Мария Габриел за спора около МВнР: Нищо не е договорено, докато всичко не се договори

Вицепремиерът Мария Габриел отказа да коментира спора между ГЕРБ и ПП-ДБ за това кой ще контролира Министерството на външните работи след края на първия ротационен срок.

"Нищо не е договорено, докато всичко не е договорено. Ние сме демократична парламентарна република. Докато има разговори и всеки отстоява мнението си, това не означава, че те са безперспективни. Да, на моменти има повече емоции, това не е първият такъв момент. За мен е важно да останем сериозни", каза тя.

Габриел премести фокуса от нападките между партийните лидери на ГЕРБ и ПП, като каза, че диалогът между нея и акад. Николай Денков е това, което предопределя съществуването на кабинета в този състав.

"Това, което мога да кажа, е, че този диалог продължава между мен и акад. Денков. Наистина се анализира всяко едно от министерствата. Имаме още много работа. През февруари са заложени мерки, които трябва да бъдат изпълнени. Има още много време. Важно е да останем концентрирани върху работата си.

"Това, което ме интересува, е България да бъде последователна в отстояването на своето място в ЕС и НАТО, политиките за своите граждани и ясно позиционирани, че искаме да дадем стабилност", каза тя пред журналисти.

По-рано днес Бойко Борисов обяви, че настоява Габриел да съвместява премиерството с поста на външен министър.

"Успехите на България във въшнополитически план се дължат не на Външно министерство, а на контактите на Мария Габриел. И контактите на много от опитите на правителството да действа по други канали, се провалят", обяви той.

Кирил Петков обаче определи като неадекватно един и същи човек да изпълнява две от най-важните функции в кабинета.

"В ЕС няма нито един премиер и външен министър заедно. Едновременно с това има много формати в ЕС, където се явяват само външните министри. Ще е странно българският премиер да бъде на тези формати", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024