Манол Пейков купи две трети от къщата на Димитър Талев със средства от дарители Снимка: © Facebook/Манол Пейков

Фондацията на политика и издател Манол Пейков е купила две трети от къщата на писателя Димитър Талев в Прилеп. Това съобщи самият той в профила си във Facebook.

"От днес две-трети от родната къща на Димитър Талев в Прилеп (частта, към която поех личен ангажимент преди година, два месеца и два дни) са българска собственост", написа Пейков.

Собствеността е на регистрираната фондация "Манол Пейков и приятели" и е закупена със средства от дарители. 1374-ма са дарили средства, като са превели по сметката на фондацията общо 215 797 лв.

Сумата за придобиване на къщата е 82,500 евро, като към цената се добавят и допълнителни адвокатски разходи в размер на 1050 евро. Така общата сума се равнява на близо 163,410 лв.

"Това означава, че от събраните от вас средства остават още 52,388 лева, които ще ползваме (при пълна отчетност, разбира се) за предстоящите ремонти и (евентуални) придобивания на останалите дялове от къщата", съобщава Пейков.

Финализирането на сделката се е случило след няколкодневен престой на Пейков в Северна Македония и е съвпаднало с изявлението на служебния премиер Димитър Главчев по-рано този месец.

В сряда правителството проведе оперативно заседание, на което министър-председателят беше възложил на министъра на културата Найден Тодоров да "проучи възможността и стартира процедурата за закупуване" на имота в Северна Македония. Това беше второто подобно решение на Министерския съвет за последната една година.

Пейков, който е настоящ депутат от "Продължаваме промяната-Демократична България" и кандидат за такъв на изборите на 9 юни, определя внезапния интерес на правителството като "пиар-акция". Той казва, че все пак е готов да си сътрудничи с държавата, за да "доведем нещата до успешен и подобаващ на името на Димитър Талев финал".

"Ала все си мисля, че ако някой наистина имаше намерение да работи по този казус, все щеше да е намерил начин да се свърже с мен, за да си поговорим – както междувременно направиха половин дузина журналисти. Уви, никой не го стори", разказва народният представител.

Пейков започна кампанията си за набиране на средства за възстановяване на родната къща на Талев през март 2023 г. Сградата се намира в Прилеп, Северна Македония, където през 1898 г. се ражда бъдещият автор на тетралогията "Железният светилник".

Димитър Талев е един от най-големите български писатели. През историята на фамилията Глаушевци в "Железният светилник" Талев описва и борбите за освобождение на българите от Македония.

Писателят е тежко репресиран след комунистическия преврат от 1944 г. и е вкаран в лагера "Куциян" заради "великобългарски шовинизъм", докато Георги Димитров прокарва политика за формиране на македонско - а не българско - национално самосъзнание в тогавашната съставна част на Югославия. Едва през 50-те БКП преобръща тотално политиката си спрямо Югославия и позволява на Талев да издаде своите най-важни творби.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024