Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х Снимка: © Getty Images

Американският конспиративен теоретик Алекс Джоунс се завърна в X, след като Илън Мъск възстанови акаунта му след проведена анкета.

Каналите на Джоунс в бившия Twitter, YouTube и Facebook бяха блокирани от модераторите на социалните мрежи след години на разпространение на език на омразата и фалшиви новини.

Той набра огромна популярност в САЩ, след като лансира теорията, че масовата стрелба в началното училище "Санди Хук" в щата Кънектикът на 14 декември 2012 г. е инсценировка.

На тази дата 20-годишен мъж на име Адам Ланза убива майка си, след което пристига в училището, въоръжен с полуавтоматично оръжие AR-15 и два пистолета, и започва да стреля безразборно.

Убити са 20 деца на възраст между 6 и 7 г., както и шестима души от персонала - директорът, трима учители, психолог и терапевт.

Според него обаче убийството на 20 деца и шестима учители е фалшификация и заговор на активисти срещу свободното притежание на оръжия.

Най-безумните му обвинения срещу семействата на загиналите деца бяха, че те са платени актьори.

Скандалните му твърдения водят и до вторична вълна от тормоз и заплахи с убийство срещу родителите от страна на най-радикалните последователи на Джоунс, които отказват да повярват, че престъплението се е случило.

Конспиративната теория за "фалшивата" масова стрелба продължава да се разпространява години след убийството в "Санди Хук". Междувременно Алекс Джоунс и медията му стават мултимилионери - InfoWars продава не само лъжи, но и най-различни стоки като хранителни добавки, бронежилетки и "хапчета за мозъка". За три години онлайн магазинът му има 165 милиона долара приходи.

В край на сметка конспиративният теоретик беше осъден от съда в Кънектикът да плати 965 млн. долара обезщетение на семействата на загиналите малки деца при стрелбата в училището.

Ето че година след решението на съда акаунтът на Джоунс в Х беше възстановен след анкета, проведена от Мъск, като 70% от около два милиона респонденти са гласували за отмяна на забраната.

Първото действие на скандалния конспиратор беше да препубликува туит на не по-малко скандалния Андрю Тейт, който гласи: "Ние се завърнахме"

Тейт, подобно на Джоунс, беше с премахнат акаунт преди профилът му да бъде възстановен миналата година. Той е изправен пред съд в Румъния по обвинения в изнасилване, трафик на хора и създаване на организирана престъпна група за сексуална експлоатация на жени.

Самият Мъск е обект на сериозни критики заради реч на омразата и множество антисемитски коментари, които безпроблемно се разпространяват в Х, от както той пое компанията през октомври 2022 г.

Поведението на милиардера и основател на ракетната компания "SpaceX" често буди множество въпроси.

Така например в една от публикациите си Мъск посочи смъртта на 10-седмичното си бебе през 2002 г. като мотивация да не отмени забраната на Джоунс, припомня BBC.

"Нямам никаква милост към никого, който би използвал смъртта на деца за печалба, политика или слава", каза Мъск.

Изглежда обаче Мъск вече е размислил.

Като моли потребителите да гласуват "за" или "против" завръщането на Джоунс, той повтаря хода, при който акаунтът на бившия американски президент Доналд Тръмп беше възстановен месец след като Мъск пое управлението на платформата.

В отговор на един от разгневените потребители Мъск заяви, че "категорично" не е съгласен с изявленията на Джоунс за Санди Хук, като добави: "но ние сме платформа, която вярва в свободата на словото, или не сме?"

Милиардерът призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".


X/Twitter изгуби ключови рекламодатели след антисемитски скандал с Мъск

Делото срещу Алекс Джоунс, или как се става мултимилионер от брутални фалшиви новини


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024