Снимка: © Getty Images

„Опитваме да накараме Източна Европа да приеме демократичните стандарти, а тук си пресъздаваме наше собствено Политбюро. Това ми се струва малко в повече“.

Тези думи на бившия британски премиер Маргарет Тачър представляват критика към Европейската комисия и към „бюрокрацията“ в Брюксел. Те са отпреди 30 години и бяха извадени от архивите на ирландското правителство само няколко дни след сделката за Brexit.

Документите са записана комуникация между Желязната лейди и тогавашния ѝ ирландски колега Чарлз Хохи. В разговорите си с него Тачър показва недоволство от регулациите, налагани от ЕС към Обединеното кралство, което се е присъединило към блока шест години преди идването на лидера на Консервативната партия на власт.

Желязната лейди нарича плановете на Европейската комисия за създаване на единна валута „нерационални действия“, разкриват документите, цитирани от The Guardian. „Няма да имаме единна валута. Жак Делор (б.а. – тогавашният председател на ЕК) действа нерационално по този въпрос“.

Файловете показват, че комуникацията между Тачър и Хохи се е провела през юни 1990 г., точно когато Делор защитава още повече дълбоката европейска интеграция. Въпреки че британският премиер подписва Договора от Маастрихт, водещ до по-голямо обединение между държавите в ЕС, особено по отношение на търговията, тя смята, че Европейската комисия има твърде голяма власт, и създава скептични настроения спрямо нея в партията на торите.

Документите от ирландските архиви показват, че Тачър е опитала да превърне ЕК в професионална служба, която да няма право на законодателна инициатива. Целта ѝ е била работата на ЕК да е само в помощ на Съвета на министрите, представляващи националните правителства.

Тя казва пред Хохи, че културните различия между страните членки ще се запазят в единния пазар. „Италианците ще продължават да не плащат такси“, споделя Желязната лейди.

Тачър обвинява и Европейския съд, че дава прекалено голяма власт на комисията, която е изпълнителният орган. „Трябва да дадем властта на Съвета на министрите. Няма да предам властта на една бюрокрация, която не е избрана чрез гласуване. Започва да ми омръзва европейската общност да затяга бюрократичните регулации около нас“.

Хохи споделя, че ЕК е осъществявала контакт с ирландските власти и е канила отделни групи в Брюксел. „Действат зад гърба на правителството“, казва той пред британския си колега.

По това време контролът на СССР над Източна Европа започва да се изплъзва и Тачър прави сравнение между европейската интеграция и комунизма: „Опитваме да накараме Източна Европа да приеме демократичните стандарти, а тук си пресъздаваме наше собствено Политбюро. Това идва твърде в повече“.

Желязната лейди добавя, че няма да приеме създаването на централна банка на тогавашните 12 страни членки на ЕС. Казва, че ще възприеме модела на немската марка, тъй като германците „имат опит с инфлацията“. Според нея – страната е запазила статута на валутата си като златен стандарт и стойността на парите е била директно свързана с ценния метал. По думите ѝ – централната банка не може да има същата „воля“ да се бори срещу инфлацията, както Германия.

„Те ще възприемат икономическия растеж, работните места и инфлацията като равнопоставени цели и ще ги омесят. Всичко, което ние искаме, е ефективен златен стандарт и немската марка ни го осигурява“, споделя Тачър.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Англия отменя почти всички мерки за Covid - при 90% ваксинирани хора над 60 г.

Без маски и Covid-паспорти в Англия - вълната от Омикрон вече е преодоляна, а населението е имунизирано

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях

Над 43% от изследваните тестове на Центъра по заразни болести са с "Омикрон"

Това е поредната серия от данни, показваща 227 нови случая на щама, който вече е в 18 области

"Изгубената дъщеря": Долу митът за перфектната майка

Дебютът на Маги Джиленхол е с невероятната Оливия Колман в главната роля

Стоян Денчев и "брандът България" - от павилиона на Експо 2020 в Дубай до Летище София

Бившият ректор на УниБИТ започва да навлиза и в управлението на туризма

Видеоигрите могат да бъдат полезни: EndeavorRX е официално лекарство, тества се и срещу "Covid-мъгла"

Играта е помогнала на стотици деца, страдащи от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност