Над 50% от гражданите имат положителни оценки за работата на служебния кабинет на Стефан Янев, като повишение на подкрепата за него има при избирателите на всички политически сили с изключение на ГЕРБ. 

Това показват данни от изследване на "Маркет линкс", проведено от 21 до 28 юли по поръчка на bTV. 

Периодът му не обхваща две от най-важните събития на изминалата седмица - повеждането на атака от страна на "Има такъв народ" срещу Асен Василев и Кирил Петков, както и обявяването на новия кандидат на ИТН за министър-председател, Пламен Николов

Данните на социолозите показват обаче, че симпатизантите на ИТН са увеличавали доверието си в служебното правителство стабилно от началото на мандата му през месец май до края на юли. 

"Има много широка обществена консолидация около мнението, че служебното правителство върши работата, за която е избрано, и я върши добре. Това е подкрепа, с която нито една от политическите сили в парламента не може да се похвали", казва Добромир Живков от агенцията пред bTV. 

Интересна динамика има в данните за декларираното доверие в политически лидери, където Слави Трифонов се позиционира на първо място с 33% (б.р. в изследването на беше показана информация за негативните оценки на нито един от председателите на парламентарни групи). 

Христо Иванов вече е на второ място с рейтинг от 24%, като според Живков се наблюдава удвояване на доверието в съпредседателя на "Демократична България" само за тримесечен период. 

Мая Манолова е на трета позиция с 22 на сто, като при нея социолозите отчитат низходяща тенденция на годишна база. 

Бойко Борисов и Корнелия Нинова са със сходни резултати, като подкрепата за бившия премиер се изчерпва почти изцяло с групата на симпатизантите на ГЕРБ. 

Съотношението между четирите водещи политически сили се запазва с минимални разлики между първия и втория (ИТН и ГЕРБ), и третия и четвъртия (БСП и ДБ). 

48% от хората казват, че със сигурност ще гласуват, ако се стигне до трети избори, а 24% - "по-скоро ще гласувам". Колебаещите се и нежелаещите да гласуват са общо 28 на сто. Според "Маркет линкс" има около 10% спад в декларираното намерение за гласуване спрямо отговорите на респондентите им преди месец. 

"Умората е видна, има демобилизация за гласуване. Два поредни избора в кратък период от време оказват своето влияние върху това все по-малко българи да казват, че биха отишли да гласуват при предстоящи евентуални предсрочни парламентарни избори. Избирателите очакват редовен кабинет, който да поеме щафетата и да се успокои политическата обстановка, каза Живков. 


"Пълно съгласие по целите": Програмата на кабинета, за която ИТН очакват подкрепа

БСП отложи решението за подкрепа на ИТН, но планира да предложи служебния кабинет при трети мандат


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти