"Любовните писма" между Тръмп и Ким Чен-ун: Кино, голф и "Ваше Превъзходителство" Снимка: © Getty Images

Една от най-странните дипломатически връзки – така известният журналист от Washington Post Боб Удуърд нарича отношенията между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

В новата си книга „Rage“ той разкрива 25 писма, изпращани между двамата политици – те показват как Тръмп преминава от фаза, в която нарича Ким „малък ракетен човек“, до етап, в който се среща приятелски с лидера на Пхенян. Самият американски държавен глава нарича комуникацията „любовни писма“, споделя Удуърд.

"Ярост" по Удуърд: Тръмп е знаел за рисковете от Covid, но е изгубил ценно време за реакция

Те съдържат „изявления за вярност, която е характерна за рицарите на Кръглата маса“, казва още авторът. CNN получи достъп до две от писмата, в които Ким се обръща към Тръмп с „Ваше Превъзходителство“.

„Дори сега не мога да забравя този момент от историята, когато здраво държах ръката на Ваше Превъзходителство на това красиво и свещено място, докато целият свят гледаше с огромен интерес и с надежда този ден да бъде преживян отново“, написал е Чен-ун до американския президент след срещата им в Сингапур на 25 декември 2018 г.

Още една среща „между мен и Ваше Превъзходителство“ - допълва севернокорейският лидер - „ще напомни на сцена от фентъзи филм“.

Отговорите на Тръмп са по-директни, но те също съдържат ласкателства. Три дни след писмото на Чен-ун републиканецът му отвръща: „Както вас, аз нямам никакво съмнение, че между нашите две страни ще бъде постигнат страхотен резултат. Единствените двама лидери, които могат да го направят, сме вие и аз“.

Тръмп вече е споделял в Twitter две от 27-те писма, но останалите 25 до момента останаха неизвестни. Уудуърд не е получил копия, но е записал транскрипциите на своя аудио рекордер, за да ги публикува в „Rage“.

Решението на Доналд Тръмп да се срещне с Ким цели три пъти – в Сингапур, Виетнам и в демилитаризираната зона на границата между Северна и Южна Корея, определено ще остане една от най-забележителните точки в неговата външна политика като държавен глава на САЩ. Те последваха породилото се напрежение от 2017, когато Пхенян направи тестове на няколко ракети и предизвика критиките на Тръмп. Със срещите американецът потуши напрегнатата обстановка в отношенията между страните.

"Страх: Тръмп в Белия дом" на легендарния Боб Удуърд излиза на български език

През юни 2019, след втората среща между двамата лидери, Ким е написал на колегата си: „Всяка минута, която споделихме заедно преди 103 дни в Ханой беше също така момент на слава и остава един ценен спомен. Също така вярвам, че дълбокото и специално приятелство между нас ще работи като магическа сила“.

Тръмп му е отговорил: „Вие и аз имаме уникален стил и специално приятелство. Само вие и аз, работейки заедно, можем да разрешим въпросите между двете страни и да приключим тези почти 70 години на враждебност, създавайки ера на просперитет на Корейския полуостров, който да надмине нашите най-големи очаквания. И вие ще бъдете човекът, който ще я води. Ще бъде историческо!“.

След тристранната среща между Северна Корея, Република Корея и САЩ, лидерът на Пхенян отново е писал на американския президент: „Да бъда с вас днес беше наистина невероятно“. А два дни по-късно Тръмп му отговоря с 22 снимки от събитието: „Тези снимки са страхотни спомени за мен – да уловя това уникално приятелство, което вие и аз развихме“.

Ким отвръща месец по-късно, но този път с друг тон, който Удуърд описва като „разочарование на приятел или любовник“. Ким е бил наранен, че военните обучения между САЩ и Южна Корея не са спрели напълно. „Искрено съм обиден и не искам да крия от вас това чувство. Много, много съм обиден. Ваше Превъзходителство, много съм горд, че сме създали такова приятелство, в което мога да споделям такива свои откровени мисли с вас“.

В интервютата си с Удуърд Тръмп споделя, че е предотвратил война, когато се е срещнал с Ким, за да потуши напрежението. „Той беше готов да отиде (б.а. – на война), казва републиканецът на 13 декември миналата година. „И очакваше да отиде. Но после се срещнахме“. Допълва, че ако не той, а друг е бил президент, САЩ е щял да попадне в центъра на „огромна война“.

В книгата на журналиста от Washington Post присъстват и няколко „цветущи“ цитата от американския президент. „Правите ли някога нещо друго, освен да изстрелвате ракети?“, попитал е той Ким. „Хайде да отидем на кино заедно. Хайде да поиграем един рунд голф“.

А след като Удуърд вече има достъп до писмата, Тръмп го е предупредил: „Не може да се подиграваш на Ким. Не искаш да влезем в ш***** война, защото си му се присмял“.


Тръмп е номиниран за Нобелова награда за мир от противник на имиграцията


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Столтенберг от Киев: Украинците се борят за свободата си. Москва се бори за имперски илюзии

НАТО е сключила договори за боеприпаси за Украйна на стойност 2,4 млрд. евро

17:41 - 28.09.2023

Дрогиран шофьор на камион уби 23-годишна жена в аварийната лента на АМ "Тракия"

Камион блъсна автомобил, спрял в аварийната лента заради спукана гума

16:59 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на Варна?

Десет кандидати се борят за кметското място във Варна

16:07 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на София?

Общо 22 кандидати се борят за кметското място в София

15:49 - 28.09.2023