-депутат от "Продължаваме промяната"

"Дори руснаците, които подкрепяха войната, вече не искат да имат нищо общо с Путин"

Руският поглед отвътре - от преподавател по математика в Москва