Си Дзинпин е "готов" да разговаря със Зеленски, когато "условията са подходящи" Снимка: © Getty Images

Френският президент Еманюел Макрон каза, че разчита на китайския си колега Си Дзинпин да "вразуми" Русия и да помогне за прекратяването на войната в Украйна. А той, от своя страна, е изразил готовност да разговаря с украинския президент Володимир Зеленски.

Размяната на намерения дойде по време на срещата на Макрон и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в Пекин, където основна тема на разговори беше Москва и нейната инвазия.

Във встъпителните си думи френският държавен глава заяви, че намирането на "траен мир", който да зачита международно признатите граници, е "важен въпрос за Китай, както и за Франция и Европа".

"Руската агресия в Украйна нанесе удар върху международната стабилност. Знам, че мога да разчитам на Вас да вразумите Русия и всички да се върнат на масата за преговори", каза Макрон на Си.

До момента Пекин твърди, че заема неутрална позиция относно войната и се опитва да се представи като гарант за мир. Комунистическата страна обаче отказва да осъди руската инвазия и продължава да укрепва икономическите и дипломатическите си отношения с Кремъл през последната година.

По време на разговорите Си Дзинпин не показа никакви признаци за промяна на позицията си относно войната, ато заяви, че "всички страни" имат "основателни опасения за сигурността" - и не даде никакъв намек, че ще използва влиянието си, за да помогне за прекратяването на конфликта.

"Китай е готов съвместно с Франция да апелира към международната общност да остане разумна и спокойна", бе единственото, до което стигна китайският лидер по време на пресконференция в Голямата зала на народа в Пекин.

Той също така каза, че се надява Москва и Киев да проведат мирни преговори възможно най-скоро.

"Беше интересно да чуя, че президентът Си потвърди готовността си да разговаря" със Зеленски, каза Фон дер Лайен.

Китайският президентът е посочил, че такъв разговор може да се осъществи, когато "условията и времето са подходящи". Зеленски многократно е отправял молба за среща към Си, включително след посещението на китайския лидер в Москва миналия месец.

Освен темата за Украйна, в дневния ред на срещата имаше и силен икономически елемент - Макрон пътува в Китай с делегация от около 50 бизнес лидери, като се очаква някои от тях да финализират или дори да подпишат нови сделк.

Според китайската държавна медия CCTV по време на разговорите Си е заявил, че посещението на Макрон ще "даде нов тласък" на китайско-европейските отношения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024