Мария Габриел смекчи позициите на ГЕРБ: Да направим всичко възможно да не се стига до нови избори

Мария Габриел направи заявка за продължаване на преговорите за съставяне на нов кабинет, като каза, че "разговори се водят и сега" между ГЕРБ и ПП-ДБ.

"Трябва да направим всичко възможно да не се стига до нови избори. В тази напрегната международна обстановка не прави нито очакванията на българите изпълнени с резултати, нито позиционира България добре на международната сцена", каза Габриел в интервю за "Панорама".

Без да споменава конкретни хора - тя призова да не се стига до ситуация, в която може да спечелят "хората, които разчитат на това да няма правителство, които имат интерес България да не е ясно позиционирана, които няма да се поколебаят да засилят популистки послания, създаващи страхове".

Габриел направи крачка назад по повод критиките срещу Тодор Тагарев от страна на ГЕРБ - и за първи път спомена, че имало идея за "ротация" и в Министерството на отбраната.

"Нямам нищо лично против минстър Тагарев, смятам, че от самото начало с много голям ентусиазъм посрещнах неговото участие. По време на преговорите обаче стана ясно, че имаме нужда заедно да направим план за действие, да има ускоряване на модернизацията на армията, много ясна подкрепа за Украйна, която да не създава усещане за забавени срокове. Това сме обсъждали в преговорите", каза тя.

Досега от преговорния екип на ГЕРБ се изпращаше по-различно послание - че Габриел лично е поискала смяната на Тагарев, защото "трябва да разполага с пълното доверие на министрите" (по Рая Назарян).

Габриел даде и още един сигнал за нюанс в личната ѝ позиция спрямо тази на ГЕРБ.

"Трябва да се научим да говорим и за успехите като общи, и за неуспехите като общи - а не единият по презумпция да има само заслуга за успехите, а другият да бъде обвиняван за неуспехите" - това е била една от критиките ѝ към двата преговорни екипа, и на ПП-ДБ, и на ГЕРБ, както подчерта тя.

Мария Габриел отказа да отговори на въпроса дали е готова да работи заедно с Асен Василев като финансов министър в нейно правителство.

"Това е част от преговорите и мисля, че когато осъзнаеш, че отношението не е само към един човек, а и към хората зад него, партията, електората, тогава е хубаво да мерим думите си и да не се оказваме в ситуации, от която е трудно връщането назад", каза тя.

По повод двусмисленото извинение на Василев по неин адрес "като жена", тя каза: "Не искам лично извинение, а извинение за всички жени - професионалисти. В едно правителство и екип уважението между мъжете и жените е принцип, от който няма да отстъпя".

Тя оправда решението си да представи несъгласуван състав на кабинета пред президента Румен Радев като неин опит да "даде шанс преговорите да продължат до последния момент".

Не обясни обаче защо реши да върне мандата 24 часа след приемането му, след като Конституцията ѝ позволява да го задържи 7 дни.

От интервюто ѝ стана ясно, че преговорният екип на ГЕРБ се е усъмнил, че ПП-ДБ прави опит да протака, за да провали първия мандат и да се стигне до втори - нещо, което за ГЕРБ е било неприемливо.

Според Габриел - до 15 март е имало "почти финален текст на споразумение и състав на правителство", но не завършен. След тази дата обаче се създало усещане за "губене на време" от страна на лидерите на ПП-ДБ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Хакери препродадоха билети за турнето на Тейлър Суифт в Европа

Колко сигурни са билетите на Eventim

20:11 - 07.05.2024
Важно днес

Коя е Ива Иванова - новата изпълнителна директорка на фонд "Земеделие"?

Досегашният шеф на фонда стана служебен министър на земеделието

18:57 - 07.05.2024
Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024