Манол Пейков купи две трети от къщата на Димитър Талев със средства от дарители Снимка: © Facebook/Манол Пейков

Фондацията на политика и издател Манол Пейков е купила две трети от къщата на писателя Димитър Талев в Прилеп. Това съобщи самият той в профила си във Facebook.

"От днес две-трети от родната къща на Димитър Талев в Прилеп (частта, към която поех личен ангажимент преди година, два месеца и два дни) са българска собственост", написа Пейков.

Собствеността е на регистрираната фондация "Манол Пейков и приятели" и е закупена със средства от дарители. 1374-ма са дарили средства, като са превели по сметката на фондацията общо 215 797 лв.

Сумата за придобиване на къщата е 82,500 евро, като към цената се добавят и допълнителни адвокатски разходи в размер на 1050 евро. Така общата сума се равнява на близо 163,410 лв.

"Това означава, че от събраните от вас средства остават още 52,388 лева, които ще ползваме (при пълна отчетност, разбира се) за предстоящите ремонти и (евентуални) придобивания на останалите дялове от къщата", съобщава Пейков.

Финализирането на сделката се е случило след няколкодневен престой на Пейков в Северна Македония и е съвпаднало с изявлението на служебния премиер Димитър Главчев по-рано този месец.

В сряда правителството проведе оперативно заседание, на което министър-председателят беше възложил на министъра на културата Найден Тодоров да "проучи възможността и стартира процедурата за закупуване" на имота в Северна Македония. Това беше второто подобно решение на Министерския съвет за последната една година.

Пейков, който е настоящ депутат от "Продължаваме промяната-Демократична България" и кандидат за такъв на изборите на 9 юни, определя внезапния интерес на правителството като "пиар-акция". Той казва, че все пак е готов да си сътрудничи с държавата, за да "доведем нещата до успешен и подобаващ на името на Димитър Талев финал".

"Ала все си мисля, че ако някой наистина имаше намерение да работи по този казус, все щеше да е намерил начин да се свърже с мен, за да си поговорим – както междувременно направиха половин дузина журналисти. Уви, никой не го стори", разказва народният представител.

Пейков започна кампанията си за набиране на средства за възстановяване на родната къща на Талев през март 2023 г. Сградата се намира в Прилеп, Северна Македония, където през 1898 г. се ражда бъдещият автор на тетралогията "Железният светилник".

Димитър Талев е един от най-големите български писатели. През историята на фамилията Глаушевци в "Железният светилник" Талев описва и борбите за освобождение на българите от Македония.

Писателят е тежко репресиран след комунистическия преврат от 1944 г. и е вкаран в лагера "Куциян" заради "великобългарски шовинизъм", докато Георги Димитров прокарва политика за формиране на македонско - а не българско - национално самосъзнание в тогавашната съставна част на Югославия. Едва през 50-те БКП преобръща тотално политиката си спрямо Югославия и позволява на Талев да издаде своите най-важни творби.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024