Машинните бюлетини без печат ще се броят за действителен глас, реши ЦИК Снимка: © Screenshot

Бюлетините от машинното гласуване, които са пуснати в урните без да йм е поставен печат от секционната избирателна комисия, също ще се броят за действителни. Това е решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), след като се оказа, че на много места не са полагани печати, въпреки че това е изискване по закон за отчитане на машинния вот.

За тези случаи по-рано през деня съобщи говорителката на ЦИК Росица Матева и призова членовете на секционните избирателни комисии да изпълняват задълженията си.

Идеята и машинните бюлетини да се подпечатват се роди, когато ГЕРБ, ДПС и БСП промениха Изборния кодекс и превърнаха машините за гласуване в обикновени принтери. Преди това устройствата отчитаха изборния резултат, а сега разпечатките се броят ръчно - точно както и хартиените бюлетини, от членовете на секционните комисии. Тези резултати също се вписват на ръка в изборните протоколи и се сумират с преброените гласове от традиционния начин на гласуване.

Една 1% - или около 145 от общо 9601 машини за гласуване на парламентарните и европейските избори, са дали дефект и не са били използвани, отчете още Росица Матева.

По закон ЦИК трябва да обяви резултатите от изборите за членове на Европейския парламент до края на деня на 12 юни, а до петък ще са известни имената на 17-те български евродепутати. На 16 юни изтича срокът, в който трябва да бъде обявен съставът на новото 50-о Народно събрание на България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024