Машини ще има в около 5900 секции за балотажа, но те тепърва трябва да бъдат сертифицирани Снимка: © Булевард България

В около 5900 секции в страната ще се гласува с машини на втория тур от местните избори. За целта обаче процедурата по удостоверяване на устройствата трябва да бъде завършена. Това се разбра от думите на говорителя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева. Тя обаче отказа да даде срок, в който това трябва да се случи преди неделя.

Във вторник Министерството на електронното управление (МЕУ) започна нова процедура по удостоверяване на машините след искане на ЦИК. От изборния орган обаче отказаха да дадат конкретен срок докога трябва да се случи това, за да може машинният вот да бъде гарантиран. На брифинг вчера те дадоха на електронното министерство "незабавен" срок, а днес повториха думите си, като прехвърлиха отговорността за машините към ведомството.

"ЦИК прави всичко необходимо, за да има гласуване с машини в неделя. От вчера сме в непрекъсната комуникация с МЕУ и двата института [Института по метрология и Института по стандартизация]. Надяваме се в най-кратък срок да бъде подписано удостоверението за машините. Кога ще стане трябва да отговорят трите институции, но това трябва да стане в разумен срок", заяви Матева.

Попитана за конкретика какъв точно би бил този "разумен срок", тя не даде подробности, а само обясни, че е необходимо време машините да бъдат инсталирани и доставени до секционните избирателни комисии.

От думите ѝ стана ясно, че в 16:00 ч. днес в защитена среда в МЕУ ще бъде извършено ново доверено изграждане на изходния код за софтуера. На него са поканени всички партии и коалиции, регистрирани за изборите, както и представители на ЦИК.

Матева даде и допълнителни данни за вота в неделя - 5 ноември. На него ще се избират 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони. В четири кметства ще има балотаж с трима кандидати, тъй като вторият и третият са с еднакви резултати. Това са кметствата Сухозем, Драгаш войвода, Добрина и още едно кметство в община Тетевен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024