Мария Бакалова стана кръстница на първия български изследователски кораб, който ще плава до Антарктида Снимка: © Министерство на отбраната

Мария Бакалова стана кръстница на първия български военен научноизследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“. На церемония в Пункта за базиране във Варна актрисата пожела късмет на моряците и заяви, че за нея участието в събитието е „огромна чест“.

Корабът ще се използва за практиките на Висшето Военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", за хидрографски изследвания на ВМС, както и за българските научноизследователски експедиции до Антарктида.

„Да имаме собствен превоз до Антарктида е огромно постижение, защото по този начин България излиза в световния океан с научноизследователски кораб“, каза председателят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев, цитиран от „24 часа“.

Сред официалните гости на церемонията бяха зам.-министърът на отбраната Пламен Йорданов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, ректорът на СУ проф. Атанас Герджиков.

Мария Бакалова участваше в целия ритуал по кръщаване на плавателния съд и отвори бутилка шампанско в корпуса на кораба. „Разнасяй славата на българските военни моряци. Носи името „Св. Св. Кирил и Методий“, каза тя по време на официалното обръщение. След това получи цветя в знак на признателност.

Кръщението се прави на 27 юли, защото във вторник е денят на Св. Седмочисленици. За името на кораба беше проведен конкурс, в който бяха предложени над 250 наименования.

Плавателният съд е собственост на Консорциум „Българска антарктическа база Св. Климент Охридски“. Първата му научна експедиция ще е след 2 или 3 месеца, тъй като му предстои ремонт.

В кораба ще бъдат вложени до 3 милиона лева. Има възможност да бъде отдаван и под наем – за около 1 млн. долара в рамките на всеки 20 дни.

Мария Бакалова се върна в България след фестивала в Кан, където бе представен филмът „Жените наистина плачат“ с нейно участие, режисиран от Мина Милева и Весела Казакова. През уикенда тя се срещна с кмета на родния си град Бургас – Димитър Николов, който я направи почетен гражданин.


Мария Бакалова и сестри Казакови дебютират в Кан с филма "Жените наистина плачат"

"Надявам се да бъда добър пример за някоя малка Мария"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев се разгневи на Рюте във Фейсбук

България най-вероятно ще остане сама в "чаклнята" на Шенген

00:16 - 03.12.2022

Има опасност България да остане сама извън Шенген

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация в УНИБИТ

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022