Макрон свали "луксозния" си часовник по време на интервю - и си навлече критики Снимка: © Screenshot

Френският президент Еманюел Макрон отново е подложен на критика. Този път не заради политиките си, а заради ръчния си часовник.

По време на телевизионно интервю зрители забелязаха как държавният глава сваля "луксозния" си часовник по средата на разговор относно оспорваната пенсионна реформа в страната. Часовникът на китката му издаваше шум, всеки път щом се удареше в масата. Впоследствие Макрон пъхна ръце под масата и изглежда го е свалил. Когато ръцете му отново се появиха в кадър, часовникът го нямаше.

Случката предизвика вълна от критики в социалните мрежи, включително и от неговите политически опоненти. Неговото поведение беше изтълкувано като доказателство за това, че той е изгубил връзка с обикновените французи и се е превърнал в "президент на богатите".

Телевизионната изява на Макрон е от сряда и дойде един ден преди повече от 1 милион души да излязат на протест в цяла Франция. Те се противопоставят на прокараната от неговото правителство реформа за повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години.

Фарида Амрани, депутат от опозиционната лява партия La France Insoumise, заяви: "Президентът на богатите никога не е носил името си толкова добре."

Някои описват часовника на президента като "луксозен" и твърдят, че той е на стойност 80 хил. евро, докато други му дават далеч по-ниска цена от 2400 евро или по-малко.

Часовникът на Макрон носи президентския герб. Френските медии предполагат, че реалната му стойност е между 1600 и 2400 евро, като сравняват подобни модели без персонално гравиране.

От Елисейския дворец се опитаха да сложат край на спора, като казаха, че Макрон е свалил часовника, защото той е „дрънкал по масата“ по време на интервюто. Пред френския вестник "L'Independant" представители на президентството опровергаха и скъпата му цена.:

„Противно на това, което се твърди в социалните мрежи, този часовник очевидно не струва 80 000 евро. Цената е публична и производител е Bell & Ross, който има партньорства с много институции, включително армията и GSPR (Президентска група за лична защита)".

Макрон отдавна е критикуван от своите политически опоненти, че подкрепя богатите с политиката си. Неназован източник от обкръжението на президента казва пред френските медии:

"Той носи часовника си повече от година и половина. Можете да видите това в неговия профил в Instagram или този на фотографката на президента. Той го е носил и за други събития, включително финала на Световното първенство през 2022 г. в Катар и по време на държавното му посещение във Вашингтон през декември миналата година".

Боклукът в Париж "превзе" забележителностите - с помощта на AI


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024