Машинният вот в столицата може да бъде спрян, предупреди ОИК-София (Обновена) Снимка: © Булевард България

Възможно е гласуването с машини в София да бъде преустановено - за това предупреждава Общинската избирателна комисия (ОИК) в София.

Причината е, че в почти всички райони има случаи, в които машините масово не изкарват разписки или дават смачкани такива.

Някои граждани сигнализират също, че при избор да гласуват за кмет на район и кмет на община, машините отпечатват само по една бюлетина - вместо по две. В някои ситуации един от двата гласа на гражданите се губи.

Засега Централаната избирателна комисия (ЦИК) няма отговор на проблема. На спешно заседание на изборния орган говорителката му Росица Матева призна, че гласовете на няколко човека са били загубени - в това число и такива за кмет на община София.

Тя разказа пред останалите представители на комисията за сигнали от неин приятел и от журналист, при които при гласуване с машина за кмет на община и кмет на район - машината е издала бюлетина само за кмет на район. Във въпросните случаи и на двамата граждани им е отказано повторно гласуване.

Цветозар Томов от ЦИК съобщи за други два случая, при които се случва обратното - отпечатва се бюлетината за кмет на общината, но не и за районен кмет.

ЦИК ще търсят отговор от "Сиела Норма" - фирмата, която отговаря за машинния вот, но към момента няма обяснение за този казус.

След сигнали за проблеми с машините в някои секции, че бюлетините излизат смачкани или изобщо не излизат, от ЦИК са изпратили указания до Общинската избирателна комисия в София.

По-късно от Централната избирателна комисия изпратиха указания до ОИК в София.

Според указанията, когато след гласуване с машина, разписката излезе намачкана или изобщо не излезе такава, трябва да се състави констатитвен протокол и заедно с дефектната разписка трябва да се приложат към протокола на секционната избирателна комисия, а на избирателя да се даде възможност да гласува отново, независимо дали с хартиена бюлетина или отново с машина.

"В случай, че в избирателната кутия за машинно гласуване се намери бюлетина, която е празна или не може да се установи желанието на гласуващия, отново ще бъде съставен протокол от Секционната избирателна комисия”, се казва в указанията.

До момента, според информация на Нова телевизия, изцяло на гласуване с хартиени бюлетини са преминали в 8 от над 1630 секции на територията на Столичната община.

На този етап в ЦИК не е коментиран вариант машинният вот да се отменя в цялата община, казват от ЦИК.

машинно гласуване За какво да внимаваме, когато гласуваме с машина


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Живот

Рап битката между Дрейк и Кендрик Ламар - обиди, педофилия и тайни деца

Музикалните издания Billboard и Rolling Stone я обявиха за Гражданската война на рапа

10:16 - 06.05.2024
Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024