Любомир Каримански: Има момент, в който държавата трябва да се намеси в ръста на цените Снимка: © Screenshot

Любомир Каримански, който в момента е съветник на министъра на финансите Росица Велкова, коментира пред Нова ръста на цените в България. Според него има необясними повишения, като даде пример със свинското месо, което около празниците се е вдигнало с над 30%.

"Този бизнес е взел веднъж енергийни помощи, втори път говорим за производство в България и трето - транспортът поевтинява", коментира Каримански.

"Има момент, в който това трябва да е контролирано от държавата с всичките ѝ инструменти", добави икономистът, визирайки ръста в цените на много стоки.

Според него трябва да се засили функцията на Комисията за зашита на потребителите. „Сега те казват, че това е пазарна цена и не могат да се намесят. Но не е така. Трябва да се зашити интереса на потребителите. Един от вариантите е да има черен списък на търговците, които не са коректни в цените и спекулират. Трябва да се погледне много внимателно закона. Спекулата и сега съществува и тя не се контролира ефикасно“, заяви Каримански.

"Много съм разочарован от поведението на народните представители, все още има шанс и апелирам депутатите да са по-отговорни и да се ускори процеса по приемане на България в еврозоната", бе коментатър на Каримански и по друга важна за България тема. Става дума за приемането на промените в Кодекса за застраховането, бламирани от ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход" в името на частния интерес на няколко застрахователни дружества.

Измененията трябва да уредят дългогодишен проблем, свързан с неизплатени стари задължения на страната към международната система "Зелена карта" и отказа на някои застрахователи да плащат обезщетения за катастрофи в чужбина.

Преди години стана ясно, че големи застрахователни компании имат неизплатени суми за обезщетения по международната система, която устройва действието на задължителната автомобилна застраховка "Гражданска отговорност".

Заради възникналия казус България беше поставена под надзор през 2018 г. от Съвета на бюрата "Зелена карта" и пое ангажимента да спазва правилата му при влизането си в механизма ERMII (или т.нар. чакалня за еврозоната). На 13 февруари страната ни ще трябва да отчете изпълнението на поетите ангажименти пред Европейската комисия и ако промените не бъдат приети, това ще бъде пречка пред влизането на страната в еврозоната.

Пореден саботаж. Пет партии бойкотираха приемането на важен закон за влизане в еврозоната


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

21 нюанса червено

18:13 - 26.04.2024
Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024