"Маркет линкс": ПП-ДБ са втори. До 290 хил. души не са решили за кого да гласуват Снимка: © Getty Images

Следващият парламент ще се състои от шест партии - такава предизборна картина начертават данните от ново социологическо проучване*, финансирано и реализирано от "Маркет линкс" и bTV дни преди вота.

ГЕРБ-СДС продължава да е първа политическа сила в парламента, като преднината ѝ е с близо 9,3% пред "Продължаваме промяната-Демократична България", която твърдо се позиционира на второ място с подкрепа от 15,4%.

Данните прогнозират трето място за ДПС с 12,3%. "Възраждане" губи около 1,8% подкрепа в сравнение с предишното проучване на "Маркет линкс" от началото на май, но остава четвърта политическа сила с 11,1%.

БСП би получила 7,5% от вота, а "Има такъв народ" е точно на прага на 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание.

В последните дни преди вота се наблюдава увеличаване на интереса към изборите, като според изследването на "Маркет линкс" има тенденция от 2,3% за увеличаване на избирателната активност. Между 250 до 290 хил. обаче ще вземат решение за кого ще гласуват в оставащите дни.

При прогнозното разпределение на мандатите в следващия парламент и двете основни политически сили - ГЕРБ и ПП-ДБ, увеличават броя на депутатските си места. Заедно двете формации формират потенциално мнозинство от 128 народни представители.

Социологът Добромир Живков обаче отбелязва, че при изследването на нагласите на електората на двете партии нито една от двете групи гласоподаватели не са склонни да приемат нов формат на съвместно управление.

Прогнозните данни за вота за членове на Европейския парламент не дава особено големи разлики в подредбата. Там резултатът на някои формации, сред които ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, е с няколко процента по-висок. Според Живков това е така, защото това са политическите сили с най-големи ядра и са хора, които със сигурност ще гласуват и на двата вота.

При разпределението на местата за евродепутати най-голям спад се наблюдава в групата на БСП, която се стопява от 5 представители в Европарламента до само 2-ма. Социолозите не изключват да има разместване между ДПС и "Възраждане" в местата за евродепутати.


*Изследването е проведено сред 1004 души над 18 г. в страната в периода 23 май – 2 юни 2024 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024