Мария Бакалова стана кръстница на първия български изследователски кораб, който ще плава до Антарктида Снимка: © Министерство на отбраната

Мария Бакалова стана кръстница на първия български военен научноизследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“. На церемония в Пункта за базиране във Варна актрисата пожела късмет на моряците и заяви, че за нея участието в събитието е „огромна чест“.

Корабът ще се използва за практиките на Висшето Военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", за хидрографски изследвания на ВМС, както и за българските научноизследователски експедиции до Антарктида.

„Да имаме собствен превоз до Антарктида е огромно постижение, защото по този начин България излиза в световния океан с научноизследователски кораб“, каза председателят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев, цитиран от „24 часа“.

Сред официалните гости на церемонията бяха зам.-министърът на отбраната Пламен Йорданов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, ректорът на СУ проф. Атанас Герджиков.

Мария Бакалова участваше в целия ритуал по кръщаване на плавателния съд и отвори бутилка шампанско в корпуса на кораба. „Разнасяй славата на българските военни моряци. Носи името „Св. Св. Кирил и Методий“, каза тя по време на официалното обръщение. След това получи цветя в знак на признателност.

Кръщението се прави на 27 юли, защото във вторник е денят на Св. Седмочисленици. За името на кораба беше проведен конкурс, в който бяха предложени над 250 наименования.

Плавателният съд е собственост на Консорциум „Българска антарктическа база Св. Климент Охридски“. Първата му научна експедиция ще е след 2 или 3 месеца, тъй като му предстои ремонт.

В кораба ще бъдат вложени до 3 милиона лева. Има възможност да бъде отдаван и под наем – за около 1 млн. долара в рамките на всеки 20 дни.

Мария Бакалова се върна в България след фестивала в Кан, където бе представен филмът „Жените наистина плачат“ с нейно участие, режисиран от Мина Милева и Весела Казакова. През уикенда тя се срещна с кмета на родния си град Бургас – Димитър Николов, който я направи почетен гражданин.


Мария Бакалова и сестри Казакови дебютират в Кан с филма "Жените наистина плачат"

"Надявам се да бъда добър пример за някоя малка Мария"



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

СЕМ не успя да избере свой нов председател след две поредни гласувания

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024