Маркет Линкс: ПП-ДБ води с 1,4% пред ГЕРБ, колебаещите се излъчат победителя в последния момент

Пет партии в 49 Народно събрание и шанс за "Продължаваме промяната - Демократична България" да увеличат сегашната си преднина преди ГЕРБ - при условие, че успеят да мобилизират ключовия колебаещ се вот в последните дни преди Избори 2023.

Това показва анализът на "Маркет линкс" в последното им проучване, проведено съвместно с bTV между 21 и 27 март 2023 г. сред 1014 пълнолетни лица в страната (без прогнозен вот за чужбина), чрез пряко лично интервю и онлайн анкета.

"В оставащите дни ще се случи преразпределението на нерешилите, които по наши изчисления са между 10 и 15% от всички гласуващи", каза Добромир Живков от "Маркет линкс" пред bTV.

Повечето от тях взимат решение в последната седмица, а половината от тях - в последните дни преди самия вот.

ГЕРБ-СДС е втора сред решилите да гласуват, но изпреварва малко ПП-ДБ в симпатиите на всички участвали в анкетата.

"Мобилизацията на ПП-ДБ е на по-високо ниво - при деклариралите, че ще подкрепят тази политическа сила, техният дял е по-голям от ГЕРБ-СДС. Това може да се тълкува както като недостатък и демобилизация преди изборите, така и като шанс тези избиратели да бъдат събудени и привлечени да гласуват", каза още социологът.

  • "Като цяло изглежда, че ГЕРБ трудно има откъде да вземе гласове освен от този макар и не голям резерв, който присъства.
  • "При ПП и ДБ съществува един феномен, който наблюдавахме и при последните два вота - мобилизация на протестен вот срещу "модела ГЕРБ". Това го забелязахме и през есента на 2021, и през есента на 2022 г.
  • Ако този феномен се повтори, може да очакваме дори известно нарастване на разликата", каза Добромир Живков.

Високата декларирана готовност на респондентите да гласуват води до извода, че може да се очаква малко по-голяма избирателна активност в сравнение с 2 октомври (когато беше малко под 40%) - вероятно около 42-45%.

Обществото се политизира непосредствено преди вота, което показва ангажираност с парламентарния вот, коментира Живков.

БСП е постигнала "максимална" мобилизация към този момент и трудно ще привлече нови гласове. Това означава, че е много вероятно резултатът (малко над 7%) в проучването да е максималният, който би постигнала партията.

Сигурно място в парламента ще имат пет политически сили, макар че са възможни изненади при коалициите и партиите, които гравитират около 3% - тук "Български възход" е изпреварен и от "Левицата", и от "Има такъв народ".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024