Маргарет Тачър сравнява ЕК с Политбюро: Ирландия извади стари архиви след сделката за Brexit Снимка: © Getty Images

„Опитваме да накараме Източна Европа да приеме демократичните стандарти, а тук си пресъздаваме наше собствено Политбюро. Това ми се струва малко в повече“.

Тези думи на бившия британски премиер Маргарет Тачър представляват критика към Европейската комисия и към „бюрокрацията“ в Брюксел. Те са отпреди 30 години и бяха извадени от архивите на ирландското правителство само няколко дни след сделката за Brexit.

Документите са записана комуникация между Желязната лейди и тогавашния ѝ ирландски колега Чарлз Хохи. В разговорите си с него Тачър показва недоволство от регулациите, налагани от ЕС към Обединеното кралство, което се е присъединило към блока шест години преди идването на лидера на Консервативната партия на власт.

Желязната лейди нарича плановете на Европейската комисия за създаване на единна валута „нерационални действия“, разкриват документите, цитирани от The Guardian. „Няма да имаме единна валута. Жак Делор (б.а. – тогавашният председател на ЕК) действа нерационално по този въпрос“.

Файловете показват, че комуникацията между Тачър и Хохи се е провела през юни 1990 г., точно когато Делор защитава още повече дълбоката европейска интеграция. Въпреки че британският премиер подписва Договора от Маастрихт, водещ до по-голямо обединение между държавите в ЕС, особено по отношение на търговията, тя смята, че Европейската комисия има твърде голяма власт, и създава скептични настроения спрямо нея в партията на торите.

Документите от ирландските архиви показват, че Тачър е опитала да превърне ЕК в професионална служба, която да няма право на законодателна инициатива. Целта ѝ е била работата на ЕК да е само в помощ на Съвета на министрите, представляващи националните правителства.

Тя казва пред Хохи, че културните различия между страните членки ще се запазят в единния пазар. „Италианците ще продължават да не плащат такси“, споделя Желязната лейди.

Тачър обвинява и Европейския съд, че дава прекалено голяма власт на комисията, която е изпълнителният орган. „Трябва да дадем властта на Съвета на министрите. Няма да предам властта на една бюрокрация, която не е избрана чрез гласуване. Започва да ми омръзва европейската общност да затяга бюрократичните регулации около нас“.

Хохи споделя, че ЕК е осъществявала контакт с ирландските власти и е канила отделни групи в Брюксел. „Действат зад гърба на правителството“, казва той пред британския си колега.

По това време контролът на СССР над Източна Европа започва да се изплъзва и Тачър прави сравнение между европейската интеграция и комунизма: „Опитваме да накараме Източна Европа да приеме демократичните стандарти, а тук си пресъздаваме наше собствено Политбюро. Това идва твърде в повече“.

Желязната лейди добавя, че няма да приеме създаването на централна банка на тогавашните 12 страни членки на ЕС. Казва, че ще възприеме модела на немската марка, тъй като германците „имат опит с инфлацията“. Според нея – страната е запазила статута на валутата си като златен стандарт и стойността на парите е била директно свързана с ценния метал. По думите ѝ – централната банка не може да има същата „воля“ да се бори срещу инфлацията, както Германия.

„Те ще възприемат икономическия растеж, работните места и инфлацията като равнопоставени цели и ще ги омесят. Всичко, което ние искаме, е ефективен златен стандарт и немската марка ни го осигурява“, споделя Тачър.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов издигна Фандъкова "на първо място като депутат за изборите"

Борисов обяви решението в присъствието на бившия кмет на София

18:40 - 15.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" напуска ПП-ДБ, отива на избори "в друг формат"

От ноември 2023 г. съпредседатели на "Зелено движение" са Тома Белев и Даниела Божилова, която е и настоящ депутат.

16:20 - 15.04.2024
Важно днес

Докато руският Орск е под вода, семейството на кмета си купува имоти в Дубай

Ново разследване на Фонда на Навални разкри съмнения за корупция в тежко пострадалия град

15:30 - 15.04.2024
Важно днес

Китайската Temu се изправя пред по-строги регулации в Европейския съюз

Temu обяви около 75 милиона средномесечни активни потребители в ЕС

14:16 - 15.04.2024
Важно днес

Найден Тодоров отстрани директора на Национален фонд "Култура"

Служебният министър на културата е изпълнил вече взето решение на управителния съвет на фонда

13:35 - 15.04.2024
Важно днес

Защо "Кугър", а не медицински хеликоптер пренесе простреляното дете от Враца до София

Първите мисии с медицински хеликоптер се очаква да започнат до началото на май

11:58 - 15.04.2024