Макрон се обяви за победа за Украйна, но не и за "пълно поражение на Русия" Снимка: © Getty

За "победа на Украйна", но не и за "смазване" на Русия се обяви френският президент Еманюел Макрон. Той говори пред френски медии, докато в Мюнхен тече годишната конференция по сигурността, която събра световните лидери. Инвазията на Русия в Украйна е темата в навечерието на навършването на една година от нападението на 24 февруари.

„Искам Русия да бъде победена в Украйна и искам Украйна да може да защити позицията си“, каза той. Но добави: „Не мисля, както правят някои хора, че трябва да се стремим към пълно поражение на Русия, атакувайки Русия на нейна собствена земя“, цитиран от Le Journal du Dimanche.

По думите му "тези наблюдатели искат преди всичко да смажат Русия", но "това никога не е било позицията на Франция и никога няма да бъде."

Изявлението на Макрон идва на фона заявката на вицепрезидента Камала Харис в Мюнхен, че има доказателства, че Москва извършва престъпления срещу човечеството на територията на нападнатата страна и виновните трябва да бъдат изправени пред съд. Ден по-рано от Вашингтон дойде и потвърждение, че позициите на Русия в незаконно окупирания полуостров Крим са легитимна цел на украинската армия. Москва смята Крим за свой от 2014 г.

Британският премиер Риши Сунак призова западните страни да удвоят военната си помощ за Украйна. Дори германският канцлер Олаф Шолц, на когото отне месеци да се съгласи на доставки на танкове за Киев, настоя за по-бързо изпращане на военната помощ по време на речта си в Мюнхен.

За по-мащабна военна подкрепа за Украйна говори и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Самият Макрон в официалното си изказване на форума в петък подчерта, че "не е сега моментът за диалог с Москва." Но не пропусна да отбележи мирните преговори като крайна цел. По думите му украинските военни усилия, подкрепени от съюзниците, са единственият начин да се „върне Русия на масата и да се изгради траен мир“. Френският държавен глава обаче отхвърли и перспективата за смяна на режима в Русия, оглавен от Владимир Путин, описвайки подобни усилия по света като "пълен провал".

За Украйна и за повечето западни лидери темата за преговори с Путин - преди да се е изтеглил изцяло с войските си от Украйна, не е на дневен ред. Това е и позицията на украинския президент Володимир Зеленски, както и на външния му министър Дмитро Кулеба, които говориха на конференцията - Зеленски чрез видеообръщение. В петък Кулеба приветства решението Москва да не бъде поканена на Мюнхенската конференция. По думите му руските лидери не трябва да бъдат канени на масата, докато "терористичната държава убива, докато използва бомби, ракети и танкове като аргумент за международна политика".

Еманюел Макрон и преди беше критикуван от някои съюзници в НАТО, че изпраща смесени, според тях, послания към Украйна.
Миналия юни той предизвика остра реакция от Киев, в лицето на Кулеба, заради думите, че е жизненоважно Русия да не бъде унизена заради инвазията си. Украинският министър го поправи, че Русия е тази, която се унижава сама и трябва да бъде поставена на място.

От България в Мюнхен участва президентът Румен Радев. Негово изявление не е предвидено в програмата, но той, заедно с премиера на Унгария Виктор Орбан, са единствените държавни лидери в ЕС в момента, които са против изпращането на военна помощ за Украйна. В България има решение на Народното събрание "за" изпращане на оръжие за нападнатата страна.

Михайло Подоляк за Румен Радев: Този човек ни предлага да паднем на колене


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Таксита обикалят сградата на Столична община в протест срещу промените по Патриарха

Водачите на таксита не са доволни от закриването на таксиметрови стоянки в центъра на София

13:20 - 14.05.2024
Живот

Тейлър Суифт влезе и в църквата: Как свещеници в Германия опитват да привлекат младите

Oколо 1200 вярващи се събраха на специална литургия, за да се молят, докато слушат изпълнение на песни на ... Тейлър Суифт.

10:51 - 14.05.2024
Важно днес

България няма да изпълни последния критерий за еврозоната до юни, смята управителят на БНБ

Това означава, че страната е малко вероятно да стане член на еврозоната от 1 януари 2025 година

10:27 - 14.05.2024
Важно днес

С над 150 км/ч. е карал загиналият шофьор при тежката катастрофа в Пловдив

Това сочат изчисленията на инженерите от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ към общината.

10:02 - 14.05.2024