"Магнитски" на трупчета: Какво стана с делата срещу Овчаров, Горанов, Божков и Пеевски

❌ Обвинението е прекратено поради изтекла давност.

❌ Дело, замръзнало на първа инстанция в провинциален съд, в който всички съдии си правят отвод.

❌ Прокурорски проверки, смачкани без много шум. Разпити в кабинета на проверявания, вместо в кабинета на обвинителя.

❌ Разследвания за корупция в огромни мащаби без обвиняем, които отлежават без развитие в продължение на години.


Ето така изглежда независимата българска съдебна власт, когато се налага да даде обяснения защо най-големият ѝ "успех" срещу корупцията по високите етажи стига до ниво "районен кмет".

Така изглежда наследството на КПКОНПИ във всичките ѝ разновидности от Тройната коалиция насам.

Така изглежда прогресът на няколко знакови дела от особено голям обществен интерес срещу бивши министри като Румен Овчаров и Владислав Горанов, бивш депутат и закратко шеф на ДАНС Делян Пеевски, двама екс-директори на АЕЦ "Козлодуй", на Държавната агенция за българите в чужбина, на Бюрото за контрол на СРС, и, разбира се, обвинения по 19 състава на НК милионер Васил Божков.

Прокуратурата реши да реагира на последния списък със санкции от САЩ заради корупция, като опита да разхвърля вината за липсата на присъди във всички посоки - от МВР до Обединените арабски емирства, които отказвали да съдействат с разпита на Божков.

От справката на екипа на Иван Гешев за свършената работа по конкретните дела срещу санкционираните политици обаче се вижда какво имат предвид Съединените щати, когато предупреждават България: "Ако има хора, които само говорят, а после не действат, те не са особено ефективни партньори".

"Какво стана и с помощта от Р. Овч.! Досега съм му помагал!!!"

Всички помним прословутото "изпуснато" писмо на Валентин Димитров - Вальо Топлото, който беше арестуван през 2006 г. заради разследванията за злоупотреби в поверената му "Топлофикация" - София, в което той се жалваше, че е изоставен от предполагаемия си покровител.

По това време Овчаров беше министър на икономиката и енергетиката в кабинета на Сергей Станишев. "Топлофикация" беше една от причините да бъде уволнен през 2007 - но не защото прокуратурата доказа негова вина за злоупотреба с власт, а защото делото стана инструмент за оказване на политически натиск върху него през тогавашния директор на Националната следствена служба Ангел Александров (вече покойник).

Овчаров не само не беше обвинен, а му беше разрешено да привика прокурора Божидар Джамбазов в собствения си министерски кабинет, за да даде показания по случая. 17 години по-късно делото "Топлофикация" е стигнало само до първа инстанция, където Димитров е осъден за пране на пари. Решението не е окончателно и няма влязла в сила присъда. Останалите две обвинения срещу Вальо Топлото се провалиха.

Делото "Белене" - изтекла давност или липса на престъпление?

Между 2013 и 2017 г. (в три поредни правителства на БСП/ДПС и ГЕРБ) Румен Овчаров е представител на българската държава в рафинерията на руския "Лукойл" в Бургас.

Докато той не пуска този пост, прокуратурата внезапно се подсеща да го обвини за престъпления, извършени още през 2006 г. в мандата му на министър.

Едно от тях е за незаконно споразумение между НЕК и руската "Атомстройекспорт" за реакторите за АЕЦ "Белене". Обвинението срещу него е повдигнато през ноември 2016 г., но до внасянето му в съда минават 5 години. След като обвинителният акт е върнат на прокуратурата за пренаписване - Румен Овчаров е освободен от наказателна отговорност.

Поради изтекла давност. Адвокатите му настояват прокуратурата да промени решението си - и да го обяви за прекратено поради липса на доказателства за извършено престъпление.

"Мини Бобов дол" - изтекла давност и груби нарушения в присъдите

Паралелно с делото "Белене" прокуратурата подхваща Овчаров и за още едно обвинение за безстопанственост - в Мини Бобов дол, където договор за наем е облагодетелствал интереси на Христо Ковачки. Разследването отново е по "брадато" престъпление - с около 10-годишно забавяне от момента на подписването.

Прокуратурата отново е върната на поправка на обвинителния акт и го пренаписва цяла година между 2018 и 2019 г. Овчаров е признат за виновен на първа и втора инстанция (през юни 2021), но ВКС връща делото заради груби нарушения при постановяване на присъдата от тогавашния Специализиран съд.

Давността на обвиненията също изтече, а Овчаров и останалите подсъдими настояват прокуратурата да го оттегли заради липса на вина, а не по формални причини.

"Козлодуй" и КПКОНПИ

Александър Николов и Иван Генов бяха уличени в корупция от САЩ заради неизгодни сделки в АЕЦ "Козлодуй" - оказва се, че сходен сигнал е внесен в българската Комисия за противодействие на корупцията (КПКОНПИ) още през февруари 2022 г. срещу Николов. Проверката за "конфликт на интереси" там обаче е прекратена през декември 2022, два месеца преди името му да се появи в списъка "Магнитски".

Още тогава в описанието на сигнала до КПКОНПИ се вижда, че обвиненията срещу Николов са много по-сериозни - вкл. незаконни обществени поръчки и оказване на натиск срещу подчинени по време на управлението му (комисията е сезирана и срещу друг мениджър, Наско Михов).

Сега от прокуратурата твърдят, че Николов и Генов са "предмет на разследване по вече образувано досъдебно производство". Не е ясно кога то е образувано, какви данни са събрани по него и дали двамата бивши директори са с повдигнати обвинения.

Сигнал за незаконни действия на Иван Генов и Александър Николов (които регистрират обща фирма, докато са и държавни служители) беше подаден още през 2009 г. от ядрения физик Георги Котев, който твърдеше, че дружеството е "пералня за пари" от схеми за доставки на руско ядрено гориво. Котев почина, без да дочака резултат по сигналите си.

Две години по-късно Александър Николов - по това време изп. директор на "Козлодуй" - беше пребит пред дома си. Делото за побоя приключи без откриване на виновниците през 2012.

Владислав Горанов - от апартамента на кръстника до пачките на Божков

През 2018 г. бившият финансов министър Горанов беше проверяван още докато заемаше поста си в третия кабинет на ГЕРБ по привидно безобидно (макар и показателно) обвинение - че от 2012 г. живее в луксозен апартамент в комплекса на Братя Домусчиеви в София, предоставен безплатно от негов приближен бизнесмен.

Горанов се оправдаваше, че е пренесъл семейството си от 10-етажен блок в центъра към "Есте" заради страха на невръстните му деца след земетресението в Перник. Прокуратурата явно се смили над него, а проверката се оказа прекратена - факт, който беше прикриван до юли 2021.

Горанов прекара едно денонощие в ареста през март 2022 г., когато беше задържан от МВР "в условия на неотложност" заради обвиненията в рекет, отправяни в продължение на 2 години от Васил Божков.

Прокуратурата не само не повдигна обвинение, а и отказа да подкрепи действията на МВР в съда и арестът беше обявен за незаконен. Горанов е разпитван няколко пъти по казуса "Божков", но нито той, нито друг от ръководните кадри в ГЕРБ не е привлечен в друго качество освен свидетел.

Манолев, Харалампиев, Томов - вечната първа инстанция

На по-ниско ниво - трима бивши ръководни кадри от правителството и подчинените му агенции са част от списъка с корумпирани лица, на които е забранено да стъпват в САЩ.

Александър Манолев беше обвинен за укриване на данъци и пране на пари заради прословутата "къща за гости" с европейски средства. Само второто разследване е стигнало до съдебна фаза - и престоява там трета поредна година на I инстанция. Междувременно 10 съдии от Окръжен съд Благоевград отказаха да заседават по него, защото работят заедно със сестрата на подсъдимия.

Манолев беше окончателно оправдан от ВАС по акта на КПКОНПИ за конфликт на интереси.

Петър Харалампиев и Красимир Томов (ДАБЧ) бяха арестувани и обвинени през 2018 г. за продажба на български паспорти и изнудване на македонски граждани. Делото срещу тях е в съда от 2020 г. и още продължава на I инстанция.

Николай Малинов - гордият "Магнитски"

Ръководителят на "Русофили" Николай Малинов печели приз за най-арогантно поведение след налагането на санкциите от страна на САЩ, докато срещу него тече и дело за шпионаж в полза на Русия.

Изглежда, че носителят на орден "Дружба" от Путин има причини да се чувства недосегаем - обвинението срещу него се бави в продължение на 2 години, внесено е в съда през юни 2021, но и до днес си стои на първа инстанция без присъда.

"Най-проверяваният" - чистото досие на Делян Пеевски

Опасната близост на Пеевски със съдебната власт връща лентата назад до скандала "Топлофикация" / "Булгартабак", който взе главата и на Румен Овчаров и Корнелия Нинова.

Нито тогава, нито при фалита на КТБ, нито при делото срещу бившия шеф на КОНПИ Филип Златанов и изчезналите му тефтерчета, уличаващите Пеевски в злоупотреба с власт, прокуратурата не намери повод да повдигне обвинение срещу депутата от ДПС.

Пеевски е проверяван два пъти - и два пъти е "изчистен" поради липса на доказателства за извършено престъпление, веднъж през 2015 г. заради необяснимото му забогатяване и през 2021-2022 г. като реакция на включването му в списъка "Магнитски" заради тежки корупционни престъпления.

Покрай него беше оневинен и Илко Желязков.

Васил Божков - как прокуратурата се вкара в собствения си капан след 19 обвинения

Цели две години екипът на Иван Гешев отказваше поне да направи опит да разпита официално Васил Божков за твърденията му, които уличаваха ГЕРБ в мащабна корупция на най-високо ниво.

Едва през 2022 г. след поредната вълна на политически и обществен натиск беше изпратена молба до ОАЕ, където той се укрива, за правна помощ.

От прокуратурата става ясно, че са изпратени общо 4 нови молби, нито една от тях не е уважена.

"На обвиняемия В. Божков са посочени 34 дати за явяване пред органите на досъдебното производство в Република България. Изпълнението на МПП от органите на ОАЕ е основано единствено и само на принципа на „взаимност“, тъй като България няма договор за правна помощ с ОАЕ. Принципът на взаимност означава, че ОАЕ следва да преценят дали на база на този принцип ще приемат за изпълнение молбата за правна помощ", се казва в обяснението на прокуратурата.

Разследването срещу Божков, с което Гешев се гордее най-много от встъпването си в длъжност като главен прокурор, така и не е стигнало до съдебна фаза вече трета година.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ИТН: Никоя политическа сила не може да поставя ултиматуми на другите

Тошко Йорданов призова за връщане на здравия разум в НС

09:53 - 19.06.2024
Важно днес

Йордан Цонев настоя "всички евроатлантически сили" да подкрепят правителство

Според ДПС "евроатлантическият избор на България е екзистенциален"

09:21 - 19.06.2024
Важно днес

ГЕРБ-СДС: Или ще има правителство на споделена отговорност, или нови избори

Тома Биков прочете първата декларация на партията в 50-ото НС

09:19 - 19.06.2024