Лукашенко планирал политически убийства в Германия: "Без да оставяме следи от КГБ" Снимка: © Getty Images

Президентът на Беларус Александър Лукашенко е дал разрешение за извършване на политически убийства в Германия през последните няколко години. Това твърди брюкселското издание EUobserver, позовавайки се на запис с гласа на бившия ръководител на разузнаването в Минск.

Вадим Зайцев е записан тайно през 2012, но изданието е получило достъп до файла сега – няколко месеца след изборите в Беларус, на които Лукашенко се обяви за победител, но резултатът не бе признат от гражданите, продължаващи да протестират срещу режима му.

Нападенията в Германия, за които се говори в записа, не са били извършени, но сюжетът, който включва използване на експлозиви и отрова, показва каква опасност представлява Лукашенко за страните от ЕС, пише EUobserver.

Разузнавателните служби в Минск също така планирали атака срещу белоруски журналист, който е бил убит по-късно в Украйна. Фактът, че тогавашният шеф на КГБ Зайцев е позволил да бъде подслушван, дискредитира напълно управляващите в страната, допълват от брюкселското издание.

„Президентът очаква тези операции“, казва Вадим Зайцев във файла. Той управлява КГБ в Беларус от 2008 до 2012. Записан е в своя офис преди близо 9 години, чрез скрито устройство, а файлът стига до EUobserver чрез специално приложение, гарантиращо сигурността.

Зайцев е провеждал брифинг с офицери от КГБ, в частност от „Алфа Груп“ – елитен отряд от контратерористи. Той е събрал на среща Седми отдел от групата, който е създаден от самия него, за да атакува политически противници на режима.

Във файла Зайцев говори за трима подобни опозиционери, които тогава са избягали в Германия. Това са Олег Алкаев – бивш директор на затвор в Беларус, Владимир Бородач – бивш полковник, и Вячеслав Дудкин – бивш директор в отдел за борба с корупцията. Лукашенко отделил над 1,2 милиона евро за операции от подобен характер и искал да види „някакви резултати“, казва на срещата Зайцев. Добавя, че президентът, управляващ от 1994, не желаел да бъдат оставяни следи от КГБ в Германия.

„За мен е важно дори никой да не си помисля за КГБ“, казва бившият ръководител на разузнаването в Минск, който сега е директор на телевизия Cosmos TV. „Ясно е как можем да удавим или застреляме някого. Ясно е. Но остава неясно как да инициираме експлозия, как да направим палеж, без да оставяме следи“.

КГБ са обсъждали и как да убият белоруския журналист Павел Шеремет, който по това време живее в Русия. „Трябва да работим по случая с Шеремет, който създава много главоболия“, казва Зайцев във файла. Но от записа се разбира, че иска убийството да изпрати ясно съобщение към обществото.

„Ще заложим бомба и този ш*бан плъх ще бъде разкъсан на парчета – краката в една посока, ръцете – в друга. Ако всичко изглежда нормално, няма да попадне в съзнанието на хората по същия начин“, казва бившият шеф на КГБ.

Според доклад от службата, предоставен на EUobserver – журналистът бил следен в Москва. На 20 юли 2016 г. той бе убит в Киев от кола-бомба. Няколко години по-късно украинските власти все още нямат отговор на въпроса кой е виновен.

Олимпийската звезда, която Лукашенко хвърли в ареста

Брюкселското издание съобщава, че се е сдобило със записа благодарение на Игор Макар – опозиционер от Беларус. Гласът на Зайцев е сравнен с негова друга публична изява и според източник от НАТО, запознат със случая – „това звучи като същия човек“.

Става ясно още, че файлът е бил поправян веднъж, най-вероятно за да бъде изтрит дигитален подпис, който може да идентифицира човекът „под прикритие“ от КГБ, поставил скритото устройство в залата. В самия запис обаче няма следи от „аудио-манипулация“, казва експертът Каталин Григорас от Университета в Колорадо.

Игор Макар е готов да свидетелства в съда, че записът е автентичен и че именно Зайцев е човекът, чийто глас се чува във файла. „Готов съм да рискувам живота си, така че хората в Беларус да бъдат свободни, да помогна да разрушим режима на Лукашенко“.

Той е бивш старши-лейтенант, работил в Министерството на вътрешните работи в Минск. Бил е част от специален антитерористичен отдел. Избягал е от Беларус и сега живее в страна от ЕС. Записал е разговора и го е споделил с американски дипломат от Европа с цел да предпази една от мишените – Олег Алкаев, който е негов приятел. Германските власти били предупредени и предоставили на Алкаев „специална защита“, гласи писмо на опозиционера от май 2012. В него той пише, че е посъветван да не напуска Германия, защото там безопасността му е гарантирана.

Осем години по-късно Макар решава да направи файла публично достояние от „солидарност“ към протестиращите в Беларус, които са поставени под огромен натиск от властта още от август 2020 чрез арести и физическо насилие.

EUobserver съобщава, че още един източник от страната, чието име не се споменава, ще свидетелства в съда за автентичността на записа.

Във файла Зайцев казва, че има идея как да бъде извършено едно от убийствата, така че да изглежда като пътен инцидент. „Ще намеря професионален механик на автомобили, който да направи така, че нито един експерт в Германия да не разбере, че колата е била нарочно повредена, да не разбере причината защо е хвръкнала от ш*бания път“.

„Има и друго интересно предложение. Има един професор от Витебск, който е експерт токсиколог. Той знае много за истинските и фалшивите отрови“, крои сюжет друг от офицерите на срещата. „Познаваме и химик аматьор, който казва, че може да създаде всякакви химикали. Можеш да му кажеш височината и теглото на даден човек и той да направи отрова за него“.

„Намери този човек и подготви всичко“, заповядва Зайцев.

Случаят напомня за отравянето на Алексей Навални от страна на руската Федерална служба за сигурност. Опозиционерът срещу режима на Владимир Путин бе нападнат с бойното вещество Новичок и дори офицер от ФСБ призна пред него за извършената атака. Москва обаче отрича да е замесена.

Мащабно разследване свърза 8 агенти от руското разузнаване с отравянето на Навални

От брюкселското издание са опитали да се свържат със Зайцев чрез Cosmos TV, но опитът им се оказал неуспешен.

Според EUobserver – разкритието от файла на КГБ поставя въпроси за сигурността на белоруските опозиционери, избягали в ЕС заради режима на Лукашенко. Един от тях е Светлана Тихановская, която оглави кампанията в борба срещу президента и свалянето му от власт.

Около 320 граждани на страната са потърсили убежище в Полша от август 2020 насам, когато започнаха протестите. Други 67 са кандидатствали за подслон в Литва. Германското вътрешно министерство съобщава, че повече от 400 белоруси са кандидатствали за убежище от 2019 г. насам.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024