Снимка: © Unsplash

Здравните власти в Северна Македония са изправени пред абсурден казус: 14 от гостите на сватбено тържество са дали положителни проби за Covid-19, но семействата отказват да предадат списък с имената на останалите присъствали на тържеството.

Семейното събиране на 31 май в с. Нерези край Скопие е било посетено от близо 100 души. Сватбарите обаче не желаят да съдействат на епидемиолозите, които искат да открият и да тестват потенциалните преносители на заразата.

"Много трудно успяваме да съберем информация"

"Казват ни имената и презимената си, като променят няколко букви в тях. Дават ни неверни телефонни номера, неверни електронни пощи, грешни домашни адрси. Когато инспекторите отидат да им предадат решенията за поставяне под изолация, хората не им отварят вратите и отказват да приемат документите", казва директорът на Държавния здравен и санитарен инспекторат Ирина Сотирова-Бухова.

"Клъстерът "Нерези" може да експлодира като бомба, а институциите не реагират", пише македонската Нова ТВ в коментар по случая. Журналистите се позовават на свои източници от лекарските екипи, които твърдят, че дори хората с вече потвърдени проби в района отказват да разкрият дали са присъствали на сватбата или не.

Учудващото в ситуацията е това, че и двамата младоженци работят в администрацията на Лекарския съюз на Северна Македония и би трябвало да си дават много ясна сметка за последиците от разпространение на епидемията. Сестрата на младоженеца също е медицинско лице - тя е една от 14-те доказано заразени гости на сватбата.

Само за последното денонощие в Македония са засечени нови 156 положителни проби. Броят на заболелите от началото на епидемията е 4820 - с над 1000 случая повече от доказаните в България.

Общо 222 души с положителна проба за Cvoid-19 са починали от март досега. Населението на съседната страна е малко над 2 милиона души.

България продължава да не допуска влизането на македонски граждани на своя територия с изключение на транзитно преминаващите, при спазване на определени условия. Забраната засега важи до 30 юни, когато изтича извънредната епидемична обстановка.

Бащата на булката Седефин Алиу е лекар от Психиатричната болница в Скопие. Той твърди, че не е присъствал на тържеството в селото, а провел церемониално изпращане на дъщеря си в по-тесен семеен кръг няколко дни по-рано - със социална дистанция и с маски.

"Аз работя от 36 години в здравеопазването. На мен не ми трябват закони, защото съм достатъчно добре възпитан и медицински образован, професията не ми позволява да се отнасям безотговорно към своето здраве и към здравето на останалите", казва той. Алиу продължава да ходи на работа в клиниката, защото не смята, че има риск да се е заразил от дъщеря си.

Северна Македония продължава да държи в сила строги карантинни мерки, а официално е забранено събирането на повече от петима души на публични места. Вътрешният министър Наке Чулев обаче казва, че полицията няма как да прекратява семейни сбирки в частни имоти без заповед на прокуратурата.

"От този клъстър със 100 гости, които са контактували най-малко с по десетина души, има приблизително 1000 контактни лица. Тези, които са заразени, ще продължат да разпространяват вируса без контрол. Извън 14-те потвърдени досега няма нито един друг разкрит контакт. Нито едно от контактните лица не е в самоизолация и всеки от тях може да се движи свободно сред хората", коментират журналистите от македонската телевизия Нова.


Прочетете още:

"В Македония се случва катастрофа": Covid-19 се върна две седмици след Рамазан байрам

Въпреки новите 163 случая на Covid-19: Северна Македония ще проведе избори


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена