Мъск отрича да е продавал Starlink в Русия. Възможно ли е все пак руската армия да го използва? Снимка: © Getty Images

Американският милиардер Илон Мъск отхвърли информацията, че сателитната му мрежа Starlink се използва от руската армия на бойното поле в Украйна.

"Доколкото ни е известно, нито един Starlink не е продаден пряко или косвено на Русия", написа Мъск в собствената му социална платформа Х.

На въпрос дали Starlink изобщо ще разбере, ако техен терминал е активиран от руски военни, Илон Мъск отговаря, че сателитите му няма да осъществят връзка с модул на територията на Русия.

Той обаче нито отрича, нито потвърждава дали все пак е възможно подобна технология да бъде придобита от Кремъл през посредници и да се използва на бойното поле в Украйна чрез технически модификации.

Starlink е проект на SpaceX за осигуряване на сателитна интернет свързаност. Сателитите им обикалят в ниската земна орбита и комуникират с наземни приемници "терминали". Starlink имаше ключова роля за високотехнологичното предимство на украинската армия при изпълнение на отбранителни и нападателни операции от началото на руската инвазия - но Мъск лично призна, че е спирал техни атаки поради свои съображения, че може да се стигне до ядрен ответен удар на Русия.

Сега опасенията на Киев са, че руснаците са получили възможност не просто да влияят на решенията му с косвени заплахи, а и директно да се възползват от неговата технология.

Украинското военно разузнаване съобщи, че "руските окупатори на фронта използват сателитните комуникационни системи Starlink".

"Радиоприхващането на разговорите на агресорите показва, че терминалите Starlink са инсталирани, например, в частите на 83-та въздушно-щурмова бригада на руските въоръжени сили", се казва още в изказването им, разпространено в Telegram. 83-та десантно-щурмова бригада на Руската федерация действа в Донецка област в района на село Клишчиевка и Андриевка (посока Бахмут).

Разкритието беше потвърдено и лично от Андрей Юсов - представител на отбранителното разузнаване на Украйна. В интервю за украинския уебсайт РБК-Украйна Юсов коментира, че използването на тези устройства не само е налице, но и „започва да става системно".

Украинският журналист Андий Цапленко също публикува информация от свои източници в армията, според които руснаците са започнали да доставят големи количества терминали Starlink през Дубай и да активират акаунти, които работят в окупираните територии.

В официалното изявление на Starlink твърдят, че нямат данни за подобна употреба.

"SpaceX никога не е продавал или предлагал Starlink в Русия, нито е изпращал оборудване до локации в Русия. Ако руските магазини твърдят, че продават Starlink за употреба в тази страна, те мамят своите клиенти.

Starlink не оперира и в Дубай. Starlink не може да се купи в Дубай, нито SpaceX прави доставки дотам. Starlink не е оторизирал каквито и да е посредници, прекупвачи или дистрибутори за продажба на Starlink в Дубай.

"Ако SpaceX получи информация, че терминал Starlink се използва от санкционирана или неупълномощена страна, ще разследваме твърдението и ще предприемем действия за деактивиране на терминала, ако това се докаже", заявиха от Starlink.

Нито Мъск, нито Starlink обаче съобщават за започнато разследване по данните на Украйна.


Украйна твърди, че руската армия използва сателитната мрежа Starlink на Илон Мъск


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024