Мъск се опитва да превземе 100% от Twitter със сила Снимка: © Getty Images

Внезапният инвеститорски интерес на Илон Мъск към Twitter започва да се превръща в сериал, в който всеки нов епизод завършва с неочакван и все по-агресивен обрат.

Мъск придоби 9,2% от акциите на платформата, след като разкритикува модераторите ѝ и намекна, че обмисля да създаде съвсем нова "свободна" социална мрежа. Компанията му предложи място в борда на директорите, което той отказа, въпреки че вече е най-големият индивидуален инвеститор.

Малко след това милиардерът беше даден на съд заради предполагаема борсова измама, тъй като е забавил с десет дни публичното уведомление за придобиването на повече от 5% от капитала - период, който му е дал възможност да продължи да купува на ниски цени.

Междувременно Мъск започна да тества всевъзможни идеи за развитие на Twitter - от добавяне на бутон за редакция на съобщенията (функция, която липсва от създаването на мрежата), до затваряне на централата в Сан Франциско и превръщане на сградата в приют за бездомни хора...

Сега най-богатият човек в света обяви, че иска да откупи 100% от собствеността на Twitter и да свали компанията от публична търговия, за дa "отключи потенциала ѝ".

Мъск твърди, че "компанията нито може да процъфтява, нито може да служи на обществения си императив в настоящата си форма" и заплашва, че ако предложението му не се приеме, "ще трябва да преосмисля позицията си като акционер" - позиция, която анализаторите тълкуват като опит за насилствено поглъщане.

Офертата на Мъск е за 54,20 долара на акция, което предполага около 43 млрд. долара оценка на активите на Twitter. В предложението му, обявено пред Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ, се посочва, че това е премия от 54% над цената, на която са се търгували акциите на Twitter към 28 януари 2022 г. - денят, след който Илон Мъск е започнал да инвестира в нея.

Анонсът му, сам по себе си, доведе до поредно бързо временно поскъпване на дяловете на Twitter, но очевидно е заявка за пълна промяна на управлението и бъдещето на компанията.

В обявлението пред SEC Мъск казва, че "няма доверие в мениджърския екип" и не смята, че може да задейства нужните промени, докато Twitter се търгува на борсата, затова смята да се оттегли от компанията, ако предложението му не се приеме.

"Това не е заплаха, просто инвестицията не е добра без промените, които трябва да бъдат направени. А тези промени няма да се случат, ако компанията не се свали от публично предлагане", казва той.

Събирането на 43 млрд. долара в кеш не е най-лесната задача дори за човек с богатството на Мъск. Според данни на Bloomberg, само около 3 млрд. долара от активите му са ликвидни средства, огромната част от състоянието му са акции и опции в Tesla и SpaceX.

Financial Times цитират анализатора Нийл Кемплинг, който посочва, че подобна сделка ще изисква продажбата на доста голям процент от дяловете му в Tesla или изтеглянето на внушителен заем - и не само. Ако Мъск наистина е решил да се занимава с проблемите на "свободното слово" в Twitter, това ще му коства и време, които би трябвало да отделя на основните източници на приходите - електромобилите и космическия транспорт.

"Дали това е поредният PR трик? Или е просто тактика за отклоняване на вниманието", пита Кемплинг, като посочва, че в момента Tesla преминава през труден период в последните месеци заради продължителното затваряне на завода им в Китай и изтеглянето от пазара на десетки хиляди автомобили заради дефекти.

Предложената цена от Мъск също поставя много въпроси около вероятността сделката да се реализира на практика.

Търговията с акции на Twitter е доста волатилна в последната година, но през лятото на 2021 г. инвеститорите можеха да продават на цени от 71,69 долара - доста по-висока стойност от "последната оферта" на Мъск.

Цялата драма около намесата му е довела до сериозно напрежение сред част от служителите на Twitter, според репортаж на New York Post.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев още не пуска промените, които биха позволили отстраняването на главния прокурор

Гласуваните в петък закони не са обнародвани в редовния брой на Държавен вестник

12:45 - 30.05.2023

ГЕРБ отписа споразумението с ПП-ДБ, иска ново начало за кабинет

Мария Габриел постави условия пред ПП-ДБ за продължаване на преговорите

12:34 - 30.05.2023

Москва съобщи за "терористична" атака с дронове и обвини Украйна

Безпилотни самолети удариха няколко сгради в Москва

11:47 - 30.05.2023

Изкуствен интелект, дизайн, архитектура и космология се срещат на фестивала SHAPESHIFT

Програмата включва лекции, изложби и филмови прожекции.

11:28 - 30.05.2023

ВАС отказа да даде убежище на руснак у нас, защото в Русия "няма репресии"

"Няма основания да бъде прието, че в Русия се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите", твърди ВАС

11:02 - 30.05.2023

Асен Василев се яви на разпит в прокуратурата заради заплахата срещу Радостин Василев

Разпитът е свързан с твърденията за заплаха срещу Радостин Василев

09:39 - 30.05.2023

Succession: Всички са пожертвани в борбата за наследство - дори победителите

Финалът на сериала даде отговор на най-чакания въпрос: кой ще бъде наследникът. Оказа се, че това никога не е имало значение

09:19 - 30.05.2023