Снимка: © Getty Images

Една от най-странните дипломатически връзки – така известният журналист от Washington Post Боб Удуърд нарича отношенията между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

В новата си книга „Rage“ той разкрива 25 писма, изпращани между двамата политици – те показват как Тръмп преминава от фаза, в която нарича Ким „малък ракетен човек“, до етап, в който се среща приятелски с лидера на Пхенян. Самият американски държавен глава нарича комуникацията „любовни писма“, споделя Удуърд.

"Ярост" по Удуърд: Тръмп е знаел за рисковете от Covid, но е изгубил ценно време за реакция

Те съдържат „изявления за вярност, която е характерна за рицарите на Кръглата маса“, казва още авторът. CNN получи достъп до две от писмата, в които Ким се обръща към Тръмп с „Ваше Превъзходителство“.

„Дори сега не мога да забравя този момент от историята, когато здраво държах ръката на Ваше Превъзходителство на това красиво и свещено място, докато целият свят гледаше с огромен интерес и с надежда този ден да бъде преживян отново“, написал е Чен-ун до американския президент след срещата им в Сингапур на 25 декември 2018 г.

Още една среща „между мен и Ваше Превъзходителство“ - допълва севернокорейският лидер - „ще напомни на сцена от фентъзи филм“.

Отговорите на Тръмп са по-директни, но те също съдържат ласкателства. Три дни след писмото на Чен-ун републиканецът му отвръща: „Както вас, аз нямам никакво съмнение, че между нашите две страни ще бъде постигнат страхотен резултат. Единствените двама лидери, които могат да го направят, сме вие и аз“.

Тръмп вече е споделял в Twitter две от 27-те писма, но останалите 25 до момента останаха неизвестни. Уудуърд не е получил копия, но е записал транскрипциите на своя аудио рекордер, за да ги публикува в „Rage“.

Решението на Доналд Тръмп да се срещне с Ким цели три пъти – в Сингапур, Виетнам и в демилитаризираната зона на границата между Северна и Южна Корея, определено ще остане една от най-забележителните точки в неговата външна политика като държавен глава на САЩ. Те последваха породилото се напрежение от 2017, когато Пхенян направи тестове на няколко ракети и предизвика критиките на Тръмп. Със срещите американецът потуши напрегнатата обстановка в отношенията между страните.

"Страх: Тръмп в Белия дом" на легендарния Боб Удуърд излиза на български език

През юни 2019, след втората среща между двамата лидери, Ким е написал на колегата си: „Всяка минута, която споделихме заедно преди 103 дни в Ханой беше също така момент на слава и остава един ценен спомен. Също така вярвам, че дълбокото и специално приятелство между нас ще работи като магическа сила“.

Тръмп му е отговорил: „Вие и аз имаме уникален стил и специално приятелство. Само вие и аз, работейки заедно, можем да разрешим въпросите между двете страни и да приключим тези почти 70 години на враждебност, създавайки ера на просперитет на Корейския полуостров, който да надмине нашите най-големи очаквания. И вие ще бъдете човекът, който ще я води. Ще бъде историческо!“.

След тристранната среща между Северна Корея, Република Корея и САЩ, лидерът на Пхенян отново е писал на американския президент: „Да бъда с вас днес беше наистина невероятно“. А два дни по-късно Тръмп му отговоря с 22 снимки от събитието: „Тези снимки са страхотни спомени за мен – да уловя това уникално приятелство, което вие и аз развихме“.

Ким отвръща месец по-късно, но този път с друг тон, който Удуърд описва като „разочарование на приятел или любовник“. Ким е бил наранен, че военните обучения между САЩ и Южна Корея не са спрели напълно. „Искрено съм обиден и не искам да крия от вас това чувство. Много, много съм обиден. Ваше Превъзходителство, много съм горд, че сме създали такова приятелство, в което мога да споделям такива свои откровени мисли с вас“.

В интервютата си с Удуърд Тръмп споделя, че е предотвратил война, когато се е срещнал с Ким, за да потуши напрежението. „Той беше готов да отиде (б.а. – на война), казва републиканецът на 13 декември миналата година. „И очакваше да отиде. Но после се срещнахме“. Допълва, че ако не той, а друг е бил президент, САЩ е щял да попадне в центъра на „огромна война“.

В книгата на журналиста от Washington Post присъстват и няколко „цветущи“ цитата от американския президент. „Правите ли някога нещо друго, освен да изстрелвате ракети?“, попитал е той Ким. „Хайде да отидем на кино заедно. Хайде да поиграем един рунд голф“.

А след като Удуърд вече има достъп до писмата, Тръмп го е предупредил: „Не може да се подиграваш на Ким. Не искаш да влезем в ш***** война, защото си му се присмял“.


Тръмп е номиниран за Нобелова награда за мир от противник на имиграцията


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос

Борис Джонсън ще подаде оставка като партиен лидер, но остава начело на кабинета до есента

Решението беше обявено, след като новият му финансов министър го призова да се оттегли

Дълбоки разногласия за войната очакват Русия на срещата на Г-20 в Бали

Руският външен министър за първи път ще се срещне със свои колеги от държави, които силно критикуват войната.

Прокуратурата употреби катастрофата в София за "реванш" срещу властта

Зам.-шефът на Следствието влезе в ролята на адвокат на Гешев на гърба на трагедията на бул. "Черни връх"

ЕП обяви природния газ и ядрената енергия за "зелени"

Предложението предизвика остри реакции от политици и активисти, сред които и Грета Тунберг

Стрелба и напрежение на протест в Скопие срещу френското предложение

40-годишен мъж е задържан, след като е стрелял с пистолет във въздуха

ВСС най-после ще обсъди отстраняването на Иван Гешев

Пореден рунд между Министерството на правосъдието и главния прокурор