"Маркет Линкс": Без ИТН в следващия парламент, но с двете ДПС-та Снимка: © Народно събрание

Шест партии влизат в състава на следващия парламент. Разликата с предишните избори е, че оттам изпадат "Има такъв народ" и "Величие". Такава предизборна картина дава ново национално проучване* на "Маркет линкс", реализирано съвместно с bTV.

То показва, че битката ще бъде за второто място, което към момента се заема от "Продължаваме промяната-Демократична България" с 14,1% подкрепа. Разликата между втората и третата партия обаче е под 1%, като "Възраждане" следва ПП-ДБ с прогнозиран резултат от 13,3%.

Лидерът във вота отново се очаква да бъде ГЕРБ-СДС с 23,1% от гласовете.

Изследването на "Маркет Линкс" вкарва и двете воюващи групи на ДПС в 51-ото Народно събрание - при това с близки резултати. Крилото около Ахмед Доган, което е на изборите като коалицията "Алианс за права и свободи" мобилизира повече гласоподаватели и получава подкрепа от 8,4%. Крилото на Делян Пеевски, което се явявя с марката ДПС е с прогноза за 6,4%.

Последното шесто място в тази подредба е за БСП-Обединена левица, в която участват няколко други леви формации, сред които АБВ, "Изправи се. БГ" на Мая Манолова" и "Движение 21" на Татяна Дончева. Лявото обединение е с 5,3% подкрепа.

Според данните на "Маркет Линкс" партията на Слави Трифонов, която беше част от последните два парламента, е под чертата за влизане в 51 Народно събрание с 3,4% от гласовете.

*Изследването е финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет Линкс. Проучването е проведено сред 1011 пълнолетни граждани от цялата страна в периода 25 септември - 1 октомври.

Още прогнози за предстоящите парламентарни избори:

"Алфа Рисърч": Двете ДПС-та са с близки резултати, крилото на Пеевски е по-организирано

"Възраждане" може да е втора сила в 51-вия парламент, според "Тренд"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦИК предупреди, че партии подменят обучени членове на секционни комисии в последния момент

Смените преди изборния ден са проблем, но няма как да се спрат

14:08 - 22.10.2024