Мъск проговори, след като потребителите гласуваха оттеглянето му от Twitter Снимка: © Canva

Илон Мъск публикува първия си пост в Twitter откакто 10 млн. потребители на социалната мрежа гласуваха милиардерът да се оттегли от поста на главен изпълнителен директор на компанията. Единственият коментар, който той отправи по този повод, е, че само абонатите на Twitter Blue ще могат да гласуват в бъдещи анкети, свързани с политиката на платформата.

С поредна анкета в Twitter Мъск попита потребителите дали трябва да се оттегли от ръководния пост в компанията и обеща да се съобрази с резултатите. 24 часа по-късно резултатите показаха, че мнозинството от 57,5% души смята, че той трябва да се оттегли.

Бизнесменът запази необичайно мълчание по темата след края на гласуването. В крайна сметка Мъск се завърна в социалната мрежа, като се включи в разговор с осъдения за измама интернет предприемач Ким Дотком, който твърди, че резултатите от анкетата са били подправени заради броя на фалшивите акаунти, които са дали своя вот.

Той казва, че американското правителство управлява "най-голямата армия от ботове в Twitter" и предложи на милиардера няколко съвета: "нека да почистим и след това да проведем тази анкета отново" - на което Мъск отговори, като написа: "Интересно".

В отговор на друг потребител, който пише, че потребителите със синя отметка в Twitter "трябва да са единствените, които могат да гласуват в анкети, свързани с политиката", Мъск каза: "Добра забележка. Twitter ще направи тази промяна." Синята отметка за потвърждение в Twitter може да бъде закупена от всеки акаунт срещу месечна такса от 8 долара.

Като мажоритарен собственик на частната компания никой не може да принуди Мъск да напусне, но поредицата от озадачаващи решения през последните няколко дни накара дори някои от най-близките му поддръжници да се дистанцират от взаимоотношенията си с него.

Само в рамките на седмица бизнесменът забрани акаунта, който проследява местоположението на частния му самолет, след което беше последван от масово отстраняване на журналисти на CNN, New York Times и Washington Post, които са писали по казуса. Това доведе до отлив на потребители към други социални мрежи, включително и основният конкурент на Twitter - Mastodon, чийто акаунт също беше спрян.

Анкетата за това дали Мъск трябва да се оттегли като изпълнителен директор на компанията не е първото важно решение, което милиардерът подлага на гласуване пред потребителите. С допитване до своите последователи той продаде една десета от акциите си в другата му компания Tesla през 2021 г. и възстанови акаунта на 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп. Действията му бяха обяснение с латинската фраза "Vox Populi, Vox Dei", която означава "Глас народен - глас Божий".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Поколението TikTok харесва класическата музика повече от родителите си. Как стана това?

Новата жертва на хипстър културата или възкресение на истински ценното изкуство. Какво се случва с класиката?

17:30 - 29.01.2023

Директорът на "Св. Иван Рилски" напуска поста си, работещите в болницата готвят протести

Един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата

16:11 - 29.01.2023

Издирват още един млад мъж, изчезнал по време на "Сурва" в Перник

Това е трети случай на изчезване в рамките на седмица

15:51 - 29.01.2023

Той пак е тук: Джокович отново достигна върха в света на тениса

Джокович изравни Рафаел Надал по най-много отличия от Големия шлем в историята на мъжкия Тур

15:22 - 29.01.2023

ПП ще съдят Бойко Борисов заради твърдение относно продажбите на оръжие на Украйна

Задава се още едно дело от "Продължаваме промяната" за Борисов

14:39 - 29.01.2023

Louis Vuitton "нашари" световните забележителности като продължение на кампанията с Яйои Кусама

Активациите с най-продаваната жива художничка продължават

14:15 - 29.01.2023

Фандъкова заплаши „Трейс груп холд“ с глоба от 200 000 лв. заради счупено с чук жълто паве

Тя каза, че ще наложи санкции за увреждане на културна ценност

11:15 - 29.01.2023