Мария Габриел оттегли окончателно кандидатурата си за министър-председател Снимка: © Скрийншот, ГЕРБ

Мария Габриел подаде заявление до НС, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на премиер и няма да предлага структура и състав на Министерски съвет. Това съобщиха от централата на ГЕРБ-СДС

Малко след 9 часа тази сутрин Габриел е внесла заявление до председателя на Народното събрание и до парламентарната група на ГЕРБ-СДС, с което се оттегля. Това решение идва след призива на премиера в оставка Николай Денков от неделя вечерта Габриел и партията ѝ да се съгласят на договорения преди 9 месеца вариант - тя става министър-председател, Денков - вицепремиер и не се сменят други министри.

Така предсрочните парламентарни избори изглеждат неизбежни, тъй като от партията на Бойко Борисов вече заявиха, че няма да участват в преговори за правителство с втория мандат. Това на практика означава, че партията предпочита нови предсрочни парламентарни избори, тъй като без нея не може да се състави парламентарно мнозинство в действащото Народно събрание. ДПС вече обяви, че ако получи трети мандат, ще го върне веднага и също настоя за "бързи избори", според изявление на съпредседателя Делян Пеевски.

В заявлението си Мария Габриел посочва, че „липсата на съгласие по време на последвалите преговори, обезсмисля процедурата по избирането на министър-председател и състав на правителство. Така, на практика, развитието на конституционната процедура не може да приключи успешно“.

Така на практика ГЕРБ отхвърлиха призива от страна на премиера в оставка Николай Денков да не хвърлят държавата в нови избори, а да приеме първоначалния вариант за ротация, при който ще има смяна само на министър-председателите.

Денков потвърди, че няма съгласие за промяна на други министри между двете преговарящи страни, затова предлага той да отстъпи своя пост на Мария Габриел и тя да запази Външно министерство.

ПП-ДБ са готови да подпишат споразумението, за чийто текст според ГЕРБ няма съществени спорове между двете страни.

"Обръщам се към ръководството на ГЕРБ-СДС и им напомням за обещанието от преди 9 месеца. Вместо да хвърлят държавата в хаос, да спазят дадената дума. Да подпишем споразумението си да гласуваме кабинет с премиер и външен министър Мария Габриел, без да променяме състава на Министерския съвет. Колеги от ГЕРБ, ваше е решението. Ще се отметнете ли от дадената дума, ще се откажете ли от обещанието за реформи, ще вкарате ли дръжавата в нов цикъл от избори?", попита Денков в обръщение към нацията по БНТ в неделя вечер.

Часове преди това Мария Габриел обяви, че преговорите с ПП-ДБ са прекратени и ще внесе писмо, с което оттегля кандидатурата си за премиер.

Доц. Киселова: Времето за избори "2 в 1" изтича


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024