Мъртъв ли е Лукашенко? Отсъствието на лидера на Беларус подхранва слухове за влошеното му здраве Снимка: © Getty Images

Виждали ли сте този човек? 68-годишен мъж, висок около 1,82 м с плешива коса и мустак, заемащ длъжността на президент на Беларус. Името му е Александър Лукашенко и от последните шест дни не се е появявал в публичното пространство, подхранвайки слухове за неговото влошено здравословно състояние, а дори и такива за неговата смърт.

За последен път той е видян да полага цветя в столицата Минск по време на честванията за Деня на победата на 9 май - няколко часа след завръщането си от Москва. Оттогава насам никой не го е виждал, а той пропуска и планирани държавни събития.

Последното такова беше в неделя, когато не присъства на ежегодна церемония в Беларус, на която младежите се заклеват във вярност към знамето на бившата съветска държава. Той беше заместен от премиера Роман Головченко, който прочете послание от името на президента. Събитието беше отразено от държавните медии в страната, но причината за отсъствието на беларуския лидер така не беше спомената.

Лукашенко реши да не говори и на друго важно събитие. За първи път в цялото му 29-годишно управление на страната той не изнесе реч за честванията по повод Деня на победата. Те бяха миналия вторник - последният път, в който беше видян публично.

Малко преди това президентът се включи във военния парад в Москва, но отлетя обратно веднага след него, като пропусна обяда със своя приятел Владимир Путин и останалите гости на Кремъл. Вестник "Наша Нива" съобщава, че причината за прибързаното му заминаване е неговото здравословно състояние.

Опозиционен канал в Telegram пише, че на 11 май Лукашенко е посетил медицински център край Минск, а според беларуската медия "Еврорадио" държавният глава е бил отведен в болница в Минск в събота. И двете информации обаче няма как да бъдат независимо проверени.

Много журналисти отбелязват, че президентът е изглеждал уморен по време на парада в Москва, на който присъстваха и лидерите на Армения и страни от Централна Азия. Репортер на руския в. "Комерсант" пише, че Лукашенко не се е чувствал добре и се е наложило да бъде закаран до Кремъл с автомобил, след което се е качил на самолет обратно у дома.

Всички тези неща подхраниха спекулации в социалните мрежи, че беларуският лидер е сериозно болен или че дори е бил отровен.

"Лукашенко отива в Москва. Връща се оттам и влиза в болница. Изведнъж Беларус увеличава военните си движенията, докато лидерът им все още е в неизвестност", пише потребител в Twitter. Той визира новина от местните медии, че тактически ракетни системи са поели "бойното дежурство" на западната граница на страната.

"Има слухове, че Путин може да е отровил Лукашенко. Приятелството с нарцистични социопати може да е смъртоносно, когато вече не сте им полезни", посочва друг потребител.

В дискусията се включи и беларуската опозиционна лидерка Святлана Циханоуска, която напусна страната след масовите протести там през 2020 г.

"Има много слухове за здравето на диктатора Лукашенко. За нас това означава само едно: трябва да сме добре подготвени за всеки сценарий. Да насочим Беларус по пътя на демокрацията и да попречим на Русия да се намеси. Нуждаем се от активна и бърза реакция на международната общност", пише тя в профила си в Twitter.

Лукашенко е начело на Беларус от 1994 г. насам - факт, заради който той често е наричан в западните медии "последният диктатор в Европа". Управленският му режим е авториратен, като той се опитва да потиска всяко несъгласие срещу него.

През 2020 г. беше обявен за победител в президентските избори, които бяха осъдени от опозицията и международната общност като фалшиви. Последваха масови антиправителствени протести, които разтърсиха страната. Хиляди хора бяха арестувани и брутално пребити от полицаи. Въпреки това лидерът успя да остане на власт, подкрепян от Русия, и продължава да е най-близкият съюзник на Кремъл.

Засега обаче слуховете около неговата липса остават само това - слухове. Руското онлайн издание "Подом" цитира високопоставен член на долната камара на парламента - Константин Затулин, който казва, че Лукашенко "просто се е разболял... и вероятно се нуждае от почивка".

Той не е и първият авторитарен държавен глава, с чието здраве се спекулира. През април 2020 г. севернокорейският лидер Ким Чен Ун не се появи на публични места в продължение на 20 дни, което доведе до слухове за неговото болно състояние и дори смърт.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024