Лувърът вдига цените на билетите си Снимка: © Getty

Лувърът в Париж, най-големият музей в света, обяви, че ще повиши цените си. Мястото, което е дом на над 33 хил. произведения на изкуството, вдига таксите си с близо 30%.

Новите цени влизат в сила от 15 януари 2024 г. Билетът от 17 евро става 22 евро. Те целят да помогнат за компенсиране на нарастващите разходи за енергия и програмата за безплатни билети, насочена към местните жители на Франция.

Новата такса ще влезе в сила шест месеца преди началото на летните олимпийски игри през 2024 г. в Париж.

В съобщението на Лъвура не се споменават игрите като причина, макар че заради събитието градът очаква да приеме над 10 милиона души. Олимпиадата ще се проведе в периода между 20 юли и 8 септември.

Междувременно повече от половината френски посетители не плащат за билет в Лувъра, защото са деца, ЕС жители на възраст под 26 години или представители на определени професии.

Колкото до игрите догодина, смята се, че много организации в Париж ще вдигнат цените си в отговор на повишеното търсене на стоки и услуги по време на Олимпиадата.

Градът ще удвои таксата на билета в метрото от 2.10 евро на 4.00 евро, въпреки че този ход предизвика негативна реакция от градските власти в Париж. Френският вестник Le Monde съобщи, че се очаква и нощувките в хотелите рязко да поскъпнат.

Президентът на Лувъра, Лорънс дьо Кар, коментира, че повишенията на билетите са част от по-голям проект, който цели да направи музея по-привлекателен за парижани. Според него гражданите понякога се разубеждават да посетят музея заради големите тълпи от туристи. Тази година Лувърът ограничи броя на дневните посетители до 30 000 като опит да привлече повече местни жители в музея. Преди пандемията от COVID-19 разрешените хора бяха 45 000.

„Горд съм да видя, че френската общественост, от Ил дьо Франс и Париж, си връща Лувъра. Качеството е в основата на нашата мисия. Работим, за да възстановим „желанието" сред местната публика за Лувъра.", казва Лорънс дьо Карс в изявление.

плуване в река Сена, Париж 100 години по-късно Париж ще позволи плуването в Сена


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024