Любомир Каримански: Има момент, в който държавата трябва да се намеси в ръста на цените Снимка: © Screenshot

Любомир Каримански, който в момента е съветник на министъра на финансите Росица Велкова, коментира пред Нова ръста на цените в България. Според него има необясними повишения, като даде пример със свинското месо, което около празниците се е вдигнало с над 30%.

"Този бизнес е взел веднъж енергийни помощи, втори път говорим за производство в България и трето - транспортът поевтинява", коментира Каримански.

"Има момент, в който това трябва да е контролирано от държавата с всичките ѝ инструменти", добави икономистът, визирайки ръста в цените на много стоки.

Според него трябва да се засили функцията на Комисията за зашита на потребителите. „Сега те казват, че това е пазарна цена и не могат да се намесят. Но не е така. Трябва да се зашити интереса на потребителите. Един от вариантите е да има черен списък на търговците, които не са коректни в цените и спекулират. Трябва да се погледне много внимателно закона. Спекулата и сега съществува и тя не се контролира ефикасно“, заяви Каримански.

"Много съм разочарован от поведението на народните представители, все още има шанс и апелирам депутатите да са по-отговорни и да се ускори процеса по приемане на България в еврозоната", бе коментатър на Каримански и по друга важна за България тема. Става дума за приемането на промените в Кодекса за застраховането, бламирани от ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход" в името на частния интерес на няколко застрахователни дружества.

Измененията трябва да уредят дългогодишен проблем, свързан с неизплатени стари задължения на страната към международната система "Зелена карта" и отказа на някои застрахователи да плащат обезщетения за катастрофи в чужбина.

Преди години стана ясно, че големи застрахователни компании имат неизплатени суми за обезщетения по международната система, която устройва действието на задължителната автомобилна застраховка "Гражданска отговорност".

Заради възникналия казус България беше поставена под надзор през 2018 г. от Съвета на бюрата "Зелена карта" и пое ангажимента да спазва правилата му при влизането си в механизма ERMII (или т.нар. чакалня за еврозоната). На 13 февруари страната ни ще трябва да отчете изпълнението на поетите ангажименти пред Европейската комисия и ако промените не бъдат приети, това ще бъде пречка пред влизането на страната в еврозоната.

Пореден саботаж. Пет партии бойкотираха приемането на важен закон за влизане в еврозоната


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Заради една рисунка. Как Русия отне дъщерята на Алексей и възроди практика от сталинизма?

В Русия антивоенна рисунка може да ви коства дъщерята

16:13 - 21.03.2023

Байдън разсекрети документи за произхода на COVID-19. Лаборатория в Ухан е под подозрение

Байдън подписва законопроект, изискващ разсекретяване на информацията за произхода на COVID

12:57 - 21.03.2023

"Stranger Things" се пренася на театралната сцена

Пиеса по хитовия сериал "Stranger Things" ще проследи историята на младите Джойс, Джим Хопър и Боб

12:39 - 21.03.2023

Си в Москва: Автократичната концепция за мир

Какво цели посещението на китайския президент в Русия година след войната?

12:31 - 21.03.2023

"Информационно обслужване" показа платформата за видеонаблюдение на изборите

Как ще се извършва видеозаснемането в изборния ден и как може да се гледа то?

11:50 - 21.03.2023